Matlagning med Matt Preston på IKEA
Text & Foto: Tina Bergqvist

Matt Preston är en prisbelönt matjournalist, receptkreatör och känd världen över som en av de omtyckta domarna i ”Masterchef Australia”. När årets säsong visats på TV i Australien har han samtidigt haft ett samarbete med IKEA, där han hållit i en workshop i matlagning med en svensk twist.

I juni i år kom Matt Preston till Adelaide. Jag var jätteexalterad över möjligheten att få chansen att träffa honom, och att se hur mycket han egentligen kunde om svensk mat. Jag befann mig i gott sällskap tillsammans med ett par hundra förväntansfulla australiensare i IKEAS restaurang en vintrig men solig torsdagseftermiddag.

Matt imponerade med att berätta detaljer som att köttbullar traditionellt sett äts med potatismos, brunsås och lingon, och gjorde sin egen variant på en köttbullerätt genom att göra en köttbulletaco med het majssalsa. Alla fick ett smakprov, och tro det eller ej, men det var faktiskt jättegott! Andra rätter han gjorde var bland annat spagetti med köttbullar och en glass-sandwich med kanelbullar och apelsin – och flädermarmelad. Matt bjöd en kvinna i publiken på Kalles kaviar, och jag var väldigt tveksam till om hon skulle gilla det. Vissa saker som många svenskar kanske tar för givet och älskar är kanske inte riktigt lika uppskattat utomlands, men hon tyckte om det.


Matt var väldigt rolig och han pratade konstant under de timmar han bjöd på sin matworkshop. Han svarade på frågor från publiken och berättade bland annat att Masterchef Australia är som störst i Indien, och att de var tvungna att avbryta inspelningen en gång när det var extremt varmt av hänsyn till deltagarna. Han berättade även om hans många olika kravatter (vissa har till och med smeknamn!). Efteråt fick alla möjlighet att fotas med honom och småprata, och jag var rejält förväntansfull när det blev min tur! När jag berättade att jag är svensk frågade han varifrån och visste precis var min hemstad Helsingborg ligger, eftersom han har varit i Sverige några gånger. När jag nämnde att jag inte kände till ett av recepten han visat oss sa han att det var ett hemligt recept och han gav mig den stora äran att göra det känt i Sverige. Vem vet, det kanske blir ett samarbete mellan mig och Matt Preston framöver, men jag tror att jag lämnar receptet tryggt i hans händer…

Jag lyckades få till en liten intervju efter hans IKEA-besök, med fokus på mat i Sverige och Australien, och det är tydligt att Matt Prestons kärlek till god mat och Sverige är stor.

Vad är din favoritmat och favoritefterrätt i Sverige och Australien?
Dinkelcookies. Vi har utformat ett recept för en delikat version av dem i min fjärde kokbok och jag älskar dem! Jag gillar också pocherade kräftor med dill väldigt mycket. Vi jobbar på en creme fraiche-cheesecake med hjortronsylt och en smulig ingefärskakbotten, som kommer bli fantastisk. Jag älskar kombinationen av hjortronsylt och creme fraiche. I Australien är jag glad i pavlova eller en ”self-saucing lime” (en typ av pudding).

Vad för svensk och australiensisk mat eller efterrätt gillar du inte alls?
– Saltlakrits – det har för mycket lakritssmak.
– Lamingtons (en australiensisk version av sockerkaka med choklad och kokosflingor) – för mycket sockerkaka.

Har du provat surströmming?
Jag har inte provat surströmming, men är nyfiken och vill gärna prova både det och lutfisk, även fast jag är osäker på om surströmming kommer falla mig i smaken…

Berätta om ditt intryck av Sverige!
Jag har varit i Sverige ett par gånger. Vi var sex personer som åkte till Stockholm för att se Chelsea i Cup Winners Cup Finals. Vi hamnade på Café Opera framemot småtimmarna och fotades med Chelseaspelaren Roberto Di Matteo. Vi såg solen stiga upp över vattnet. En härlig kväll i en fantastisk stad som var ovanligt tyst!
Sedan återvände jag till Stockholm för att besöka Oaxen Krog, Magnus Ek är lite av en inspiration. Besökte även gamla Restaurang Frantzén. Det var första gången jag åt mossa – utsökt! Petter Nilssons strålande matlagning gjorde mig också helt tagen. Hans sallad med tomater och plommon på Spiritmuseums café var så inspirerade. Vi spenderade också alldeles för mycket tid att leta efter de bästa kanelbullarna!

Jag tog även tåget från Trondheim till Östersund med kvinnan jag älskar, för att äta på Fäviken [i närheten av Åre]. Det var ett äventyr att befinna oss bland all den vackra, vilda naturen. Jag bytte också kravatter med tågkonduktören, men det är en annan historia – du träffar Masterchef-fans överallt!
Fävikens Magnus Nilsson är en vacker man och en imponerande kock. Det var en av de bästa kulinariska upplevelser jag någonsin haft. Det var en minnesvärd dag som startade med ett dopp i sjön och bärletande i skogen (stenbär, skogshallon, söta små smultron – det var första gången jag fick lära mig om Allemansrätten!), som avslutades med drinkar under norrskenet! Allt var helt perfekt och jag kommer ihåg allt vi åt både till middag och till frukost dagen efter!

Årets ”Masterchef Australia” är det sista som trion Matt Preston, George Calombaris och Gary Mehigan kommer medverka i. De har medverkat i elva säsonger tillsammans och i skrivande stund är det ännu oklart vilka som kommer ta över.