Adelaide – En pärla, även för vinälskare

Text: Tomas Eisner Foto: Margot Garmelius

När vi planerade en ny resa till Australien stod Adelaide högt upp på vår önskelista. Detta för att ingen av oss varit där tidigare men också för vi hade hört mycket positivt om staden. Vi är båda roade av vin och eftersom Adelaide är en tongivande ort för den australiensiska vinindustrin var det ytterligare en viktig anledning till att äntligen besöka staden.  I området runt Adelaide ligger tre stora, kända vinområden, nämligen Barossa Valley, Adelaide Hills och McLaren Vale.

Beslutet att lägga ett stopp där var alltså inte svårt att ta. Däremot var ju frågan vilket vinområde vi skulle välja. Att besöka mer än ett område var inte möjligt tidsmässigt. Vi hade tidigare fått ett tips att besöka en spektakulär byggnad, The Cube om vi hade tid och möjlighet. Den ligger på en vingård som heter d’Arenberg i vinområdet McLaren Vale. Vi läste lite om vingården och om The d’Arenberg Cube och insåg snabbt att hit måste vi åka, så valet blev till slut ganska enkelt.  Mer om detta spektakulära ställe senare.

Flygningen från Brisbane till Adelaide tar runt tre timmar och vi kände redan vid ankomsten att det skulle bli varma dagar här. Klimatet i Adelaide är ganska växlande från ganska svalt under vintern och ibland mycket varmt under sommaren. Dagarna vi hade här blev ganska heta med +37 som högst. Vid den temperaturen får man skrida fram.

Vi hade turen att anlända till Adelaide på Australia Day den 26 januari. Då var det självklart en stor folkfest. Det stora firandet var förlagt till området runt floden Torrens River som rinner rakt genom citykärnan. Vi gav oss ut så snart vi hade installerat oss på vårt hotell. Vi ville ju gärna se hur man firade Australia Day, träffa och prata med folk samt se på fyrverkerierna som utlovats. Ute var det fullt med folk. Många hade picknic på gräset längs med floden. Det var också packat med folk på barer och restauranger.  Fyrverkerierna, som är en årlig begivenhet, förstod vi brukar vara spektakulära så vi såg till att hitta en bra placering i tid. Vi fick tips att se till att ta plats på en av gångbroarna över floden. Detta visade sig vara ett mycket bra tips för där stod vi på första parkett och fick bevittna ett helt fantastiskt fyrverkeri.

Under de kommande två dagarna som vi avsatt för att utforska staden hade vi det mycket varmt. När termometern går upp till 37 grader finns ingen möjlighet att ägna sig åt ”power walk” för att hinna se allt man vill se i en ny stad.  Vi hann ändå med några av de måsten vi hade tittat på innan vi reste. Den Botaniska Trädgården är mycket fin och väl värd ett besök. Den frodiga växtligheten gav oss skugga så vi kunde ta oss runt och utforskade området. Vi hade läst om vin museet National Wine Center of Australia. Här har man möjlighet att provsmaka mängder med olika viner från de olika områdena i Australien. Är man lite intresserad av vin så är detta definitivt värt ett besök.

Vi hade också tid att åka ut till kusten utanför Adelaide. Vi tog spårvagnen som går genom citykärnan och åkte ut till Glenelg. Här finns fina sandstränder, många restauranger, barer och butiker. Allt man kan önska sig i en badort. Det var som sagt väldigt varmt så vi orkade inte göra så mycket mer än att gå ut på piren, Glenelg Jetty där ett stort gäng ungdomar hoppade från piren ner i vattnet. Det var rätt högt så det var inte tillåtet men det var inte något dom brydde sig om. En svalkande dryck på en av barerna blev det ju också förstås.

Vår sista dag i Adelaide var vikt för vinprovning. Vi ville ju självklart se så mycket som möjligt under denna dag så vi tog reda på möjligheten att följa med på en tur runt några vingårdar.  Då vi inte hittade någon sådan som passade oss i vare sig tid och upplägg kollade vi möjligheten att åka på en enskild visning.  Med hjälp av nätet hittade vi en man med lång erfarenhet av vinindustrin som på ålderns höst guidade turister. Vår chaufför och värd, John Angel på Best Wine Tours hämtade upp oss på morgonen från vårt hotell och tog oss först till McLaren Vale.  Under förmiddagen hann vi med tre vingårdar, Olivers Taranga Cellar Door, Coriole Cellar Door och Samuels Gorge. Alla tre vackert belägna och med mycket goda och trevliga viner. John´s nära kontakt med vingårdarna gjorde att vi fick möjlighet att prova lite mer udda viner och även gratisprovningar där gården annars tog betalt.

Vi hade sedan en lunchreservation på The Salopian Inn där vi åt en mycket god lunch. Ett ställe väl värt att rekommendera för lunch under en heldag bland vingårdarna.

Efter lunchen åkte vi vidare till dagens höjdpunkt, vingården d’Arenberg och deras spektakulära byggnad The d’Arenberg Cube. Denna byggnad inrymmer både gallerier (en del för gårdens fasta utställning och en del för tillfälliga utställningar), restaurang samt övre våningen för vinprovning.

Hela byggnaden, både exteriört och interiört har en genomtänkt design med uppgift att både beröra och uppröra. Vissa konstverk och installationer är fullständigt galna. Den som känner till Salvador Dali förstår vad vi menar.

Direkt efter man betalat entréavgiften börjar upplevelsen. Det är två våningar fyllda av allehanda konst och installationer som grundaren och ägaren Chester Osborn vill att man ska beröras av. Till och med på toaletterna, som är dolda av växter, finns spektakulära installationer. Det här är en plats man inte får missa om man besöker Adelaide och dess omgivningar.

Sista kvällen, efter rundturen på vingårdarna, hade vi bokat en restaurang som vi läst om innan vi reste från Sverige. Den heter Arkhé och är omtalad för sin fantastiska mat. Vi hade turen att få sitta vid barbordet med full insyn i köket. Här kunde vi följa alla kockar, och de var många, när de preparerade alla fantastiska rätter. Vi åt bland annat en hängmörad fisk som smakade fantastiskt gott. Mätta och belåtna promenerade vi sedan tillbaka till hotellet i den ljumma kvällen.

Dagen efter fortsatte vår rundresa i Australien. Vi hämtade ut en hyrbil och startade vår resa mot Great Ocean Road och Melbourne.