Om oss / Kontakt

Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen 1969 – 2017

Med fokus på Australien och Nya Zeeland sedan 1969. När föreningen bildades var det främst för att organisera gruppresor till Australien och Nya Zeeland. Idag är vår förening mycket mer än så, vi knyter vänskapsband och utbyter erfarenheter från medlemmar som bor eller har rest i länderna Down Under. Vi arrangerar föreläsningar runt om i Sverige samt ger ut vår medlemstidning Down Under fyra gånger per år. Vi vill utöka kunskaperna om länderna, inte bara som resmål, utan också om kultur, historia och hur man arbetar, studerar och lever där. Det är också ett forum för medlemmar att via föreläsningar och artiklar dela sina reseupplevelser och erfarenheter med likasinnade.

Australia New Zealand Friendship Society of Sweden (ANZFS)
c/o Erwin Apitzsch, Nordmannavägen 4, 224 75 Lund, Sweden.

Organisationsnummer: 802460-4897

Styrelsen

Erwin Apitzsch, ordförande
Första gången jag var i Australien var 2005 då jag besökte den östra delen från Port Douglas i norr till Sydney i söder, där jag deltog i den internationella idrottspsykologikongressen. Mitt första besök i Nya Zeeland 2011 inkluderade nordspetsen Cape Reigna och sträckte sig söderut till Christchurch. I Australien körde jag längs Great Ocean Road 2011-12.Mail: erwin.apitzsch@australien-nyazeeland.se Tel:+46708144865
Lars Wallin, Vice Ordförande
Jag besökte Australien för första gången 1989 och försöker sedan dess återvända så ofta som möjligt. Jag har även arbetat tillsammans med den aboriginska gruppen The White Cockatoo Performing Group både i Arnhem Land i Norra Territoriet samt på turnéer utomlands. Jag spelar musik och har turnerat med mitt band i Australien. Arrangerar även konserter och event i Sverige med australiska artister. Mail: lars.wallin@australien-nyazeeland.se Tel: +46737544020
Tomas Eisner, Kassör
Bosatt i Nacka, utanför Stockholm.
Arbetar i resebranschen sedan mer än 30 år. Jag har arbetat på olika resebyråer, varit arrangörer av paket- och gruppresor, och charterarrangör, så erfarenheten av resor är stor. Jag reste till Australien första gången 1982 och tycker att både Australien och Nya Zeeland är fantastiska länder.
Jag hoppas jag ska kunna bidra till styrelsearbetet med mina kontakter inom reseindustrin samt mina erfarenheter från försäljning och marknadsföring.
Mail: tomas.eisner@australien-nyazeeland.se
Margot Garmelius
Sekreterare

Jag har arbetat med service och försäljning i hela mitt yrkesverksamma liv, varav 10 år på resebyrå.
Redan i tonåren började jag brevväxla med en nyzeeländska. Det gjorde att jag tidigt bestämde mig för att resa dit. Åkte efter gymnasiet till Nya Zeeland och Australien på en working holiday. Delar av mitt hjärta klappar fortfarande för den delen av världen, vilket betyder att jag reser dit så ofta det bara är möjligt. Jag har många vänner kvar där och självfallet även min brevkompis.
Mail: margot.garmelius@australien-nyazeeland.se
070-750 8424
Katherine Hansson, Ledamot.
Jag är en 55 årig Svensk/Yankuntjatjara/Australisk kvinna. Min uppväxt var en spännande mix av Sverige och Australien. Att ha kontakt med min Yankuntjatjara, svenska och australiska släkt har alltid varit ett starkt behov. Jag växte upp i Quorn, en liten by i Flinders Ranges norr om Adelaide i Sydaustralien.
Mamma var sjuksköterska/barnmorska och pappa jobbade på järnvägen så resande var en del av deras jobb. Vi syskon fick ofta följa med. En gång om året fick Pappa åkpass för 6 personer giltig över hela Australien, vi åkte som familj tills jag var i tonåren sedan fick jag resa upp allt själv, mina fyra syskon var mer hemkära.
Vi flyttade till Sverige 1973 men vintermörkret fick mamma att vilja flytta hem igen efter 18 månader.
Efter skolan kom jag tillbaka till Sverige och fick jobb som au pair i Göteborg och Spanien.
Väl tillbaka i Sverige fick jag erbjudande att skriva högskoleprov i Adelaide, åkte, skrev och kom in på lärarhögskolan. Resande har fortsatt vara en viktig del i mitt liv.
Mail: katherinehansson@gmail.com

Adressändring
Har du flyttat och bytt adress så kontakta Margot Garmelius som sköter vårt medlemsregister. Email: margot.garmelius@australien-nyazeeland.se

Historia
Allt startade för mer än 40 år sedan då en Skandinavisk Kanadensisk Vänskapsförening startades av Gunnar Kristensen. Anledningen vara att det blev en ett större behov vid den tidpunkten att kunna resa till Kanada och besöka släktingar. På den tiden var det inte bara att beställa en flygbiljett på internet. För många var en sån här resa en resa man gjorde en gång i livet och det var många års besparingar som låg bakom möjligheten att resa och träffa nära släktingar som emigrerat till Kanada. Men hur skulle man bära sig åt för en sån här resa? Vänskapsföreningen som hade bildats samlade erfarenheter och kunskaper som man sen kunde hjälpa medlemmar med planerna för sin resa. USA blev senare också en del av Vänskapsföreningen.

1969 blev sen den Australisk nyzeeländska Vänskapsföreningen grundad av N.J. Benn, Preben Östergard och Svend Aage Nielsen. Inspirationen var den Kanadensisk Amerikanska Vänskapsföreningen och grundtankarna var dom samma. Det var många som drömde om att besöka landet ”Down Under” men inte hade kunskap hur man skulle göra för att starta ett sånt stort projekt.

Genom åren har det skett en mängd olika administrativa förändringar, men idéerna om att hjälpa medlemmarna med att planlägga och genomföra resan till Australien, Nya Zeeland lever vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: