Om oss / Kontakt

Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen 1969 – 2023

Med fokus på Australien och Nya Zeeland sedan 1969. När föreningen bildades var det främst för att organisera gruppresor till Australien och Nya Zeeland. Idag är vår förening mycket mer än så, vi knyter vänskapsband och utbyter erfarenheter från medlemmar som bor eller har rest i länderna Down Under. Vi ger ut vår medlemstidning Down Under två gånger per år. Vi vill utöka kunskaperna om länderna, inte bara som resmål, utan även om kultur, historia, arbete, studier och vardagslivet. Det är också ett forum för medlemmar att via föreläsningar och artiklar dela sina reseupplevelser och erfarenheter med likasinnade.

Australia New Zealand Friendship Society of Sweden (ANZFS)
c/o Erwin Apitzsch, Nordmannavägen 4, 224 75 Lund, Sweden.

Organisationsnummer: 802460-4897

Styrelsen

Erwin Apitzsch, ordförande. Hemort: Lund
Jag har besökt Australien tre gånger: Port Douglas-Sydney, 2005, Melbourne-Port Campbell-Sydney, 2011-12 och Adeleide-Tasmanien-Melbourne 2016-17 och Nya Zeeland en gång: Auckland-Cape Reinga-Christchurch, 2011. Jag tycker om att vandra i naturen och en vandringstur på cirka 11 kilometer i Freycinet National Park vid Wineglass Bay i Tasmanien kan jag varmt rekommendera.
Ett minne som alltid förknippas med Nya Zeeland är julafton 2011 då jag och mina barn var med om en jordbävning på flygplatsen i Christchurch.
Mitt bästa tips för en resa i Oceanien är att inte i detalj planera resvägen och förboka logi, utan improvisera resandet beroende på väder, kunna stanna längre på ett visst ställe eller göra en avstickare till en intressant plats.
Mail: erwin.apitzsch@australien-nyazeeland.se Tel:+46708144865
larswallin Lars Wallin, Vice ordförande. Hemort: Uddevalla
Jag har besökt Australien nio gånger. Mina specialintressen är musik, kultur, resor och ursprungsbefolkningen aboriginerna. Har gjort 2 turnéer med mitt band TribeLars och uppträtt på bla The Espy, Spotted Mallard, Pure Pop och The Retreat i Melbourne. Babushka Lounge i Ballarat. The Excelsior och Union Hotel i Sydney. Settlers Tavern i Margaret River. Mustang Bar, The Paddo och Broken Hill Hotel i Perth. The End i Brisbane. The Railway Club, Ski Club och The Happy Yess i Darwin. Har arbetat som volontär på Woodford Dreaming Festival tillsammans med The White Cockatoo Performing Group. Vid mina resor försöker jag förutom att träffa vänner även besöka platser som Vegie Bar i Melbourne. Manly Ferry i Sydney. Byron Bay. St Kilda i Melbourne.Mail: lars.wallin@australien-nyazeeland.se Tel: +46737544020
Tomas Eisner, Kassör. Hemort: Värmdö
Jag har arbetat i resebranschen i mer än 40 år och haft möjlighet att besöka flera kontinenter och många länder både i jobbet och på min fritid så min erfarenhet av att resa är lång.
Första gången jag reste till Australien och Söderhavet var 1982 och sedan dess har jag haft förmånen att kunna komma tillbaka några gånger. Jag tycker att både Australien och Nya Zeeland är fantastiska länder som har otroligt mycket att erbjuda, både vad gäller människor och djur och natur. Höjdpunkter i denna del av världen är förstås naturscenerierna på Nya Zeeland som slår det mesta. Stewart Island, Queenstown, Nelson och Wellington är andra toppar. I Australien är det ju Sydney, Melbourne, Perth, Queensland och Tasmanien som sticker ut lite mer av de platser jag besökt. Jag hoppas jag kan komma tillbaka fler gånger och kunna utforska mer av denna fantastiska del av världen.
Mail: tomas.eisner@australien-nyazeeland.se
Margot Garmelius, Sekreterare. Hemort: Värmdö
Att resa till Nya Zeeland var en tidig dröm eftersom jag brevväxlat med en Nya Zeeländsk tjej sedan jag var 12 år. Efter gymnasiet reste jag med båt till NZ från Southampton, en resa som tog 4,5 veckor.
På båtresan fick jag vänner för livet och jag har varit tillbaka många gånger för att se mer och hälsa på vänner både på NZ och i Australien.
Förutom vänner är det den otroligt vackra naturen som lockar mig tillbaka till NZ. Att vandra där är svårslaget. Vackert, inga giftiga insekter/ormar, trevliga människor och numera mycket god mat.
Australien är det solen, havet, vänner, mat o dryck, the ”outback” och städer med puls som lockar.
Mail: margot.garmelius@australien-nyazeeland.se
070-750 8424

Adressändring
Har du flyttat och bytt adress så kontakta Margot Garmelius som sköter vårt medlemsregister. Email: margot.garmelius@australien-nyazeeland.se


Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen 1969 – 2023

I slutet av 1950-talet emigrerade en släkting till föreningens förste ordförande Preben Östergård. Brev från det avlägsna landet började dyka upp och Preben drömde om att åka och hälsa på. En flygbiljett till Australien kostade vid den här tiden ca 10.000:- kr. Något som i början av 1960-talet motsvarade cirka 1/3 årslön. En oöverkomlig kostnad för de flesta. På den tiden gav flygbolagen stora rabatter om en grupp reste tillsammans. Tanken att starta en förening och få ihop en resegrupp föddes. Efter otaliga samtal grundades så Skandinavisk Australisk Nyzeeländsk Vänskapsförening den 1 juli 1969 i Danmark av N.J. Benn, Preben Östergard och Svend Aage Nielsen. Föreningens ändamål känner de flesta till: ”att medverka till att stärka de affärmässiga, sociala och kulturella förbindelserna mellan de skandinaviska länderna och Australien/Nya Zeeland” och vidare ”i betraktande av att främja ändamålet att underlättamedlemmarnas möjlighet att resa mellan det skandinaviska landet och Australien/Nya Zeeland. Inspirationen kom från Gunnar Kristensen som några år tidigare hade starta Skandinavisk Kanadensisk Vänskapsföreningen dit även USA senare blev en del av. Den första gruppresan ägde rum dem 4 december 1971 och kostade 6.138:- danska kronor tur och retur till Sydney/Melbourne.
Den drivande kraften var N.J Benn, föreningens sekreterare och ägare till Benns Rejser. Fram till 1984 sysslade föreningen mest med att förhandla fram bra och billiga resor till medlemmarna, men efterhand som intresset för Australien och Nya Zeeland växte så ökade föreningens aktiviteter. 1984 utkom första numret av NEWSletter och det första informationsmötet hölls i Århus i Danmark. 1987 anställdes en föreningskonsult för att arbeta med NEWSletter, informationsmöten och medlemsservice. Medlemmarna i Sverige och Norge hade inget fast kontor att vända sig till utan fick ta kontakt med de ideellt arbetande representanterna eller ringa till Danmark. Svensk personal anställdes år 1987 och 1990 öppnade kontoret i Göteborg. Senare öppnade även ett kontor i Stockholm.

År 2001 hade medlemsantalet ökat till cirka 40.000. Organisationen började bli svårhanterlig och tankar på att splittra upp den skandinaviska föreningen i nationella föreningar fördes fram. En arbetsgrupp tillsattes för att analysera föreningens organisation och komma med förslag till en framtida struktur. Efter mycket arbete och diskussioner enades styrelsen om ett förslag. Tre nationella föreningar, en svensk, en dansk och en norsk skulle bildas och samarbeta genom World Association. Alla föreningarna skulle tillsammans med Benns Resor ingå i en gemensam serviceorganisation, My Planet, som skulle serva föreningarna i det praktiska arbetet, t e x med medlemstidningen, medlemsmöten och arrangemang samt stå för försäljning av resor och utfärdande av viseringar. Eftersom Benns Resor även var teknisk arrangör för Skandinavisk Kanadensisk Amerikansk Vänskapsförening kom den också att ingå i paraplyorganisationen MyPlanet. Medlemstidningen NEWSletter bytte namn till MyPlanet Magazine.

Namnet MyPlanet symboliserar både resandet för att utforska och uppleva, samtidigt som det associerar till medlemskap. En figur från Fossum-hällristningarna har gett inspiration till logon. En människa som håller en planet. Logon symboliserar mänskliga relationer som inte påverkas av landgränser och uttrycker den humanitet och kulturella relationer som organisationen bygger på.

Arbetet med att sjösätta den nya organisationen inleddes år 2002 med val av nationella styrelser. Lördagen den 13 april 2002 hölls den stiftande föreningsstämman för Australia New Zealand Friendship Society of Sweden (ANZFS) i Stockholm.

Den första juli år 2003 öppnade MyPlanet eget kontor på Kent St i i Sydney. Chefen för den skandinavisktalande personalen var australiensaren Greg Arnott som tidigare bott i Sverige. Den första juli år 1997 öppnade Vänskapsföreningen ett delat kontor (Travellers Contact Point) på George Street i Sydney där Karen Pedersen var anställd för att hjälpa medlemmarna
Styrelsen 2002
Lars Rubensson (Sundsvall) blev den förste ordföranden i den svenska föreningen och han satte igång arbetet med att få styrelsen att fungera på effektivt sätt och därmed gynna medlemmarna med fler aktiviteter, förmåner och bättre reseerbjudanden. Vice ordförande: Leif Johansson (Vetlanda). Sekreterare Douglas Owen (Nya Zeeland/Stockholm), Kassör: Peter Hagström (Markaryd), Ledamot: Nicole Williams (Australien/Stockholm). Suppleant och ansvarig utgivare av medlemstidningen: Hugo Berch (Munka-Ljungby). År 2003 blev Lars Wallin (Uddevalla) invald som suppleant i styrelsen. År 2004 valdes Peter Hagström till ordförande och Lars Rubensson blev Ledamot. Leif Johansson valdes till vice ordförande & kassör.
Styrelsen år 2006. Ordförande: Nicole Williams (Stockholm). Kassör: Lena Bäcker (Karlstad). Vice ordförande: Peter Hagström (Älmhult). Sekreterare: Åsa Eklund (Saltjö-Boo). Ledamot: Lars Wallin (Uddevalla). Suppleant: Erwin Apitzsch (Lund)

I första numret av medlemstidningen år 2007 som nu fått det nya namnet Curious meddelade ordförande för W.A World Association att samarbetet med MyPlanet och de nationella föreningarna avslutas. I Curious delar man nu även plats med Skandinavisk Kanadensisk Amerikansk Vänskapsföreningen. MyPlanet fortsatte som renodlad resebyrå och vänskapsföreningarna i Danmark, Sverige och Norge inledde ett arbete med Jysk rejser. Det blev ett kortvarigt samarbete då Jysk strax därpå stängde sina kontor i Norge och Sverige. De föreningar som lever kvar i skrivande stund är den danska och svenska föreningen Australia New Zealand Friendship.
Australia New Zealand Friendship Society of Sweden (ANZFS)

År 2019. Styrelsen: Erwin Apitzsch, ordförande. Lars Wallin: vice ordförande. Tomas Eisner: Kassör. Margot Garmelius: sekreterare. Åsa Duffy fd Löfvendahl: Föreningsambassadör på Nya Zeeland. År 2018 var Katherine Hansson (Svenshögen) Ledamot.

År 2020 Styrelsen: Erwin Apitzsch, ordförande. Lars Wallin: vice ordförande. Tomas Eisner: Kassör. Margot Garmelius: sekreterare.

År 2021 Styrelsen: Erwin Apitzsch, ordförande. Lars Wallin: vice ordförande. Tomas Eisner: Kassör. Margot Garmelius: sekreterare.

År 2022 Styrelsen: Erwin Apitzsch, ordförande. Lars Wallin: vice ordförande. Tomas Eisner: Kassör. Margot Garmelius: sekreterare.

Bli medlem i vänskapsförening och utöka dina kunskaper om länderna, inte bara som resmål, utan också om bland annat kultur, historia, sport, vin, studier, arbete och hur det är att leva i Australien och Nya Zeeland. Det är också ett forum för medlemmarna till att dela egna reseupplevelser med andra med samma intresse. Som medlem erhåller du bland annat medlemstidningen Down Under.
Australian/New Zealand Friendship Society of Sweden Inbetalning av 200 SEK till PlusGiro konto 54 81 31-2 Var vänlig ange namn, ev. medlemsnummer och adress. http://www.australien-nyazeeland.se
GDPR-policy för Australiska Nya Zeeländska Vänskapsföreningen
För info gällande GDPR kontakta: erwin.apitzsch@australien-nyazeeland.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: