Off The Hip – Australia’s home of independent garage rock ‘n roll

Vi packade sommaren 2007 resväskan och begav oss återigen till landet down under. En av de mest självklara platserna att besöka under resan var skivbutiken/bolaget Off The Hip i centrala Melbourne. Den australiska rockvågen räddade inte bara en musikaliskt frustrerad undertecknad vid mitten av 80-talet, hela världens garagerocknördar knockades av band som Hoodoo Gurus, Lime Spiders, The Stems, Voodoo Lust mfl. Visst fasen ägde band som AC-DC, The Saints och Radio Birdman redan på 70-talet, men den lokala scenen på 80-talet var då hetast i världen! Efter att ha svalkat oss med ett par flaskor VB knallade vi iväg mot Flinders Station. Har nu förresten tänkt besöka butiken/bolaget som håller liv i den Australiska garagerockscenen så följer här en vägbeskrivning. Ställ er framför Flinders Station, gå till höger ca 500 m. Vik in på gränden 383 Flinders Lane vid Tavistock House. Det finns inga skyltar, kolla på bilderna. Öppetider är Mån – Tor 10.00 – 17.30 Fre 10.00 – 18.30 Lörd 11.00 – 16.00 Det är svårt som fan att hitta dit men värt all möda i världen. Butiken är som ett paradis sprängfylld med vinyl, cd’s fanzines mm!


Flinders Station

Flinders Lane

Flinders Lane

383 Flinders Lane

Förutom att investera i samtliga fanzines utgivna av Off The Hip, där förövrigt en sanlöst bra samlingscd ingår i varje utgåva så shoppade jag singlar med The Saints, Chris Bailey. Fullängdare med The Stems, The Pink Fitz, The Stoneage Hearts, The Pyramidiacs. Det blev två rejäla kassar! Vad ni än är ute efter, ny australiska rockmusik, tidig punk som Inner city sound, eller det magiska 80 talet, här finns allt, både som vinyl och cd. Off The Hip är ju som sagt även ett skivbolag som inte bara ger ut grym australisk garagerock, exempelvis så ligger svenska The DollHouse ligger på Off The Hip. Har ni inte möjlighet att besöka Melbourne så kolla hemsidan http://www.offthehip.com.au där kan ni beställa allt som bolaget ger ut och som dom har i sin butik.


383 Flinders Lane

Off The Hip

Off The Hip

Off The Hip

Det är allt en jävla tur att internet finns nu förtiden, så att det går att beställa skivor. Visst är det frestande att ladda hem musik och skivor men tänk på att det finns skivbolag och skivbolag, skivbutiker och skivbutiker! Några är stora hajar med giriga dollartecken för ögonen coh vars artister viker ut sig i MTV’s cribs där den som vältrar sig i mest bling, bilar och fan hans mormor vinner. Andra är de som brinner för musiken och kämpar för att överleva. Köp dina skivor i din lokala butik, om det finns någon. Köp av små artister, bolag och butiker som alla kämpar för att betala sin hyra. Så som sagt, är ni i Australien och Melbourne så är adressen 383 Flinders Lane, annars är webadressen http://www.offthehip.com.au

Lars Wallin


Nr 1

Nr 2

Nr 3

Nr 4

Off The Hip – The Label
OFF THE HIP are Australian distributors for these fine labels: VOODOO RHYTHM, SCREAMING APPLE, BAD AFRO, LOW IMPACT, SOUNDS OF SUBTERRANIA, ALIEN SNATCH, NO TOMORROW, BOOTLEG BOOZE, RAVE UP, MISTY LANE…. please get in touch for wholesale pricing or mailorder enquiries.


Off The Hip