Melbourne
Text: Åsa Duffy Foto: Lars Wallin

Om Sydney är spektakulärt då är Melbourne fantastiskt. Fler och fler besökare föredrar Melbourne före Sydney. Ryktet säger att det är för att människorna är ännu trevligare här, vilket är resultatet av den smältdegel av människor från alla världens hörn som bosatt sig här genom åren. Trots att staden har blivit berömd för att visa sig från sin allra bästa sida under den australiska vintern med konst, musik och utställningar är den lika fartfylld under sommaren och här finns mängder av saker att se och uppleva.

Tennis
Australian Tennis Open, är utan tvekan Melbournes största sportevenemang och det äger rum i januari varje år. Vill man få en plats på läktaren är det dags att börja planera för det redan nu. Biljetterna börjar säljas i september eller oktober och går snabbt åt. Ett heldagspass kostar drygt tvåhundra kronor och ett femdagarspass kostar cirka åttahundra kronor. Här finns över 20 tennisbanor och det är otroligt spännande att få uppleva superstjärnorna på plats. Bortsett från att titta på själva tennisen är det hela ett gigantiskt mingel med kändisar från hela världen och massor av underhållning. I Garden Square, kan man koppla av i solen med ett glas vin och titta på alla tennismatcherna på en enorm storbildskärm. Stora scenen inne på Grand Slam Oval erbjuder en mängd underhållning, med de bästa australiensiska banden.

Eureka Sky Deck
I toppen av skyskrapan Eureka Tower, som sträcker sig nästan 300 meter upp mot himlen, finns en utsiktsplattform i glas. Härifrån får man en fantastisk utsikt över Melbourne. Byggnaden blev klar 2006 och det som är ovanligt med den är att den används för vanliga lägenheter. Som gäst är det alltså helt möjligt att åka upp till 88:e våningen och skåda utsikten.

Drottning Victoria Night Markets
Marknaderna i Melbourne är en attraktion i sig och missa absolut inte att besöka Queen Victoria Night Market. Detta sägs vara den största utomhusmarknaden på södra halvklotet och varje onsdag, från november till mars, hålls dessa marknader som lockar tusentals människor. Den historiska platsen har inrymt marknader sedan 1841 och här finns mer än 200 stånd som säljer konst, hantverk och annorlunda saker. Det finns också ett tiotal barer och även två livescener. Här finns massor av kul för matälskare också. Banjo: s BBQ serverar bland annat krokodil och deras holländska pannkakor är värda och köa för.

Mecka för matälskare
En av orsakerna till att Melbourne ofta att jämförs med europeiska städer är livet på gatorna, kaféer, restauranger och barer med influenser från hela världen. Melbourne är utan tvekan Australiens huvudstad när det gäller mat och staden Melbourne är ett äventyr för matälskare. Här finns en smältdegel av kulturer och utbudet av matställen är enormt. Konkurrensen om kunderna är hög, vilket också gör att restaurangerna håller hög kvalitet. Här finns något för alla smaker och plånböcker, från fina middagar till snabbnudlar i China Town.

Barer
En ny, populär trend i Melbourne är alla takbarer. Barerna är belägna högst upp på någon intetsägande byggnad och många är svåra att hitta, men den trevliga lokalbefolkningen hjälper dig gärna. Siglo är en särskild favorit såväl vardag som helg och det är riktigt härligt att sitta i den ljumma sommarkvällen och kika ut över labyrinten av gator och gränder.

St Kilda
En enkel 10-minuters spårvagnsresa från centrum tar dig till de bohemiska områdena St Kilda – ett av Melbournes mest färgstarka områden. St Kilda ligger inbäddat i en vidsträckt strand där man kan promenera eller ta en simtur. Här finns rolig shopping och många bra ställen att äta på.

Royal Botanic Gardens
Melbourne kallas ofta för ”trädgårdsstaden” för sina vackra parker och stadsutsmyckningar. Trots det och kanske just därför, är ett besök till Royal Botanic Garden en verkligt fin upplevelse. Det sägs också att den här botaniska trädgården är en av de vackraste i hela världen. Här kan man njuta av alla växter i en underbar miljö, sitta på en filt eller parkbänk och avnjuta sin medhavda lunch.
För mer information se: visitmelbourne.com