Popgruppen Bee Gees historia startade i Redcliffe

Text & Foto: Malin Boman

Varje gång jag återvänder till Redcliffe känner jag ett visst vemod då jag passerar bronsstatyerna längs gatan, samtidigt som jag fylls av glädje för hur livet för invandrarfamiljen Gibb kunde förändras så totalt.

Innan de emigrerade 1957 hade de tre äldsta sönerna startat ett litet band som kallades Rattlesnakes tillsammans med ett gäng kompisar. De, precis som andra unga talanger i Manchester, hade fått chansen att uppträda på Manchesters Gaumont Theatre. Där skulle de mima till en populär låt i pausen mellan filmerna. Men olyckan var framme när någon tappade skivan i golvet, och de blev tvungna att sjunga ”live”, vilket fick alla att baxna.

Pappa Hugh som spelade trummor i ett eget band var sedan kvick till att ta dem med sig till sina gig där de gjorde stor succé. 

Men trots den lilla succén bestämde sig familjen för att emigrera till Australien. De tyckte först att de hade hittat paradiset i solen. Men snart kämpade de igen för att få ekonomin att gå runt och flydde med sitt pick och pack från hus till hus när de låg efter med hyran. De tre äldsta bröderna sprang med tolvåriga Barry i spetsen fritt omkring på stranden i Redcliffe. De retades med småtjejerna och dök efter småmynt från bryggan, precis som de andra ungarna. Barbara Gibb hann inte alltid med allt då hon hade nog att sköta hemma med småsyskonen och det hände att de äldre bröderna fick äta hemma hos kompisarna istället.

År 1959 hittade i alla fall Barry ett litet extraknäck och började sälja läsk på Redcliffe Speedwaybana. Snart övertalade han Robin och Maurice att hjälpa till att locka fler kunder genom att sjunga och spela.  Speedwaybaneägaren Bill Goode fick då en snilleblixt, och lät dem sjunga stående på flaket på hans ”ute” så att alla kunde höra.

Inom kort fick Bill Gates, en känd discjockey, höra talas om bröderna och tillsammans med Bill Goode gav de gruppen namnet The BGs efter deras initialer. Deras låtar spelades sedan på Bills radiostation.

Tre år senare, medan The BGs spelade på ett hotell i Surfers Paradise, fick de nys om att Col Joye en australiensisk popstjärna också befann sig där. Någon övertalade honom att lyssna på killarna och han blev heltänd. Ville de bara flytta till Sydney lovade han att ta hand om dem och snart skrev de sitt första skivkontrakt med Festival Records.

Resten av historien är ju välkänd, men att den just började här på norra sidan av Brisbane, i en förort som fortfarande har stora problem med ungdomsgäng, är inte så känt. Sedan 2015 finns här nu en gång The Bee Gees Way, gjord som ett monument till deras minne. Intrycken från deras musik, foton och historia lever vidare där och från bronsstatyerna skymtar man bryggan där de en gång kastade vad de just hade snattat i havet, efter att ha bestämt sig för att ge upp det livet och satsa på något helt annat. Jag är så tacksam.

Redaktören tipsar:

The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart HBO Documentary Films | Release Date (Streaming): December 12, 2020 | TV-MA

Starring: Andy GibbBarry GibbEric ClaptonLuluMark RonsonMaurice GibbMykael S. RileyNoel GallagherPeter BrownRobin GibbVince LawrenceVince Melouney

Summary: The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart chronicles the triumphs and hurdles of brothers Barry, Maurice, and Robin Gibb, otherwise known as the Bee Gees. The iconic trio, who found early fame in the 1960s, went on to write over 1,000 songs and have 20 No. 1 hits throughout their career, transcending more than five decades of changing tastes and styles.

Director: Frank Marshall

Genre(s): Music, Documentary

Rating: TV-MA

Runtime: 111 min
https://se.hbonordic.com/