Text & Foto: Tina Bergqvist

Om det är något som tiden i Australien under pandemin lärt mig så är det att ta vara på de tillfällen som ges att leva som vanligt, eftersom det nästan blivit vardag att en akut nedstängning av samhället kan ske när som helst.

Svenskt midsommarfirande

Jag har hemlängtan till och från, så ett midsommarfirande mitt i vintern på Swedish Tarts i Adelaide med två svenska vänner passade perfekt för att få uppleva en liten bit av Sverige här. Swedish Tarts är ett svenskt café som grundats av Louise Matschke, som är en av mina bästa vänners faster (världen är liten!) och hennes man Bo.

Vi blev välkomnade med ett glas fläderbubbel och fick sätta oss var vi ville vid det fint dekorerade långbordet. Vi hade dagen till ära sällskap av ett roligt äldre australiensiskt par. De var väldigt fascinerade över att ha livs levande svenskar som sällskap och jag kände mig väldigt exotisk för en stund. Svensk musik spelades under hela kvällen, det blev Skåneakvavit och ”Helan går” och en hel massa god mat. Jag som inte ens gillar snaps blev väldigt exalterad över att bli påmind om Skåne. Det var mestadels traditionell svensk midsommarmat, med enstaka australiensiska inslag som ”djävulsägg”. Jag blev positivt överraskad över hur goda prinskorvana var (det är en sak jag saknar väldigt mycket med Sverige!) och jag åt nog mer sill än någon annan som var där. Så gott! Vi fick även njuta av knäckebröd, Jansons frestelse, gravad lax, köttbullar, en jordgubbsbakelse och alkohol/alkoholfritt. Det enda som saknades var en riktig midsommarstång och den svenska sommarsolen (när den väl tittar fram mellan regnskurarna vill säga).

Det var ett väldigt lyckat firande och jag var förvånad över hur många australiensare som var där. Kvällens roligaste episod var nog när vi fick veta att en av australiensarna berättade att hans efternamn var svenskt. Vi undrade vad det var för efternamn, och det var helt enkelt ”Swedish”. Väldigt otippat, och första gången vi träffat någon med det namnet.

Alpine Winter Festival

Ett par veckor efter midsommarfirandet, den 9 juli, var jag, två av tjejerna som var med på Swedish Tarts och en norsk tjej på en vinterfestival. Den anordnades i vackra Glenelg, precis vid stranden. Festivalen hette ”Alpine Winter Festival” och det var som att gå in på en liten tysk julmarknad! Jättemysigt! Det fanns små matbodar, några pubar, små bodar där det såldes bland annat kläder och tomtar, en scen, hög musik och en isbana. Det fanns till och med glögg! Det kändes nästan som att vara hemma (eller ja, i Tyskland snarare).

Ett matstånd sålde något de döpt till ”naanchos”, vilket var frasigt naanbröd med ”vintercurry” och cheddar. Jag var mer sugen på korv, så jag köpte en bratwurst med surkål, en stor saltkringla och senap.

Två av tjejerna i sällskapet passade på att åka skridskor, och det tog mig tillbaka till tiden då det fanns ”skridskodisco” när jag var liten. Precis som då dånade musiken ut från högtalarna och discoljusen färgade rummet lila och blått. Isen såg väldigt snöig ut och jag är lite feg när det gäller att åka skridskor (även på en blank yta) så det blev ingen skridskoåkning för mig.

På baksidan av festivalområdet hände det också grejer. Vi gick ut på den långa piren, för tydligen skulle man se eller höra något speciellt där, men det var mest bara kallt och blåsigt. Däremot fanns det ett stort ljusspel som skapade olika mönster och färger på sandstranden. Jättehäftigt!

Lockdown med en ny restriktion

Inte långt därefter, 20 juli, gick vi in i en veckas lockdown igen. Det är förvisso inget mot vad de i Sydney/New South Wales och Melbourne/Victoria tvingats stå ut med, men en del har förändrats här efter just denna lockdown. Det är numera krav på att använda munskydd i inomhusmiljöer, som i affärer, kollektivtrafik och på bibliotek, om man inte blivit beviljad ett medicinskt undantag av en läkare.

Minst 72,6 procent av den australiensiska befolkningen är nu vaccinerade och den 1 december öppnade gränsen för ett fåtal visumkategorier. Om man är fullvaccinerad med två dosor behöver följande kategorier inte ansöka om ett undantag för att bli insläppt i Australien:

  • Australiensiska medborgare och de med permanent uppehållstillstånd
  • Internationella studenter
  • De med jobb – och semestervisum
  • Japanska och koreanska medborgare
  • Övriga jobbrelaterade visum och några andra visum (som av humanitära skäl)

Ett negativt PCR-test som tagits max 72 timmar innan du ska resa behövs också. Om du är vaccinerad måste du sitta i karantän i en vecka. Är du ovaccinerad behöver du bli beviljad ett undantag för att få komma in i Australien och isolera dig på karantänhotell i två veckor till en kostnad av cirka 20 000 kronor. Reglerna ändras ofta och de kan skilja sig åt i delstaterna, så läs på ordentligt om du är sugen på att resa till Australien den närmsta tiden.