Intervju med Lars Jönsson på Tour Pacific

Text: Lars Wallin Foto: Tour Pacific

Gränserna är på väg att öppnas igen. Hur har resebranschen klarat sig och är den redo för resor igen?  Lars Jönsson grundare, ägare och VD för Tour Pacific i Helsingborg ser positivt på framtiden.

Senast jag träffade Lars Jönsson, som för snart 30 år sedan startade företaget Tour Pacific var på deras resemässa Visit Pacific i Malmö den 3 mars 2018. Då var resebranschen i full blom och företag med sikte på Söderhavet var på plats för att diskutera reseerbjudanden. Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen var på plats med monter tillsammans med aktörer som Quantas, AAT Kings, ATS Pacific, Tourism Northern Territory, South Australia Tourism Commission. Sedan kom pandemin och världen stängdes ner. Nu planeras gränserna att öppnas igen så vi kontaktade Lars för att fråga hur han och Tour Pacific klarat sig genom de två senaste åren och hur de ser på framtiden.

1.       Hur mår du och inte minst hur mår Tour Pacific?
 Nu mår vi toppen, men det har varit två år med stora utmaningar. Sedan oktober 2021 när UD hävde den allmänna reseavrådan så har vi haft fullt upp och i ännu högre grad när restriktionerna togs bort i början av februari. Det är underbart att återigen prata med många av våra stamkunder och planera deras drömresor.

2.       Vad har du och personalen gjort under pandemin?
Det första året av pandemin har vi lagt mycket tid på att boka av och boka om kunder. Och boka om igen! Vi har hållit igång reseintresset genom att arrangera en rad olika digitala kundevent med upp till 200 personer åt gången och vi har varit aktiva i våra sociala media där många av våra kunder har interagerat.

3.       Nu öppnar gränserna igen, hur känns det? 
Det känns helt underbart. Vi har ju haft resmål som öppnat en efter en under ett drygt år så efterfrågan från kunder har kommit i en jämn takt.  

4.       Tror du resebranschen kan resa sig igen, hur ser du på framtiden och resandet Down Under? 
Ja, definitivt! Det uppdämda behovet av att resa utomlands är stort och många har en rejäl pott med respengar sparade. Flera av våra gruppresor till Down Under med avresa i höst är redan fullbokade och vi har satt in extra avresor för att möta det stora intresset.
Vågar folk sätta sig i ett trångt flygplan? 
Jag tror att det kommer att vara krav på munskydd en bra tid framöver. Dessutom är luften i våra moderna flygplan mycket ren och 99 procent av luften renas var 2-3 minut så det är säkert att resa med flyg. En trend vi ser är dock att allt fler bokar business class-biljetter och unnar sig mer plats ombord på flyget.

5.       Har ni fått signaler om läget från arrangörer inom resebranschen i Australien och Nya Zeeland? 
Många längtar efter att få välkomna internationella turister igen så de som åker dit framöver kommer definitivt att välkomnas med stora famnen!

6.       Har ni återigen öppnat ert kontor för fysiska besök? 
Ja, vi tar emot besökare på vårt nya kontor i centrala Helsingborg som vi flyttade till förra året.

7.       Vad är det första du kommer att göra när du besöker Australien och Nya Zeeland efter pandemin, kan du dela med dig om tips och platser du längtat extra mycket efter?
Längtan efter staden Sydney är stor. Känna dofterna, se vyerna och höra dialekten. Det blir ett besök i Royal Botanic Gardens, mitt i city och jag planerar även att besöka Sydneys helt nya stadsdel Barangaroo. Sen längtar jag tillbaka till Kangaroo Island som återhämtat sig igen efter skogsbränderna vintern 2019-2020.

8.       Har du hållit kontakten med länderna Down Under på något speciellt sätt under pandemin, exempelvis nyhetssändningar, kultur på distans?
Här är ju sociala media ett bra sätt att både kommunicera och att hålla sig uppdaterad om nyheter med mera. Och sen har den gamla tv-klassikern från 80-talet Royal Doctor Flying Service kommit i en ny tappning. Här kan man njuta av vyer, dialekter och drama på hög nivå.

Fakta: I februari 1993 slog vi upp våra dörrar och öppnade därmed möjligheten för frusna nordbor att resa till Söderhavet, Australien och Nya Zeeland. Vi har sedan dess varit Sveriges ledande researrangör till dessa destinationer.

Företagsfakta

Tour Pacific Scandinavia AB, med organisationsnummer 556502-0210, är ett svenskägt, självständigt bolag utan bindningar till vare sig flygbolag eller andra reseföretag. Företagets Vd och grundare, Lars Jönsson, äger 100 procent av aktierna. 

Tour Pacific Scandinavia AB, Drottninggatan 13, 252 21 Helsingborg, Sverige. Tel: 042-17 95 00, travel@tourpacific.se, https://www.tourpacific.se/