Roliga saker att göra på familjesemester i Nelson
Text & Foto:
Åsa Duffy

Med aktiviteter som passar för alla är Nelson ett drömresemål för en genuin familjesemester. En mindre stad med ett mer kompakt centrum, trängselfria vägar, gott om parkeringsplatser och bra boendealternativ är ett bekvämare alternativ än många andra städer i Nya Zeeland. Nelson har något för alla och är den perfekta småstaden för en familjesemester. Här följer några anledningar till att Nelson är det perfekta drömresemålet.


Saturday Market
Marknaden är känt över hela Nya Zeeland och världen för sina fina produkter och unika utbud av konst. Varje lördagsmorgon i mer än 40 år har Nelson Markets välkomnat besökare för att upptäcka det unika kreativa skyltfönstret. Här kan man handla färskvaror, provsmaka gourmetmat och fynda lokalt hantverk under Nelsons varma sol. Här finns flera food trucks uppställda med allt från mexikanskt, europeiskt och asiatisk mat. Lokalinvånarna kommer ofta tidigt på morgonen när marknaden öppnar för att handla säsongsbetonad frukt och grönsaker. Om du planerar ett besök i Nelson får du helt enkelt inte missa att ta in den livliga atmosfären och uppleva den eklektiska mixen av stånd i hjärtat av staden på Montgomery Square.


The Centre of New Zealand

För att bränna av lite energi, ta en vandringstur upp till Botanical Hill. Vandringen börjar i en park, där den första rugbymatchen någonsin spelades på Nya Zeeland. Den skuggiga, stigen slingrar sig upp till toppen av den 147 meter höga kullen med fantastisk vy åt alla väderstreck. Bergen i nationalparken Abel Tasman och Kahrangi över Tasman Bay. Har du yngre barn så räkna med en dryg timma för att ta er upp och ner.


Brook Sanctuary
Detta är den största inhägnade fristaden för utrotningshotade växter och fåglar på Sydön. Med bara tio minuters bilresa når man den fantastiska naturparken med fina vandringsleder med vattenfall, fantastiskt fågelliv och underbar unik nyazeeländsk växtlighet. Besök denna park på egen hand eller boka någon av de guidade turerna.


Pic’s Peanut Butter World
Strax utanför Nelson ligger den berömda jordnötssmörfabriken och hit kommer besökare från hela världen för att lära sig allt om tillverkningen av kanske världens mest hälsosamma och godaste jordnötssmör. Här kan man boka en 40 minuters guidad rundvandring och man har också chansen att för göra sitt eget jordnötssmör på den pedaldrivna cykeln. Har du tur kanske du träffar grundaren Pic som ofta syns i fabriken. Här produceras och säljs drygt 25 000 burkar runt om i världen och det utgör hälften av Nya Zeelands jordnötssmörsmarknad med en omsättning på drygt 275 miljoner kronor om året.

Natureland
Beläget vid den stora sandstranden Tahunanui finns Nelsons enda djupark och naturvårdscenter där du kan komma nära och få se vilda djur, inte minst inhemska fåglar, piggsvin, alpackor med mera. Parken drivs av en välgörenhetsstiftelse och här kan man äta sin medhavda picknick eller handla glass, kaffe och snacks medan man bekantar sig med de olika djuren.

Mountainbike
För sportiga familjer med något större barn får man inte missa Nelsons många mountainbikeleder. Det finns flera butiker i stan som hyr ut cyklar och ordnar med transport till någon av lederna. Närmast stan ligger Dun Mountain Trail, som nås från Maitai Valley eller Brook Valley. Lite längre bort, förbi det lilla samhället Richmond finns Wairoa Gorge Mountain Bike Park med mer än 70 kilometer spår för den våghalsiga.

Tahunanui Beach
Den fina långa sandstranden i Nelson har något för alla. Oavsett om man vill paddla kajak, prova på paddel board eller bara bada i det långgrunda havet är stranden en viktig sevärdhet.

Det grunda vattnet är nästan alltid lugnt, så det är idealiskt för barn att leka i eller prova på någon av alla vattensporter. När tidvattnet är ute, exponeras stenpölar i ena änden och sandbankar i den andra. Tahunanui är en av Nya Zeelands finaste stadsstränder.

Nelson med omnejd bjuder på äventyr där barn, små som stora kan njuta av aktiviteter. Har man gott om tid och har tillgång till en bil finns det många närliggande platser att besöka. En tur ut till Mapua och Ruby Coast med charmiga butiker och bra restauranger beläget vid havet och härifrån kan man sedan fortsätta till JesterHouse där barnen kan mata tama ålar och leka i parken medan de vuxna njuter av en utsökt lunch. Ytterligare ett stycke bort finn porten till den berömda nationalparken Abel Tasman, Kaiteriteri, där du kan välja mellan en mängd familjevänliga aktiviteter.

Med en rad familjevänliga attraktioner utspridda runt om i regionen, garanterar jag att barnen kommer att vara i sitt esse under ditt besök här i Nelson Tasman.