Australien har fått sitt första romersk-katolska helgon. Mary MacKillop, en nunna som levde mellan 1842 och 1909, upphöjdes av påven Benedictus, något som firas av tusentals australier som idag deltagit i olika mässor.

”Marymania” råder i Australien i samband med söndagens helgonförklaringar. Mary MacKillop är Australiens första helgon, vilket också orsakar problem för den ateistiska premiärministern Julia Gillard. Gillard vill skydda namnet Mary MacKillop från kommersialisering, vilket mötts av kritik.

Tusentals australier deltar i mässor som firar Mary MacKillop (1842-1909). Kanske ännu fler har rest till Vatikanen för kanoniseringen av MacKillop och fem andra personer.

Som seden påbjuder talade påven Benedictus XVI latin när han till tiotusentals anhängares jubel på Petersplatsen på söndagsmorgonen utnämnde Mary MacKillop till helgon.

Totalt upphöjde påven på söndagen sex personer till helgon. De andra fem är kanadensaren Alfred Bessette – broder André – även känd som ”Montreals mirakelman”, den polske 1400-talsmunken Stanislaw Soltys, de italienska nunnorna Giulia Salzano och Battista Varano samt den spanska nunnan Cándida María de Jesús Cipitria y Barriola.