Jobba i Australien
Trenden att resa utomlands efter gymnasiet är fortsatt stor och en av drömresorna är Australien. Det blir också allt populärare att svenska ungdomar kombinerar sin långtidsresa eller jordenruntresa med att jobba eller plugga under en del av sin vistelse. För att jobba under sin semester i Australien måste man ha ett Working Holiday Visum. Visumet berättigar till arbete under ett år och kan sökas innan man fyllt 30 år. Kravet är att man också ska ha en returbiljett eller tillräckligt med pengar för att kunna köpa en biljett ut ur landet. Visumet gäller 12 månader och man kan arbeta så mycket man vill under den här tiden. Syftet med ett working holiday visum är att resa och upptäcka landet och arbetet är främst till att finansiera sitt uppehälle. Det är heller inte tillåtet att arbeta mer än tre månader hos samma arbetsgivare. Alla som har ett working holiday visum måste också betala skatt i landet.

Att ansöka om ett ”working holiday”-visum kostar cirka 1 165 kronor och kan göras på: http://www.ecom.immi.gov.au/visas/

Vänskapföreningens samarbetspartner hjälper dig med allt inför Working Holiday

Working Holiday – Kilroy
Tänk dig att jobba på en äkta Australiensisk ranch, på en restaurang, bar eller disco, dykskola eller kanske ett museum! Genom ett Working Holiday Visa har du, 18 – 30 år gammal, en fantastisk möjlighet att utforska Australien och samtidigt jobba och tjäna pengar längs vägen!

Kombinationen mellan jobb och semester ger dig en unik erfarenhet och du kommer få mycket större kunskap om Australien och Nya Zeeland med dess kultur och människor jämfört med en vanlig turist.

Hur länge får jag stanna?
Working Holiday Visa ger dig möjligheten att stanna och jobba i Australien eller på Nya Zealand i 12 månader, med ev möjlighet till förlängning. I Australien får du stanna högst 6 månader hos samma arbetsgivare, på Nya Zealand finns ingen sådan maxgräns. Vill du helst arbeta inom vård och omsorg krävs det också att du genomgår en läkarundersökning.

Är det lätt att få jobb?
När du planerar att jobba i Australien eller Nya Zeeland med ett Working Holiday visum kan massor av praktiska frågor dyka upp. Är det lätt att få ett jobb? Vad tjänar man? Vart kan man bo? Hur kombinerar jag bäst nytta med nöje? Vanligtvis är det lätt att få jobb utomlands men värt att veta är att du bara får vara på samma jobb i max sex månader, sen måste du byta. Om du köper ett startpaket får du hjälp att komma igång och få svar på de flesta av dina frågor. Ett startpaket tar bland annat hand om den formella delen av visum-ansökningen.

Vad innehåller ett KILROY startpaket för Australien?

•Working Holiday visum avgift, AUD 230. Mot en avgift hjälper vi dig gärna att fylla i denna ansökan. (AUD 230 dras på direkt från ditt kort till Australiens ambassad).
•Ankomsttransfer från flygplatsen i Sydney till hostel
•4 nätter på ett centralt beläget hostel i Sydney inkl frukost
•Information för öppnande av bankkonto
•Information för upprättande av skattenummer
•En heldagstur till Blue Mountain med Oz Experience
•2 gratis utflykter i Sydney
•Informationsmöte och praktiska råd från KILROY travels servicekontor i Sydney (nov-apr) som innefattar tips på bla bankkonto, vart man kan vända sig för att söka jobb, hur man söker Greeencard…
•Vodafone SIM kort – med ett autraliensiskt nummer för billiga lokala telefonsamtal
•Med mera!
Vad innehåller ett KILROY startpaket för Nya Zeeland?

•4 nätter på centralt beläget hostel i Auckland
•4 frukostar
•Ankomsttransfer
•Drink i Globe bar
•1 timme Internet access
•12 månanders registrering hos ”New Zealand Job Search”
•”Work NZ” handbok
•Informationsmöte
•Vodaphone SIM kort med NZD 5
•Tax number application
•Bank account application
•Bagageförvaring i upp till en månad
Go before it’s too late!

http://travels.kilroy.se/Jobba+%26+studera/working_holiday.htm