ACT eller Australian Capital Territory är beläget i Southern Highlands omringat av delstaten New South Wales. Canberra som är delstatshuvudstad i ACT är också huvudstad i Australien. Beläget i angränsning till Boboyan, Tidbinbilla och Booth bergskedjan så ligger ACT i närheten av många nationalparker, som exempelvis Kosciuszko National Park som ligger i New South Wales.

Som en fyr som vakar över staden finns den futuristiska telemasten som ligger på Black Mountain nordväst om Canberra. Här är ett perfekt ställe att se ut över canberra och dess omgivning.

Även om ACT är förhållandevis litet så finns här enormt mycket att se för besökare när man sett allt som finns att se i Canberra.

Här är en del av de sevärdheter som man kan göra utanför Canberra.

•Brindabella Valley – Den kända australiensiska författaren, Miles Franklins barndomshem.
•Canberra Deep Space Communication Complex – De här spaningststation har olika rymdfarkoster och modeller av olika rymd antenner.
•Cockington Green – Ett fantastiskt axplock av miniatyrhus och områden i skala 1:12 från hela världen. Färgrant och fantastiskt väldetaljerade hus och trädgårdar.
•Lanyon – Ett gammalt kolonialhus som blivit restaurerat av National Trust. Huset är beläget på standen av Murrumbidgee River och hyser också ett galleri med målningar av Sir Sidney Nolan.
•Namadgi National Park – Den här bergiga nationalparken är perfekt för skogsvandring, camping och picknick och tar upp 45% av ACT totala yta.
•Tidbinbilla Nature Reserve – Här finner man ett våtmarksområde som huserar en stor mängd vilt så som koala, röd känguru och en mängd fåglar.

Canberra
Platsen där man valde och har bygt upp Canberra på blev vald 1911 efter stridigheter mellan Melbourne och Sydney om vem som skulle bli huvudstad och man inte kunde komma till ett beslut om plats. Dom första byuggnationerna av officiella byggnader startade 1913, och det ursprungliga Parliment House blev färdigt 1927. Även om denna bygnad var menad som en temporär lösning för parlamentet så blev det i själva verket 60 år som parlamentet blev kvar i denna byggnad. Canberra tar upp ungefär 15 procent av ACTs totala landyta.

Klimatet svänger ganska rejält i Canberra. Från väldigt varmt och torrt under sommaren till kall och frostig vinter. Dom olika årstider skapar en del av Canberras charm med höstens färger och vårens blommor. Blomfestivalen för att välkomna våren firas mellan 20 september och 17 oktober i Commonwelth Park som ligger på Lake Burly Griffins strand.

Nåra sevärdheter som man ska passa på att besöka när man är här är:

•Australian National Gallery – Har en fin kollektion av både inhemsk och internationell konst. Här finns också en trädgård full med skulpturer.

•Australian War Memorial – Det här är den mest besökta platsen i Canberra och är byggd för att hedra alla australiensare som slagits och dött för sitt land.

•Diplomatic Missions – De flesta av dessa hus finns att besåda i förorterna Yarralumla och Red Hill och visar en fantastisk variation av internationell arkitektur.

•Lake Burley Griffin – Sjön har fått sitt namn av den amerikanska arkitekten som vann priset att få designa stadsplanen av Canberra.

•Parliment House (Nya) – En utmärkt blickpunkt för staden, som var ritad för att smälta samman med och bli en del av Capital Hill. Från det gräsbeklädda taket får man en magnifik överblick över Canberra.

Fakta
Befolkning 323.056 Areal 2.358 km². Huvudstad Canberra. Största stad Canberra
Högsta punkt Mt. Majura 888 m. Statsförkortning ACT (Australian Capital Territory)