Fakta
Befolkning 6.889.100. Areal Land 800.642 km². Huvudstad Sydney. Största stad Sydney. Högsta punkt Mt. Kosciuszko 2.228 m. Statsförkortning NSW

New South Wales fick sitt namn från Kapten James Cook när han landsteg vid Botany Bay år 1770. NSW är ett stort område, det är sju gånger så stort som England. Klimatet är varierande och går från tropiska temperaturer (Norra Rivers området), till torrt ökenklimat (västra området) och till kyla och snö (södra området).

NSW är den stat som har den största befolkningen av alla stater och territorium i hela Australien. Sydney som är NSW:s huvudstad, har den största befolkningen av alla stora städer i hela Australien.

NSW kunde beskrivas som landet i smått, eftersom miljön är en studie i kontraster. Regnsskogar finns i överflöd i norr, medan det romantiska från flydda tider finns bevarat längs den historiska Murray River. Den här floden formar den södra gränsen för staten NSW. Perfekta surfingstränder går längs hela kusten, ända till Queensland gränsen. NSW har också det populära alpina Snowy Mountains i sitt område. Den underbara bilden av detta landskap avslutas med dess skönhet av den hårda och ojämna vildmarken.

Stora vägar, alla med närheten till Sydney, kommer att locka turisterna till dessa olika områden. Pacific Highway går norr om Sydney och ända upp till kusten till Queensland. New England Highway följer en inlands-rutt som går norr ifrån Newcastle. Den går genom Hunter Valley och NSW städerna Tamworth, Armidale och Tenterfield. The Great Western Highway går via inlandet från Sydney och följer det dramatiska landskapet med de vilda klipporna och dalarna som formar Blue Mountains. Efter några timmars körning sydväst längs Hume Highway visar Southern Highlands sin charm, som karaktäriseras av historiska städer och nationella parker. Princess Highway är en väg som går längs kusten, söder över från Sydney. Den går genom NSW städerna Wollongong, Batemans Bay och Bega.

Sevärdheter
•Ballina till Byron Bay – På den här sträckan fins en kedja av gyllene badstränder och pitoreska kuststäder hela vägen upp till gränsen mot Queensland.
•Blue Mountains – Här hittar man spektakulära klippformationer, lummiga dalar och små mysiga samhällen.
•Central Coast – Här finns en mängd sjöar, stränder och semsterparadis.
•Coffs Harbour – Tsaden är belägen precis mellan Stilla Havet och den sub-tropiska regnskogen.
•Hunter Valley – Här finner man en av de finaste vinodlingsplatserna i Australien.
•Myall Lakes och Nelson Bay – Vattensport, val- och delfinskådning är några av de stora attraktionerna i området.
•Nowra och Jervis Bay – En ”scenic” rutt med små samhällen och vackert landskap.
•Snowy Mountains – En alpin region som innefattar Kosciuszko National Park och är en skidåkarnas!? paradis.
•Illawarra och Southern Highlands – Har finer man små kuststäder och ett underbart landskap.