Shellie Morris
Waiting Road
CD/ 2006 Skinny Fish Music

Det finns artister som berör på djupet, de som är på riktigt, artister som man vet att de har något att berätta. Den Australien, Darwin baserade Shellie Morris med rötter i den Aboriginska kulturen är en av dessa. Jag såg henne live för första gången i Darwin strax efter att debut ep’n släppts 2001, och har sedan dess följt hennes karriär noggrant och likt ett barns otåliga iver har jag väntat på fullängdaren. Den självbetitlade och Tracy Chapman doftande ep’n slog knock på mig så det är nästan med rädsla jag trycker på play, förväntningarna är skyhögt ställda. Öppningsspåret med ”All alone” en ballad om uppbrottets sorg får mig att lungt luta mig tillbaks i soffan och njuta, den drömskt vackra sångrösten är där och smyckad med Glen Healds gitarr låter det som den där kvällen på Browns Mart i Darwin då nackhåren reste sig och jag blev sittande med ett fånigt leende i den tropiska natten! Låt nr 2 ”Ointment” är med sin melankoliskt bitande text så vacker att leendet fuktas med tårar. Låten ”Swept away” handlar om känslan av att via ohämmad kärlek och traditionella ceremonier återförenas med sin biologiskt sett ursprungliga familj, den Aboriginska. ”40 hours” framförs här på debuten i reggaeform, kanske föredrar jag den i sin urspungliga singer & songwriter stil där jag håller den som en av Shellies hittills bästa låtar. Med sin bluesiga gitarr lyfter Glen ”On my own” som landar jämsides med ”Rain”. ”Everything looks beautiful” transporterar mig vidare till den gripande och starka ”Waiting by the road”. ”If it wasn’t for you” och ”End of the day” är bra men avslutande ”Shattered glass” där Shellies nakna röst kompas av endast ett piano är ren magi!
1.All alone 2. Ointment 3.Swept away 4.40 hours. 5.On my own 6.Rain 7. Everything looks beautiful 8. Waiting by the road 9. If it wasn’t for you 10. End of the day 11. Shattered glass

L. Wallin