Didjeridu legend på besök i Uddevalla. 29-30/3 2003!

charlie i uddevalla
Text & Foto: Lars Wallin

Uddevalla gästades återigen av celebert besök från Australien. Den här gången var det dags för Charlie McMahon som nu besökte Skandiavien för första gången som soloartist med en konsert och workshop i Uddevalla. En gång tidigare hade han varit i Sverige, då som medlem i Midnight Oil på Hultfreds festivalen. Charlie McMahon har spelat didjeridu i över 40 år, talar ett Aboriginskt språk, var först med att använda didjeridun till moderna instrument (synt), och som just nu uppfunnit en ny mikrofon ”seismic” där han utvecklar didjeriduns möjligheter och användningsområden. Det var som sagt en spännande gäst som jag plockade upp på Landvetters flygplats i Göteborg. Trots att det var första mötet var det ju inte speciellt svårt att känna igen honom. Hatten och kroken går ej att ta miste på. Att Charlie nu landade på Svensk mark är tack vare mitt samarbete med White Cockatoo och därav många gemensamma vänner, Charlie och Geoff har jobbat tillsammans i en Aboriginsk community i centrala Australien. Efter många lyckade turner med WhiteCockatoo börjar nu de flesta Australiska didjeridu artisterna knacka på dörren och vill hit.

Vi hade en mycket trevlig vecka tillsammans, god mat (Charlie visade sig vara en riktig expert på sushi), lite utflykter och vardagsliv i lilla Uddevalla. Höjdpunkten på besöket var ju givetvis helgen 29 – 30 mars. Hela lägenheten fylldes av didj eliten från Skandinavien. Det var många långväga gäster från Oslo, Stockholm, Malmö, Falun. Den som hade rest längst för att komma hit var utan tvekan Örgen Karlsen som kom ända från NordNorge (Silsand norr om Tromsö). Lång resa hade också Audun från Bergen. Det var härligt att se alla didjeridu vänner igen och extra kul att folk ställer upp och kommer när det arrangeras sådana här evenemang (Motiverar fler evenemang i framtiden).

Dagen innan konserten besökte jag och min gode vän Roland från Stockholm samt Charlie kulturförvaltningen och ansvariga för musik i väst. Under mötet fick jag för första gången lyssna till Charlies senaste uppfinning ”Seismic”. Samma mikrofon som tar upp vibrationerna efter jordskalv har Charlie nu modifierat till att ha inuti munnen. Mikrofonen tar upp ljudet inuti kroppen, munnen, huvudet och fram kommer ett fantastiskt ljud. Det här lär bli en storsäljare när den kommer på marknaden. Under eftermiddagen fick vi besök av lokaltidningen Bohusläningen och reportern Sara som sedan skrev ett trevligt reportage.

Under fredagen anlände flera gäster och det blev en hel del didjeridu spelande i lägenheten (till grannarnas fasa/förtjusning?). 12 pers i en 3-rummare. På lördagsförmiddagen begav vi oss ut på en lite utflykt med våra didjeridus och nyinköpta didjeribones. Vi njöt av utsikten över Byfjorden, sedan begav vi oss till ruinerna av borgen vid Tureborg. Fängelsehålorna bjöd på en enorm akustik. Efter en husets burgare och lite vila var det så dags för konsert och fler bekanta ansikten. På plats var Said, Fredrik, Ronnie, Roland, Patrik, Valgeir, Roger, Björn, Örgen, Joshua, Thorolf, Steve, Audun, Hans Jörgen mfl av Skandinaviens didjeridu spelare + en publik på ca 70 pers.

Charlie öppnade med lite softa didjeridu toner, och körde sedan igenom alla hitsen som bla CORRUPT WOBBLE, PIG WOBBLE & RIDE från de tidiga plattorna med en energi och ett scenutspel som få orkar med (Vilken kondition den mannen måste ha). Han låg ned och spelade, dansade som Elvis med skakande ben, flög fram och tbx på scenen, wow! Efter en kort paus, brakade sedan Charlie igång med materialet från de två senaste skivorna Boneman och Xenophone. Det här är drum&bass som ska upplevas i vimlet på ett dansgolv, det svänger ordentligt. Publiken var mycket nöjd över den show man fått uppleva, rejäl valuta för pengarna. Förhoppningsvis lyckas vi få hit Charlie även nästa år.

På söndagen var det dags för workshop. Det är alltid intressant att lyssna till folk med så mycket erfarenhet av didjeridu spelande. Charlie är extremt proffesionell. Vi gick igenom rytmer och hur man kan använda trumpet ljudet oftare för att skapa melodier. Det blev en hel del tips för använde av didjeribone, något som var riktigt kul. Har ni ingen didjeribone så bör ni skaffa en till samlingen, kul komplement och extremt bra om ni spelar i ett band. Vi har ju en del riktigt duktiga didjeridu spelare även på hemma plan. Det är alltid en fröjd att se vad Said, Fredrik, Roland, Joshua, Örgen och de andra har lärt sig sedan sist.

På Söndags eftermiddagen skiljdes vi didjeridu älskare åt med förhopning om att snart ses igen. En del av oss kommer att träffas i Darwin nästa gång, andra möts förmodligen i Oslo vid nästa träff. Charlie stannade kvar ytterligare några dagar i Uddevalla. Vi besökte bla Hunnebostrand och Smögen på västkusten. På kvällarna lagades det middagar som avnjöts med gott vin till diskutioner om didjeridu och andra kul ämnen! Charlie har ju en del att berätta efter en så lång karriär, turner med mina gamla idoler Midnight Oil, turner med Gondawana i Aboriginska communitys bla Wugularr.

workshop
Nya rytmer tränas på under workshopen.

workshop
Workshop.

publik
Publiken på Kafe Hvitflet.

Charlie McMahon började spela didjeridu redan som 5 år gammal, långt innan instrumentet blev poulärt utanför Norra Australien och har blivit den mest kända didjspelaren i världen. Charlie har aldrig försökt härma eller spela på samma sätt som Aboriginerna gör vid sina ceremonier utan utvecklade stilen till en modern spelteknik. Charlie lärde sig att stämma instrumenten till olika tonarter så att han kunde spela med div band.

Vid 16 års ålder förlorade Charlie handen när han experimenterade med raketbränsle hemma i trädgården. Det var dock inte bara en katastrof att förlora handen, Charlie utbildade sig nu på universitet. Livet som akademiker och stadplanerare i Sydney blev dock för tråkigt. 1978 blev han anställd av ATSIC i centrala Australien. Och började sedan arbeta i Papunya Settlement 200km väst om ALICE SPRINGS. Charlie borrade bla efter vatten.

charlie & Joshua orgen & audun
Charlie & Joshua.                     Örgen , Audun & Joshua.

Under en semester från borrningen 1983 spelade Charlie tillsammans med Peter Carolan in skivan Terra Incognita. Experimentet med didjeridu och synt fungerade så väl att man bildade gruppen Gondwana land, nu väntade fler skivinspelningar och turner. LET THE DOG OUT (1986), GONDWANALAND (1988) WILDLIFE (1990) & WIDE SKIES (1992). GONDWANALAND har rekordet i Australien för den största live spelningen inför 120,000 personer vid Sydney Cove 1988.

1986 turnerade Charlie med The Oils och Warumpi Band i den sk Blackfella Whitefella tour. Charlie var alltiallo och var den som satte ihop turnen som gick till olika Aboriginska byar. 1994 turnerade Charlie med Midnight Oil i USA, Europa, Syd Afrika, Australien och Nya Zeeland. Charlie har spelat in skivor med SNAKEFINGER, MIDNIGHT OIL, JANES ADDICTION, HISASHI SHIRAHAMA, ED KUEPPER, TED EGAN, JOHN WILLIAMSON, SUNRIZE BAND & DEF FX. Charlie har utvecklat den första versionen av en didjeribone, två rör i varandra. Mer info om Charlie hittar du på hemsidan.

charlie kafe hvitfelt
Charlie live Kafe Hvitfelt Uddevalla