Gunbork master, Darryl Dikarrna Brown!
Västra Arnhem Lands viktigaste didjeridu spelare!

Traditionen går tusentals år bakåt i tiden, generation till generation. I en obruten tidslinje som kanske är över 60.000 år gammal har Darryl nu tagit över ansvaret efter David Blanasi för att föra traditionen vidare. Darryl Dikarrna var under många år lärling till legendariske Didjeridu Master David Blanasi. Stilen som de spelar kallas för ”Gunbork”, en stil där man är synkroniserad med sångaren och följer sången i rytmerna. Jag träffade Darryl för första gången sommaren -00 då han turnerade tillsammans med David Blanasi & The White Cockatoo Performing Group. Darryl och David turades under turnen om med att spela didjeridu. Sedan dess har vi träffats många gånger både i Europa och i Australien.

I augusti 2001 försvann mystiskt David Blanasi från hans hem i Wugularr. Trots spaningar av polis, helikoptrar, och Aboriginska spanare och man inte funnit så mycket som ett spår av den gamle mannen.

I skrivande stund är kroppen ej funnen och därför anses Blanasi ej vara död, och man kan inte ha någon begravning. Darryl uttalar ej längre Blanasi’s namn utan kallar honom ”The old man”.

Detta har inneburit att Darryl nu tagit över ansvaret som didjeridu master i västra Arnhem Land. Han spelar vid alla stora ceremonier, begravningar, initieringar mm. Darryl har också tagit över ansvaret som didjeridu spelare i The White Cockatoo Performing Group. Det har varit spännande att följa Darryl’s karriär, jag har sett White Cockatoo uppträda ca 25 gånger och Darryls didjeridu spel blir allt kraftigare. Enligt aboriginernas familjesystem med skinname är Darryl min FarFar. Darryl har ofta bott hemma hos mig under gruppens turnér och i juni-02 besökte jag Darryls hem i Maningrida. I Barunga Communtiy 2002 Genomförde White Cockatoo en stor hyllningsspelning till David Blanasi. Uppträdandet skedde inför ca 4500 personer och dansare från både Maningrida och Blanasi’s by Wugularr deltog. Det var en oerhört stark konsert som inleddes med tal av Blanasi’s släktingar. Det finns släktlinjer mellan just Maningrida och Wugularr därför genomförs många ceremonier tillsammans. Både kvinnor och män från dessa båda community’s deltog vid ceremonin.

Efter konserten i Barunga -02 satte vi oss ned vid lägerelden och jag frågade Darryl om han ville berätta lite om sig själv och instrumentet didjeridu, något som Darryl gladeligen ställde upp på.

 • Vilket är ditt skinname?
 • Gojak.
 • Vilken klan/språkgrupp tillhör du?
 • Miali Langauge Group.
 • Var bor du?
 • I Maningrida Community, Arnhem Land, Norra Territoriet.
 • Familj?
 • Jag har en fru och en liten dotter, Kathrina Brown.
 • Hur gammal är du?
 • Hmmm…21 tror jag, (passet visade född 1965)
 • När började du spela didjeridu?
 • När jag var ett litet barn fick jag en didjeridu av min far, tror jag var 6 år gammal.
 • Har du alltid varit didjeridu spelare?
 • Jag började som didjeridu spelare för David Gulpili’s grupp. Var även under en period dansare för Jolly Laiwonga & The old man ”David Blanasi”. Har också jobbat som turistguide i Kakadu, lärde mig faktiskt några Italienska fraser ”andiamo”.
 • När började du som lärling för David Blanasi?
 • Det är många år sedan, kanske 10 – 15 år.
 • Hur har du lärt dig rytmerna?
 • ”The old man” (blanasi) har lärt mig. Man sitter och lyssnar och lyssnar.
 • Vad händer om man hittar ”The old man” avliden?
 • Jag får inte spela didjeridu på 1 – 2 år av respekt och sorg, ”The old man” var min lärare.
 • Vad heter didjeridu på Miali?
 • Mago!
 • Vilken tonart på didjeridu föredrar du.?
 • ??? F, det är den tonarten som passar sångarna bäst.
 • Spelar du någonsin på didjeridun som vi vita gör?
 • Aeroplane style! Nej, men det är roligt att lyssna till ibland, jag gillar Charlie McMahon och Mark Hoffman.
 • Vad heter förresten vit man på Miali?
 • Mooniga.
 • Använder du didjeridu’n vid healing?
 • Nej!
 • Får kvinnor spela didjeridu?
 • I vår kultur är det ett mans instrument och aboriginska kvinnor får ej spela.
 • Vilka instrument föredrar du?
 • Jag har fått en didjeridu från Norge gjord av Örgen (Bigbear) som är jättebra, lätt och starkt ljud med rätt tonart. Ska snart få ett till som är omålat och som jag kan pryda själv med eget mönster.
 • Använder ni även dessa instrument hemma i Maningrida?
 • Javisst!
 • Hur är det att turnera?
 • Jättekul, en fantastisk chans för oss att dels få se andra länder och samtidigt sprida kunskap om vår kultur. Skulle faktiskt vilja ha en lägenhet i Stockholm som jag kunde vara i ibland, jag gillar klimatet, det är inte så varmt.
 • Har du spelat in någon skiva?
 • Vår nya skiva har precis kommit ut. The White Cockatoo Performing Group. Det är en hyllnigsskiva till ”The old man” David Blanasi.
  Skivan går att beställa på http://www.whitecockatoo.com