Vandra i Abel Tasman National Park
Text: Åsa Löfvendahl

Vandring är mycket populärt i Nya Zeeland och det är ett utmärk sätt att uppleva landet på. På södra ön i den nordvästra delen av den södra ön finns Nya Zeelands minsta men kanske vackraste nationalpark: Abel Tasman National Park. Den är 51km lång och här finns ett flertal olika vandringsleder och den längs med kusten är den allra populäraste. Det här är en perfekt vandringsled för den som vill ge sig ut och vandra i en fantastisk natur. Här kan man välja om man vill göra en kort vandring eller en lite längre tur och parken är väldigt lättillgänglig med båt eller bil från staden Nelson. Abel Tasman National Park har på senare år blivit mycket populär att det under högsäsong kan finnas många som vistas i parken samtidigt. Då kan det vara klokt att man bokat sitt boende på förhand om man väljer att övernatta i parken. Förutom att man kan boka boende i bekväma stugor som är vackert belägna längs leden kan man givetvis tälta. De flesta som besöker parken utgår från staden Nelson och på vandrarhemmen där finns mycket information om olika turer och priser. Bussar går varje dag om man väljer att hänga på en organiserad tur.

Annars är alternativet är att ta sig ut på egen hand och ordna inträde och turer själva. Den minsta parken – men den största när det gäller naturupplevelser är det många som säger om Abel Tasman. Vandringsleden är lättvandrad och på vissa platser finns en utsiktsbänk att vila sig på. Med jämna mellanrum längs leden kommer man till platser där vattentaxi stannar enligt en regelbunden tidtabell. Vill man avbryta är det alltså bara att ta nästa båt tillbaka. Nationalparken består av fantastiska djungelliknande gröna skogar och mellan träden skymtar man charmiga vikar med turkosblått vatten och osannolika sandgula stränder. Det finns också dem som väljer att paddla kayak runt nationalparken. Ett populärt utgångsläge är Marahau på södra delen av Abel Tasman. Högsäsongen är november till april men du kan paddla året runt och det finns stora chanser att man får de säl här i vattnet. Parken har ett rikt fågelliv och många vackra ovanliga växter som bara finns här.
Vill du veta mer gå in på parkens officiella hemsida:
http://www.abeltasman.co.nz

Fakta om Abel Tasman National Park:
Parken har fått sitt namn efter den holländske upptäcktsresande Abel Tasman. Han reste på uppdrag av det holländska Ostindiska kompaniet och syftet var dels att upptäcka nya områden. Abel Tasman har ändå fått ta åt sig mycket ära i egenskap av att vara den första europé som upptäckte Nya Zeeland.