Nya Zeeland världsmästare i rugby
Text: Åsa Löfvendahl Foto: Phil Walter 2011 Gettys Images

Världsmästerskapet i rugby är nu avgjord och det blev värdlandet Nya Zeeland som tog hem segern. Världscupen som inleddes den 9 september på Eden Park i Auckland, bjöd på en spektakulär öppningsceremoni som skildrade Nya Zeelands historia och dess unika plats i Stilla havet. I ceremonin deltog drygt 400 sångare som sjöng på alla språk från Stilla havet och mer än ett tusen volontärer var med och uppträdde.
Rugby-VM är det största sporteventet som någonsin hållits i Nya Zeeland.
Faktum är att det också är det största sporteventet i världen efter fotboll.
Finalen spelades på den gigantiska arenan Eden Park i Auckland med 60 000 åskådare.

Deltagande lag
20 lag kämpade om guldet de här sex veckorna. Av de 20 lagen var det åtta som har kvalat sig in i turneringen, medan resterande 12 var utsedda på förhand.
De lag som var direktkvalificerade till turneringen var Argentina, Australien, England, Fiji, Frankrike, Irland, Italien, Nya Zeeland, Skottland, Sydafrika, Tonga och Wales. De lag som fick kvala till turneringen var Kanada, Georgien, Japan, Namibia, Rumänien, Ryssland, Samoa och USA.

Under hela sex veckors tid har Nya Zeeland inte handlat om något annat än rugby. och inte mindre än 100 000 turister besökte landet under den här perioden. Världsmästerskapen i rugby har inte kunnat undgå någon i landet, oavsett om man varit intresserad eller inte. Många uttrycker dock en lättnad över att det äntligen är över, men när finalen avgjordes mellan Nya Zeeland och Frankrike, fanns det inte någon som inte hade bänkat sig framför tv:n för att följa matchen. Glädjen över att besegra Frankrike och vinna guld var utom alla gränser och folk firade ett helt dygn med parader runt om i Nya Zeeland. Det är hela 24 år sedan Nya Zeeland var världsmästare i rugby. Nya Zeeland, har inte tagit ett guld sen turneringen drog igång 1987. Sen dessa har det blivit ett silver och två brons, det senaste 2003. Nya Zeeland längtade efter detta guld och var väl värda den här segern.
Det här världsmästerskapet kommer leva kvar i mångas medvetande en lång tid framöver. Inte enbart för att Nya Zeeland vann guld utan också för hur väl turneringen genomfördes. Nya Zeeländarna har en stor passion för rugby, ingen tvekan om att det också gjorde den här tävlingen till en så stor succé. Nya Zeeland slog Tonga, Japan, Frankrike (i kvartsfinalen), Kanada, Argentina och Australien. Matchen mellan Australien och Nya Zeeland var onekligen den mest spännande matchen eftersom Nya Zeeland och Australien har en hat-kärlek mellan sig så att vinna över Australien firades kanske lika mycket som att man senare vann hela världsmästerskapet.
Redan innan avgörandet mellan Nya Zeeland och Frankrike var ett faktum planerade man för parader och firande runt om i hela Nya Zeeland. Så blev det också och glädjen var stor ute på gator och torg att Nya Zeeland nu äntligen efter alla dessa år var världsmästare i Rugby. Nästa världsmästerskap kommer att äga rum i England år 2016.