Svenska konstnärer Down Under
Text & Foto: Åsa Löfendahl

Nya Zeelands kanske mest välrenommerade glaskonstnärer, svenskarna Ola och Marie Höglund, har sedan några år tillbaka öppnat en glasstudio i den lummiga djungeln av Whyanbeel Valley i norra Australien. Studion ligger cirka fyrtio minuters bilresa norr om Port Douglas i tropiska Queensland.
Området är känt för sina odlingar av sockerrör, sin tropiska regnskog och det stora barriärrevet. För att hitta rätt till Höglunds glasstudio ska man hålla utkik efter röda flaggor som sitter uppsatta längs vägen med jämna mellanrum. På smala slingriga små grusvägar genom regnskogen kommer man så småningom fram till Höglund Art Glass Studio. Det var 2002 som de byggde sin ”vinter studio” i den australiska regnskogen, eller ”djungelstudio” som paret kallar den för.

Ola och Maria lärdes upp på Kosta Boda och Orrefors och bosatte sig sedan i Afrika då de fick ett uppdrag av SIDA att arbeta för ett utvecklingsprojekt i Swaziland. Efter en kort period hemma i Sverige, valde paret att bosätta i Nya Zeeland 1982. De öppnade där en glasblåsarateljé i Nelson, som ligger på norra spetsen av Sydön. Paret blev snabbt uppmärksammat och kända för sin unika glaskonst av hög kvalite och inte minst blev de snabbt uppskattade av samlare runt om i världen. År 1999 öppnade de Höglund Art Glass Gallery i Auckland och året därpå etablerade de en butik i Sydney. Paret har ställt ut sin konst glas i mer än 20 internationella utställningar, bland annat New York Art Expo, SOFA mässan i Chicago och utställningar i Nya Zeeland, Australien, Tyskland, Sverige, Danmark, Singapore, Indonesien, USA, Hongkong och Japan. Ola och Maries arbete finns både i offentliga och privata samlingar världen över.

– Vi älskar Australien och den här delen av Queensland, säger Marie Höglund. Platsen var perfekt för oss och vårt skapande eftersom vi kände att vi ville komma bort från Nya Zeeland under vintern och också för att hämta kraft och ny inspiration.
– Vi har fått det bästa av två världar och trivs lika bra i både Australien som i Nya Zeeland, säger Marie. Vi är nya zeeländska medborgare och har bott i Nya Zeeland i snart 30 år nu.

Det var äventyrslust som från början gjorde att paret hamnade i Nya Zeeland. De har rotat sig Down Under och har inga som helst planer på att flytta tillbaka till Sverige.
– Nej. Efter så många år har Nya Zeeland blivit vårt hemland, säger Marie. Vi reser till Sverige och besöker familjen när vi kan och har möjlighet till det, men någon hemlängtan finns inte för vi trivs Down Under.
– Att arbeta med glaskonst är lite som att vara musiker, säger Ola Höglund. Varje dag går åt till att öva och utveckla sig ännu mer. Glas är så tekniskt svårt att arbeta med och lever sitt eget liv och det har alltid fascinerat mig i mitt skapande. Värmen i ugnen och det smälta, mjuka glaset är min inspiration.
– Som konstnär tar jag min inspiration från den rena skönheten och enkelheten i
naturen, säger Marie och pekar ut över regnskogen som smälter ihop med det blå havet långt i fjärran. Ljuset, landskapet och formerna och den energi som finns i naturen är en källa till skapande. Den tropiska studion med öppen planlösning ligger inbäddat i regnskogen i norra Queensland och Ola & Marie har nu valt att dela sin tid mellan Nya Zeeland och Australien. 

Så besöker du området kring Daintree i början av juni till slutet av oktober, se till att göra ett besöka i studion.
Hittar man inte de röda flaggorna kommer lokalbefolkningen att ge dig vägbeskrivning till deras tropiska hytta i regnskogen. Övrig tid på året kan man besöka deras studio och galleri i Nya Zeeland, strax utanför Nelson.
För mer information se: https://www.hoglundartglass.com/