Cykla i Sydney

Hösten 2006 gav vi oss ut på en lång resa, runt hela vårt klot, och var borta i cirka tre månader. Vi var så lyckligt lottade att vi var pensionärer och kunde därför stanna borta så länge.
V skall berätta om när vi var i Sydney och upplevde ett par, kanske inte så vanliga aktiviteter, nämligen cykling och broklättring.
Mer vanligt, då man som turist vistas i Sydney, är ju besök på Taronga Zoo, Blue Mountain, Bondi Beach, Sydney Tower och Operan. Det var ju sådant som vi också gjorde, men nu till de båda andra aktiviteterna av det kanske mer äventyrliga slaget.

Cykeltur
Vi hade bestämt att vi skulle ut och cykla med guide i Sydney under en dag. Cykelturen hade vi beställt hos Bonza Bike Tours och vår trevlige guide och även delägare i firman hette Anthony Parrington.
Den dagen som vi från början hade bestämt som cykeldag blev inte av. Vi hade kommit till Sydney från Cairns och visste inte att det var en timmes tidsdifferens mellan dessa platser. Vi missade tiden och fick helt enkelt boka om vår cykeltur till en annan dag. Just den dagen var det lågbokat. Det blev bara vi två och guiden.
Vi bodde i Darling Harbour så på morgonen tog vi Monorail och sedan ”benen” till Portobello Café i närheten av operan, där vår guide mötte upp. Först ned i ett garage där vi fick våra cyklar och hjälmar. Där ställde vi in cyklarna efter våra behov och körde runt lite i garaget för att vänja oss vid dem. Så bar det ut i stadstrafiken. Det var verkligen spännande. Mycket trafik och allt skulle ske på vänster sida. Eftersom det bara var vi tre i gänget blev det en mer omfattande tur än normalt. Först cycklade vi över Harbour Bridge till stadsdelen på andra sidan vattnet där vi bland annat tittade på premiärministerns flotta villa och andra vackra byggnader i denna lyxiga stadsdel. Så tillbaka över bron till HC Andersen-statyn, som var rest på Kronprinssesan Marys initiativ. Därefter cyklade vi runt i den stora fiskehamnen i Darling Harbour. Efter ett par timmas cykling med en del stopp här och var och då guiden berättade mycket initierat om platserna hade vi en utsökt lunch på en trevlig restaurang i fiskehamnen. Så bar det vidare ut på stan där vi besökte Hyde Park, Royal Botanic Garden och flera andra fina och intressanta platser. Så var turen till ända och efter att ha återställt cyklarna i garaget, kopplade vi av en stund med vår guide och några öl på Portobello Café.

Broklättring
Den dagen då vi hade bestämt ”Climb the Bridge” tog vi båt från Darling Harbour till Circular Quay. Sedan promenerade vi till stället för Sydney Harbour Bridge Walk. Harbour Bridge är ett impornerande byggnadsverk med mycket höga brospann av fackverkskonstruktion. Vi träffade ett par damer från Sverige som också skulle upp på bron. Först var det stora förberedelser med omklädning till skyddsutrustning och säkerhetsinformation. Vi såg ganska kul ut i våra munderingar. Säkerhetstänkandet var högt och nödvändigt för nu skulle vi ut på ett stort äventyr, ända upp till toppen av bron, som var 140 m över vattnet. Otroligt spännande och även nervöst. Så bar det ut i fria luften i de 3,5 timmar som klättringen upp och ner tog. Det var med skräckblandad förtjusning som vi klättrade högre och högre. Djupet under oss ville liksom suga oss till sig, för det var ju inte mycket material som skymde. Utsikten var bedårande och allt var så vackert så att vi kippade efter andan, eller var det av ansträngningen att klättra? Vädret kunde inte vara bättre, svag vind och solsken. Då vi stod på toppen kändes dock vinden mera, det ryckte och drog i våra skyddskläder, men vi stod säkert fastgjorda med våra hakar i vajrar och stänger som fanns överallt. Efter en massa foton tog vi oss sedan ned och det stora äventyret var över. Innan vi lämnade bron besökte vi bromuseet som fanns i ena pylonen. Intressant!

Åke och Gunvor Johansson