Northern Territory – balsam för själen

Behöver du hämta ny kraft? Komma ikapp och få ladda batterierna? Komma bort från vardagsstressen och reflektera över livet? Helt enkelt investera i dig själv och ditt eget välbefinnande. Ja, då finns det ingen bättre plats än att åka till norra Australien – The Northern Territory. Här finns Australiens verkliga vildmarker och landskapet har starka band till en andlighet som inte undgår någon. Det är Australiens själ och hjärta. Den här platsen kommer att påverka dig för alltid och du kommer definitivt att få ny energi. Häng med på en riktig retreat.
Outback är det mytomspunna Australien – klarblå himmel, öppna landskap, den karaktäristiska röda jorden, ett unikt djurliv, fantastisk historia och starka personligheter.
Det är något alldeles särskilt med den kobolt-blå himlen ovanför och den tystnad som sträcker sig hundratals kilometer i varje riktning. Dina bekymmer blir oviktiga här ute. I centrum av området ligger Uluru, eller Ayers Rock: så stor, så röd, så häpnadsväckande och så oförklarligt. Det är ett måste att se den rodna i solnedgång och lyssna på någon som kan berätta dess historia. Klippan som nästan är 400 meter hög är möjlig att bestiga, men Anangu-aboriginerna som förvaltar klippan ser helst att man inte bestiger den. Åk istället vidare till Kata Tjuta, fem mil därifrån, även kallat Mount Olga som är fantastiska mystiska röda klippformationer som man kan vandra igenom. Här finns olika vandringsleder och den allra bästa är Valley of the Winds som är nästan åtta kilometer lång.

Efter ett par timmars vandring här ute är du väl förunnad en skön massage på Ayers Rock Resort och Red Ochre Spa. Massagen löser upp alla spänningar och du kommer att må som en ny människa efter en behandling här. Nu är det dags att njuta av fantastisk aboriginsk konst i det närliggande Mulgara Gallery, som har ett fantastiskt utbud av lokal konst. Även om landskapet The Northern Territory är förhållandevis platt får du inte missa det spektakulära Kings Canyon. Spektakulära raviner och klippor och här finns den grönskande palmlunden som fått namnet Garden of Eden där 400 år gamla cekadaträd lever. Vill du ha en riktig konditionsträning ska du klättra de 600 trappstegen upp till Rim Walk.
Nästa anhalt är ett besök hos Kalikamurti Suich i Alice Springs. Hon driver Beyond Breathing Space och kan hjälpa dig till ett välbefinnande som varar för livet. Hennes yoga är mild, avkopplande och hon är specialist på att guida människor som är missnöjda med vissa aspekter av sitt liv. Hon låter dig se hur du kan avskilja dig från de ovanor som står i vägen för dig och hur du ska uppnå frid och ett helt nytt tankesätt. I avlägsna Oak Valley, 100 km söder om Alice Springs, träffar du vildmarksguiden och konstnären Craig Le Rossignol. Han vägleder människor om ursprungsbefolkningens kultur. Att sitta vid lägerelden under en fantastisk stjärnhimmel och lyssna på Craigs berättelser är en oförglömlig och unik upplevelse. Du får en inblick i ett enklare men djupare sätt att leva. Vill du sedan uppleva den australiska vildmarken och lyssna på dingos som ylar i den kyliga ökenatten i ett lyxigt tält är Kings Canyon Wilderness Lodge stället för dig.
Är tält inte är din grej bor du på hotell i Alice Springs istället och njuter av en flera rätters middag under stjärnorna i McDonnell Ranges. Här finns den populära kocken Bob Taylor som serverar dig lokala delikatesser såsom en grillad kängurufilé.
Nu har du tillfredsställt alla dina sinnen, din kropp och själ är i harmoni. Du har fått förståelse för både dig själv och andra i en helt annan värld. Allt är på plats och det sista du gör är en ballongtur i soluppgången som du sedan rundar av med ett glas god champagne.

Uluru, Kata Tjuta och Red Ochre Spa: http://www.ayersrockresort.com.au/

Kings Canyon och Wilderness Lodge:
http://www.territorydiscoveries.com

Yoga och välbefinnande Workshop:
http://www.beyondbreathingspace.com/

Camping hos Craig
http://www.wayoutback.com/

Middag med Bob
http://rttoursaustralia.com.au/

För mer information se: australiasoutback.com.

Text: Åsa Löfvendahl Foto: Lars Wallin