Aussies och Kiwis – syskonkärlek
Text & Foto: Åsa Löfvendahl

Banden mellan australiensare och nyzeeländare är på många sätt mycket nära. De delar det brittiska koloniala arvet, är med i samväldet och under både första och andra världskriget slogs soldater från Nya Zeeland tillsammans med australier. Det finns dock en uppenbar hatkärlek länderna emellan och man gör ofta narr av varandra. När det kommer till idrottssammanhang märker man en särskilt stark rivalitet som under OS i London då Nya Zeeland låg före Australien i medaljligan. Storebrorslandet Australien blev plötsligt lillebror och det satt hårt inne. Så hårt att den officiella olympiska sportkanalen i Australien bara visade de nio förstaplaceringarna i sin grafik då Nya Zeeland låg på tionde plats och en bra bit före Australien. Vid den här tidskriftens pressläggning är OS inte avgjort och det ska bli mycket spännande att se vilket av länderna som tar hem flest guld. Senast som Nya Zeeland slog Australien i de Olympiska Spelen var 1984 i Los Angeles.

Kulturen i Australien skiljer sig från kulturen i Nya Zeeland och så också ländernas historia, som inte minst återspeglar sig i deras respektive inhemska befolkning. Till skillnad från maorierna på Nya Zeeland hade aboriginerna i Australien ingen vana av krig och hade därför inget och sätta emot utan blev tvingade att ge upp sitt land. När britterna kolonialiserade Nya Zeeland kämpade maorierna emot och detta ledde till att den brittiska regeringen skrev på Waitangifördraget 1840, vilket skulle säkra maorierna rätten till sitt land. Båda ursprungsbefolkningarna har fallit offer för strukturell diskriminering och rasism men till skillnad från Australien så erkänner Nya Zeeland de historiska orättvisorna som drabbat maorierna och man är också mer stolt över ursprungsbefolkningen. Även om den australiska regeringen bad urbefolkningen om ursäkt 2008 är det mycket kvar att göra.

Nya Zeelands befolkning härstammar huvudsakligen från Skottland, Irland och England och kom till Nya Zeeland för en bättre framtid medan de första britter som kom till Australien var straffångar. Frågar man runt bland australiensare vad som utmärker nyzeeländare svarar man gärna att ”kiwis” inte är lika högljudda och utåtriktade som dem. Nya zeeländarna är också lite mer sofistikerade, formella och ogillar konfrontationer och debatter. En australiensare jag träffade sa att när det kommer till rugby så förlorar man hellre mot England än mot Nya Zeeland. Samma sak gäller så klart för nyzeeländarna, som dessutom höll på Irland istället för sitt grannland, under slutspelet i världscupen i rugby förra året. Min nya zeeländska väninna Sarah berättar att Australien försöker ta åt sig äran av både popgruppen Crowded House, för efterrätten Pavlova och skådespelaren Russell Cowe. Lite halv skämtsamt säger hon också att om nu Nya Zeeland skulle ta fler guldmedaljer i OS än Australien så kommer de att försöka ta åt sig äran även där. Kanske kommer de att kalla sig för ”Newaustralia”?

Visst finns det skillnader och de gillar att narras, men möter man Aussis och Kiwis utomlands håller de alltid en enad front och likheterna är absolut fler än tvärtom. Och när det verkligen gäller så håller man ihop. Det är mer en varm syskonkärlek.

Bild: Virginia (Australien) & Sarah (Nya Zeeland)