IMG_4611

Text/Bild Åsa Duffy

Norra Queensland är ett fantastiskt turistlandskap och få kan erbjuda ett sådant utbud för turister som den lilla staden Port Douglas några mil norr om Cairns. Under en vecka här hinner man uppleva revets fiskar, upptäcka regnskogen, bada i kristallklara bäckar, vandra på aboriginernas stigar, uppleva floder, se krokodiler och njuta av fantastiska vita sandstränder. I norra Queensland, strax norr om Port Douglas, finns Daintree Rainforest – världens äldsta djungel och med på FN:s lista över våra världsarv. Vissa växtarter har överlevt här sedan dinosaurierna existerade på Jorden. Djur- och växtlivet är spektakulärt och det är inte att undra på att några av världens ledande filmregissörer har valt det här området som inspelningsplats. Världsarvslistade Daintree är platsen att besöka om du är ute efter en semesterupplevelse som ingen annan och jag kan lätt säga att detta är en av de mest fantastiska platser som jag någonsin varit på. Den här nationalparken ligger drygt 2,5 timmars bilresa norr om Cairns. Landskapet vi färdas i är minst sagt av skiftande karaktär med otrolig utsikt över berg, hav och djungel. Det är ingen tvekan om att alla guideböcker har rätt som har utnämnt den här vägsträckan till en av de vackraste i världen. Vad som gör detta område så spektakulärt är också att det här är den enda platsen på Jorden där två världsarv existerar sida vid sida – Daintree Rainforest och Stora Barriärrevet. Vi kommer fram till Mossman där regnskogen börjar och här gör vi vårt första stopp. Mossman Gorge ligger 80 km norr om Cairns och Cape Tribulation i Daintree National Park börjar 110 km norr om Cairns. Mossman är en pittoresk liten småstad omgiven av sockerrörsfält och små vingårdar där man kan provsmaka viner av tropiska frukter som exempelvis mango, ananas eller passionsfrukt. Staden har ett sockerbruk, några historiska pubar och småbutiker. Här finns den inhemska Kuku Yulanji-befolkningen och vi bestämmer oss för att besöka Mossman Gorge Centre som öppnades för ett par år sedan, med syfte att bevara området. Turisttillströmningen kunde då kontrolleras och man fruktade att stora naturvärden skulle gå förlorade. Det är viktigt att alla ansträngningar görs för att säkerställa skyddet av denna världsarvslistade regnskog. Härifrån kan man göra guidade turer och på turistcentret finns kafé, restaurang, konstgalleri och en souvenirbutik. Alla som arbetar här är urinvånare och de har en bred kunskap om området, naturen och dess historia. Faktum är att Mossman Gorge en av de få platser i landet där du som besökare kan få en inblick i livet, kulturen och övertygelser av Australiens ursprungsbefolkning och deras koppling till den naturliga miljön. Vi åker med den lilla minibussen upp till ravinen och promenerar genom den tropiska regnskogen som leder oss fram till Mossman River. Floden rinner över de stora magiska granitblocken som kantar ravinen och det är flera som badar i det kristallklara vattnet. Höga enorma skogsklädda berg stiger kraftigt upp från flodstränderna och det är hissnande att stå på hängbron över floden. Äventyret går vidare och vi reser längs Captain Cook Highway med en natur som jag aldrig förut skådat. Vita folktomma sandstränder med kokospalmer på ena sidan och med en frodig grön regnskog på den andra. Det är här som den tropiska regnskogen möter havet och stora dimhöljda berg syns långt i fjärran. Resan fortsätter till den norra regnskogen och efter ett tag har vi Thornton Peak, Queenslands tredje högsta berg, i sikte. Vi kommer fram till Daintree Village för att där ta en av Australiens sista kvarvarande bilfärjor som förbinder det natursköna äventyret av Daintree Rainforest och Cape Tribulation, hjärtat av regnskogen intill det Stora Barriärrevet. I och omkring den här floden varnas det för krokodiler och det dröjer inte många minuter innan jag också får syn på dem. Saltvattenskrokodiler, dryga metern långa, ligger på strandbanken och lurar i solskenet. Eftersom det är augusti och vintersäsong är det lätt att få syn på dem då de går upp på land för och värma sig i solen. Väl över på andra sidan fullkomligt ångar regnskogen emot en. Den här regnskogen är mer artrik än de flesta av världens regnskogar. Är man intresserad av fåglar har man mycket att beundra här. Här finns Daintree nationalpark som utgörs av den äldsta levande regnskogen på Jorden och består av nästan 900 000 hektar, en vegetation främst av tropisk regnskog, men även öppen eucalyptusskog, våtmarker och mangroveskogar. Detta område har en unik biologisk mångfald och är en viktig livsmiljö för många hotade arter. Regnskogen är hem för över 3 000 växtarter och ungefär en tredjedel av Australiens alla däggdjursarter. Man ska dock vara noga med att se vad man stiger på och vad man tar i. Naturens faror är många och då pratar jag inte bara om spindlar, giftormar, dödliga maneter eller krokodiler utan även om farliga växter. Växten ”Stinging tree” ser inte farlig utan med sina vackra hjärtformade blad, men består av mikroskopiskt små taggar som vid kontakt med huden borrar sig in i kroppen och ger en oerhört smärta som inte går över på månader. Behöver jag avslöja att jag håller mina händer i styr här i regnskogen? Här finns också en fågel som man varnar för, främst för att man ska se upp i trafiken och inte köra över den. Skulle man ha turen att få se någon ska man också se upp då den kan riva upp en människas bröstkorg på några sekunder och kausauren som den kallas, är ungefär lika stor som en struts. Det är ovanligt att råka på den här fågeln och Marie som besökt Daintree flera gånger tidigare har aldrig sett någon. Så döm om min förvåning och glädje när vi faktiskt får syn på en som står längs vägkanten. Jag tar fram kameran och knäpper några bilder från bilfönstret. Längs vägen mot Cape Tribulation finns det flera fruktodlingar där man kan stanna till och njuta av underbart god hemgjord glass gjord av tropisk frukt. Det råder inte brist på aktiviteter i området och det finns flera guidade turer att välja bland. Djungelvandringar erbjuds både till fots och på hästryggen. Det finns också flera turer ut till revet om man vill dyka eller snorkla. Här finns också flera lokala restauranger och kaféer och boendealternativ i alla prisklasser. Daintree passar utmärkt som dagsutflykt men ska man hinna med att utforska Daintree till fullo så är det bra att avsätta minst två heldagar. Daintree Rainforest är en av de mest spektakulära delarna av naturlig skönhet du kan komma att få uppleva under hela din livstid.