anders
Anders Liljeqvist Vänskapsföreningens ambassadör svarar på läsarfrågor.

Läsarfråga:
Jag kommer att börja studera i Sydney och kommer att flytta ner med min sambo och två vänner. Vi har inte hittat boende ännu, men har tittat en del på sidor som gumtree. Min fråga är om du har några tips på hur vi ska gå till väga med sökandet efter boende. Är det smartast att hitta något innan vi åker, är det för tidigt nu med tanke på hyran? Är risken att bli lurad stor? Eller är det ett bättre alternativ att hitta på plats och är det tillräckligt enkelt med så kort varsel? Vi har en maxbudget på cirka 16 000 kr/mån och vill bo så centralt som möjligt för pengarna. Vad jag har förstått så innebär 1 bedroom samma som en svensk 2:a. – Peter

Anders Svar: Hej Peter,
Hyreskontrakt hittar ni via sajten http://www.domain.com.au. Fixa vandrarhem eller korttidshyr något de första veckorna och gå på visningar för lägenheter under den tiden. Eftersom bostadsmarknaden är fri här i Sydney så kan ni säkra ett hyreskontrakt genom att ha med pengar att bjuda över marknadshyran, eller betala hyra i förskott. Gå på visningar och visa er skötsamma och intresserade. Det låter kanske lite konstigt, men när jag flyttade till Sydney så säkrade jag min lägenhet genom att betala sex månaders hyra i förskott. Har ni tur så hittar ni en lägenhet som ni får skriva kontrakt på och då kan ni flytta in inom några veckor efter att ha landat. Andra tips inför bostadssökandet; betala inget via Western Union, och var medvetna om att det finns flera scams på Gumtree.com.au (som är som Sveriges Blocket.se). Som prisjämförelse kan jag berätta att jag betalar motsvarande 13 000 svenska kronor i månadshyra för min etta här i Surry Hills, så på er månadsbudget kommer ni att klara er bra.

Läsarfråga:
Hur gör man om man tappat bort emailutdraget på sitt WHV [Working Holiday- Visum] och inte heller har själva mailet kvar? Är i Australien och ska söka jobb. Kan man få en kopia på e-visat skickat till sig? Det finns ju ingen mejladdress eller nåt på immi.gov som man kan skriva och fråga. – Calle

Anders Svar: Hej Calle,
Enkelt: det finns en webbtjänst där du lätt själv kan trycka ut bevis på att du har ett visum kopplat till ditt passnummer. Besök sajten http://www.immi.gov. au/e_visa/vevo.htm hos det australiska migrationsverket så kan du.ta fram dina borttappade visumdetaljer.

Läsarfråga:
Hoppas livet flyter på i vilda Australien! Men det tror jag nog det gör. Min fars kusin flyttade ner till Gold Coast anno 1969 och har aldrig kommit hem igen. Enligt honom finns det inga ”främlingar” i Australien, alla är ”ett”. Stämmer det? När jag gjorde mina journaliststudier kring år 2005 läste jag om en gruvboom i Australien och ett stort behov av okvalificerad arbetskraft till industrin i Perth. Har du någon insikt om så fortfarande är fallet? Mitt intresse ligger i att bege mig till Australien under detta år i jakt på arbetstillfällen. Läget på marknaden i Sverige (och då i synnerhet mediabranschen) är mycket svalt och jag känner att det är nu, medan jag fortfarande är under 30, som detta hade varit värt att prova på. Vilka kort tror du är att satsa på idag beträffande ort och bransch i Australien? – Fredrik

Anders Svar: Hej Fredrik,
Om du bara i allmänhet undrar vart du ska resa och leta jobb så skulle jag säga Western Australia, där är ekonomin överlägset bäst i Australien just nu. Jag skulle bli överraskad om du inte hittar någon form av jobb där under ditt Working Holiday-år. Du kan redan från Sverige börja ditt jobbsökande genom att gå in på jobbsajter som http://www.seek.com.au och http://www.mycareer. com.au och filtrera efter bransch och ort för att få en hyfsad bild av hur läget på de lokala arbetsmarknaderna runtom Australien ser ut. Lycka till!

Läsarfråga:
Jag älskar Australien sedan länge (1995) då jag var student, men läste ej färdigt min utbildning. Nu vill jag emigrera till Australien med min familj, fru och son, vi har ingen särskild utbildning men har ett ganska bra kapital. Vad tycker du är bästa sättet att emigrera? En migrationsadvokat sa att bäst är att åka som student och sen hitta en jobbsponsor. Hur stor chans har jag att hitta ett jobb med sponsor? – Ramin

Anders Svar: Hej Ramin,
Tack för frågan. Först så måste jag understryka att jag inte är jurist, så ta det här som tips från en kompis och inte ”facit” på hur ni ska göra. Jag kan inte säga att det är si och så lätt att hitta ett jobbvisum via ett företag, eftersom det beror helt på dina färdigheter. Om du är narkosläkare så kan du knäppa med fingrarna och få ett jobb, men om du ”bara” jobbat som servitör hela livet så kommer du knappast att hitta någon som vill sponsra dig eftersom det redan finns gott om australier som kan ta lediga servitörsjobb. Jag tycker att du ska börja med att läsa på immi.gov.au, och särskilt under sektionen SkillSelect som pratar om olika sorters migrationsalternativ.
Antingen så flyttar ni på egen hand,och då behöver ni be att få ansöka om ett av de många olika Permanent Residency-visumen som finns (permanent uppehållstillstånd). Eller så ansöker ni med hjälp av en arbetsgivare, och då brukar man prata om att ni blir sponsrade av det företaget. Bara för att du inte har en lång utbildning bakom dig så kanske det ändå finns jobb där du kan bidra med någon form av färdigheter som det finns brist på; kolla listorna över vilka yrken de söker folk inom och se om något passar för dig och din fru. I så fall kan ni börja med att kolla på 457-visum (ett vanligt 4-årigt tillfälligt visum som låter er bo och jobba i landet, men då är visumet kopplat
till din eller din frus anställning) eller de olika PR-visumen under SkillSelect.

För de flesta PR-visumen tillämpas ett poängsystem, där de med bäst kvalifikationer kommer först i kön. Läs igenom reglerna för detta poängsystem för att lista ut hur lätt det skulle vara för dig att komma in på de olika visumen. En annan möjlighet (också under SkillSelect) är att ni är villiga att bo i glesbygden eller i en viss delstat. Då finns det olika regionala visum med ofta lite lättare ansökningskrav tillgängliga. Bry er inte om jobb och bostad innan ni har koll på visumet, det är steg ett. När ni väl har rätt att bo och jobba i landet så är det lätt att ordna allt annat. Då är det som att flytta till ett annat land inom EU. Angående att åka dit som studenter så kanske det kan vara ett alternativ, och att vara på plats för att kunna gå på intervjuer är väl bra. Men du bör redan från Sverige kunna bilda dig en uppfattning om hur arbetsmarknaden ser ut och om det finns efterfrågan på folk i din nisch, så börja med att läsa på SkillSelect-sajten och kanske skicka in en ”Expression of Interest” där. Lycka till!«

Anders Liljeqvist
Vänskapsföreningens ambassadör i Sydney, Australien