Anna-Carin Nordin
Anna-Carin Nordin på väg mot Ocean’s Seven
Text: Åsa Duffy

Åtta timmars iskall simning mellan Syd-och Nordön på Nya Zeeland är avklarad. Nu är Anna-Carin Nordin ett steg närmare att bli första kvinna att klara en Ocean’s Seven.

Som ambassadör for Vänskapsföreningen har på Nya Zeeland blir jag ofta kontaktad från lika personer som har frågor om allt från visumregler till hur man ska ordna med bilköpet har på Nya Zeeland. I mars blev jag kontaktad av Sveriges främsta långdistanssimmerska Anna-Carin Nordin som ville berätta att hon skulle simma Cook Strait, en tuff simning på 26 kilometer mellan Nord och Sydön har på Nya Zeeland. Den 8 april genomförde Anna-Carin denna tuffa bedrift. Tiden blev otroliga 8 timmar och 17 minuter i en vattentemperatur på bara 13-15 grader. Simningen genomfördes dessutom utan våtdräkt vilket är en regel för Ocean ’s Seven. Simningen placerar Anna-Carin på delad 2:a plats i Oceans Seven rankingen. Målsättningen är att bli första kvinna att genomföra ”Oceans Seven” en utmaning där de främsta konkurrenterna är Australiensiskan Penny Palfrey och Mishelle Macy från USA.
Ocean Seven innebar 7 kanalsimningar på 7 olika kontinenter. Cook Strait är förutom Irländska kanalen en av de tuffaste utmaningarna. Passagen är känd för sina starka strömmar, tuffa sjögång och inte minst det kalla vattnet och tilläggas kan att vattnet är ganska hajrikt men det var inget som verkade bekymra Anna-Carin.

-Det värsta var att jag började få ont om tid tillslut då jag fick vänta ut den kraftiga blåsten som uppstod när det var planerat att jag skulle simma. Mitt program var upplagt så att jag inledde med intensiv träning under 10 dagar och planen var att kunna genomföra Cook Strait mellan den 3 och 7 april eftersom hemresan var planerad till den 8 april. Anna-Carin väcktes upp strax före fem på morgonen och det var bara att kliva upp för kapten Philip Ruch kom för att hämta upp henne for att bege sig till marinan där den stora följebåten låg. Nu bedömde man nämligen att väderförhållanden gjorde att simningen skulle kunna bli genomförbar. Klockan 6.30 satte de kurs mot Sydön och platsen där hon skulle starta. Resan dit tog en dryg timme och Anna-Carin passade på att vila under överresan en stund. Väl framme packades allt som skulle vara med i livräddningsbåten, och maten. Medan besättningen fixade med detta var det dags för Anna-Carin att dra på sig baddräkt, badmössa och smörja in kroppen med lanolin och sedan kliva ner i gummibåten och få skjuts en liten bit in mot land. Sedan var det dags att hoppa i vattnet och simma i land, ta sig upp och sträcka armarna mot skyn och få klartecken att starta!

-Jag hoppade i det kalla vattnet och fick order från min kapten Philip att köra på riktigt hårt de första 2-3 timmarna. Detta skulle ge mig fördelar ute i farleden där de starka strömmarna skulle hjälpa mig i rätt riktning mot Nordön. Anna/Carin berättar att simningen blev betydligt tuffare än vad hon hade planerat. Hon höll ungefär i snitt 4 km i timmen under den första halvan men det började blåsa upp kraftigt och strömmarna ändrade riktning.
-I nära två timmar var jag helt enkelt tvungen att simma mot den kraftiga strömmen som drev mig bakåt men tillslut övervann jag strömmarna och tog mig äntligen över. Matningarna gick bra, simningen flöt på och jag höll farten. Jag simmade en mycket rak linje över mot Nordön men då började det blåsa. Och, som om det inte var nog med det, så ändrade strömmen riktning och jag var tvungen att simma frisim baklänges utmed kusten i nästan två timmar. Men sedan kom jag närmare land och då gjorde vi ett försök att ta oss in och jag lyckades.

Den har typen av simning kräver en enorm fysiskt och mental prestation. Man ska behärska höga vågor, starka strömmar och kunna uthärda simning i kalla vatten. Det krävs också noggrann planering, ekonomiska resurser och support från lokala experter. Simningen har placerat svenskan på delad andraplats i Oceans Seven rankingen. Det här är utan tvekan simvärldens absolut tuffaste utmaning och Anna-Carin laddar nu inför den etapp som räknas som den tuffaste bland världens långdistanssimmare nämligen Irländska kanalen som är känd för sina kraftiga strömmar och enorma sjögång och med en temperatur på bara cirka 10 grader. Den etappen tar i genomsnitt 13 timmar. Endast en person har genomfört samtliga 7 Oceans Seven simningar, det var Irländaren och f.d. rugbyspelaren Stephen Richmond som 2012 blev först och skrev historia. Lyckas Anna-Carin blir hon första kvinna i världen att genomföra bragden. Vi håller tummarna och önskar Anna-Carin all lycka till.

57918_10151522828079820_1220369920_n