Doubtful Sound
Doubtful Sound – En fantastisk del av Fiordlands
Text & Foto: Tomas Eisner

Ett av Nya Zeelands mest attraktiva utflyktsområden är Fiordland National Park beläget på södra delen av Sydön. Av de totalt 14 nationalparker som finns i landet är detta den största. Lika stor som Belgien och jämför vi med en annan känd nationalpark, Grand Canyon i USA, är denna dubbelt så stor.
I Fiordlands National Park ligger bl.a. Milford Sounds, som är den mest kända och därmed mest besökta nationalparken. Här finns också flera sjöar, som Lake Te Anau som är störst, men också Lake Manapouri som kan sägas vara porten till Doubtful Sounds, den andra och mindre kända fjorden i området.
Milford Sound har blivit mycket känd tack vare The Milford Track. Det är en mycket omskriven vandringsled som det tar runt fyra dagar att vandra i sin helhet. Leden är mycket naturskön och lockar många vandrare varje år.

Fiordlands sägs vara ett av världens ”blötaste” områden. Den genomsnittliga års-nederbörden är en bra bit över 5 000 mm. Fem meter regn är väldigt mycket, så att lyckas pricka in en solig dag för en tur var inte särskilt sannolikt. Så blev det inte heller för oss, men vi hade inte heller förväntat oss det och kunde känna oss rätt nöjda ändå.

Innan vi åkte läste vi om både Milford Sounds och Doubtful Sound och bestämde oss för att välja det sistnämnda. En anledning till det var en trevligt upplagd dagsresa med buss, men också en hel del tid på båt som ger dig större frihet att röra dig under färden och se mer av naturen.
Det finns flera arrangörer för resor till nationalparken. Vi valde att resa med Real Journeys, som är den största arrangören av resor till Doubtful Sound. Det finns några olika varianter av resor beroende på tid, avreseort, övernattning eller dagsutflykt. Du kan starta din resa i Queenstown, Te Anau eller Manapouri.
Vi valde att resa från Queenstown där en buss hämtade oss vid vårt hotell. Efter en knappt två timmar lång bussresa anlände vi till staden Manapouri där vi klev ombord på en båt som tog oss tvärs över Manapouri Lake till Manapouri Power Station. Denna kraftstation är intressant och i vissa turer ingår ett besök där. Tyvärr fanns inte den möjligheten för oss i det val av tur vi gjort, men vi kan rekommendera en sådan tur då det enligt många är väl värt ett besök.
(se faktaruta nedan)

Doubtful Sound är 40 km lång från Deep Cove ut till det öppna havet. Här är djurlivet fantastiskt med kolonier av flasknos delfiner, pälssälar, blå pingviner (världens minsta pingviner) samt mängder med olika sjöfågelarter. På vår tur såg vi många olika sjöfåglar, bl.a. flera arter av albatrosser men även en koloni av pälssälar.

Hur kunde vi nu vara nöjda med att regnet forsade ner?
Vi hade hört att om man verkligen vill se Doubtful Sound bör man åka dit vid minst två tillfällen. En gång i vackert väder och en gång i kraftigt regn. Vid kraftigt regn uppstår nämligen en mängd temporära vattenfall som är enastående att se. Vattnet forsar utmed bergssidorna och ger oss vyer som inte skulle finnas där utan regnet. Guiden berättar att man uppskattar att ungefär 200 mm regn faller den dagen.

Förutom fjordarna är detta ett paradis för den som tycker om att vandra. Hela 690 km vandringsleder finns enbart i denna nationalpark.
Nya Zeelands Ministery of Conservation som har ansvar för alla vandringleder över hela NZ anlägger och underhåller alla dessa leder på ett fantastiskt sätt. Välbyggda leder som tål mycket regn och som anlagts med största omsorg och tanke på att ge turisterna en underbar upplevelse av såväl natur som sceneri.
Efter närmare 12 timmar på resande fot släppte vår buss av oss igen vid vårt hotell i Queenstown. En mycket intressant och upplevelserik utflyktsdag var tillända.

IMGP4047

Faktaruta:
Manapouri Power Station började byggas 1963 för att kunna förse Comalco’s Aluminium smältverk i Bluff (171 kilometer bort) med elektricitet. Det togs i bruk 1971 och har sedan dess levererat ström till smältverket och andra delar av Sydön. Det fanns inga vägar så man fraktade allt material med båt via fjorden Doubtful Sound. Det förklarar att det tog så lång tid att färdigställa dammen. För att sedan kunna ta materialet från fjorden till dammbygget lät man bygga 22 km väg. Det tog två år och är den dyraste väg som byggts på Nya Zeeland. Tack vare denna väg kan nu turister ta sig till Doubtful Sounds utan en lång omväg på båt.