linda olsson
Linda Olsson – svensk författare på Nya Zeeland
Text: Åsa Duffy

Författarinnan Linda Olsson är bosatt i Auckland i Nya Zeeland sedan 1990 och hennes uppmärksammade debutroman Nu vill jag sjunga dig milda sånger kom ut 2005. Boken är översatt till flera språk och blev omåttligt populär i Nya Zeeland där den först gavs ut. Kritikerna i Nya Zeeland älskade det exotiskt svenska som skildrades i boken.

I Sverige kom boken ut först året därpå (2006). Linda Olsson föddes i Stockholm 1948, hon är utbildad jurist och arbetade många år inom bankväsendet.
Hennes för detta makes arbete gjorde att familjen flyttade till Nya Zeeland i början av 1990-talet. I Nya Zeeland började hon på en universitetskurs för blivande författare och på den vägen blev det.

Berättelsen utspelar sig på Nya Zeeland och den handlar om en kvinna som
träffar en liten maoripojke på stranden. Deras vänskap utvecklas till något mycket speciellt för dem båda. Kvinnans förflutna kommer upp till ytan och man vävs in i hennes förgångna som hon sedan försonas med. Berättelsen är gripande och handlar om barns ensamhet och inte minst utsatthet.
Som läsare sveps man bara med i handlingen och hennes sätt att skildra människor är mycket intressanta. Det är en gripande roman om barndomens ensamhet och undanträngda minnen.

Lindas alla böcker handlar om kärlek och vänskap och hon skriver med ett enkelt språk, beskrivande och vackert.

Lindas skrivmodersmål är engelska och hennes senaste bok skrevs i två versioner och det är första gången som hon själv skrivit på svenska. De två tidigare böckerna översattes inte av henne själv nämligen.
Det var inte planerat att hon skulle skriva två versioner men orsaken var att hon drabbades av skrivkramp och fastnade. För att komma igång igen översatte hon då sin text till svenska. I detta hittade hon en ny väg vidare i berättandet och nu finns boken i två versioner men som inte är helt lika.

Lindas böcker har fått fantastiska recensioner i Nya Zeeland och det spekuleras nu i om den senaste boken kommer att filmatiseras.

Jag ser redan fram mot hennes nästa bok.