Eveligh Street
Tapasbarer och gentrifiering i aboriginernas mytomspunna The Block.
Text & Foto: Lars Wallin

Eveleigh Street i Redfern är kanske Sydneys mest ökända gata. En gata tidigare mest känd för ryktet om utbrända bilvrak, nedgångna hus och svår kriminalitet. Jag kommer fortfarande ihåg när jag år 2003 bad jag en taxichaufför vid Cirkular Qay att köra mig till Eveligh Street i Redfern. Han tittade på mig och bad mig repetera adressen. Eveligh Street svarade jag, inte en chans blev hans svar. Taxichauffören fortsatte med att berätta att om jag kör dig dit så får jag vara glad om jag ens får med mig volymknappen därifrån. Vi kommer att bli bombarderade med flaskor och stenar. Du kommer att bli rånad inom fem minuter fortsatte, jag kör dig inte dit. Det var tisdag förmiddag och jag tänkte att så farligt kan det väl inte vara. Vi kom överens om att han skulle köra mig till pendelstationen för där skulle finnas ett stort antal vakter och poliser förklarade taxichauffören. Solen sken från en klarblå himmel när jag vandrade nerför Eveleigh Street. Några aboriginska barn lekte på gräsmattan. Jag stannade och begrundade den vackra graffittimålningen föreställande aboriginernas flagg. Jag vandrade runt i området och visst var husen nedgångna med rånad blev jag inte, istället hälsade folk vänligt på mig.

DSC09823

En märklig känsla dock att befinna sig i ett så eftersatt område i centrala Sydney. Ett område som få besöker eller har besökt förrän nu, ca 30 senare från det att projektet med AHC Aboriginal Housing köp av fastigheter. Från att ha varit ett område som många inte ens vågat besöka har gentrifieringen nu gjort sitt intrång. Först kommer studenterna och artister följt av barnfamiljer. Nyligen släpptes uppgifterna om att 31a Eveleigh Street uthyrs för $1120 per vecka och and 47 Eveleigh Street för $1000 per vecka. Lägenheterna är topprenoverade invändigt och i området öppnas allt fler tapasbarer och caféer.

Det var år 1965 som Charles Perkins och Reverend Ted Noffs of the Wayside Chapel organiserade en så kallad Freedom Ride tillsammans med 30 vita universitetsstudenter från gruppen Student Action for Aborigines (SAFA)’. Något som inspirerade även andra politiska aktivister bland Koori-folket, kampen för ett bättre liv för aboriginerna. Efter stora protester och en kampanj ledd av Bob Bellar lyckades man få regeringen att låta AHC Aboriginal Housing Company köpa fastigheter i området år 1972. Detta samtidigt som vita fastighetsägare försökte få bort Aboriginerna från området. Protesterna var stora även bland de vita. För icke-aboriginer har området haft ett rykte om sig att vara nedgånget med mycket våld och kriminalitet.

DSC09828

Den 14 februari år 2004 riktades världens blickar mot Redfern och de upplopp som då rådde. Det som tände gnistan var att en aboriginsk pojke som försökte cykla ifrån polisen föll och spetsades till döds på ett staket. Polisen förnekade det hela, men lokalbefolkningen var ursinnig. Pendelstationen Redfern railway station blev både eldhärjad och vandaliserad i samband med upploppen. På nyhetskanaler världen över kunde man se brinnande bilvrak och kravallpolis. Arbetslöshet, klasskillnader, hopplöshet och rasism är något som är gemensamt när det kommer till roten till upplopp i såväl Redfern som i Paris eller Husby. Området fick här om året en mycket populär tv-serie uppkallad efter sig Redfern Now. En dramaserie där man kan följa aboriginska familjers vardagsliv. Har du inte besökt Eveleigh Street och vill se en del av staden och Aboriginernas historia är det hög tid. Gentrifieringen går fort, något som stadsdelar som exempelvis Södermalm, Haga och Möllevången kan vittna om.