MCG
Australiens nationalarena är fylld av själ och historia.

Text & Foto: Lars Wallin

Det var min australiske vän Geoff Toll, en sedan barnsben inbiten supporter och fan av AFL-laget Melbourne FC eller Demons som de kallas till vardags, som introducerade mig för sporten (Australian Rules Football). Året var 2001 och det var även första gången jag besökte Melbournes mäktiga arena The G. Iklädd rödsvart halsduk och försedd med de två attribut som på något sätt verkar tillhöra samtliga i publiken, det vill säga en paj och en kall VB såg vi matchen Melbourne Demons – Richmond Tigers. Efter detta var jag fast och försöker vid varje besök i Melbourne att besöka arenan. Detta oavsett om det gäller en match, konsert eller varför inte en guidad tur. Vid mitt senaste besök valde vi en guidad tur i arenan, något jag varmt kan rekommendera. Vi fick då besöka både omklädningsrum, gym, restauranger och de pampiga läktarna. Vi fick se och känna på gräset samt ta oss högst upp på läktarna alltmedan vår guide berättade om arenans historia.

The Melbourne Cricket Ground (MCG) är Australiens största arena. Pulikrekordet på 121 696 besökare sattes år 1970 i samband med VFL Grand Final mellan Carlton och Collingwood. Arenan har genom åren renoverats flera gånger och läktare och sektioner har både byggts om och byggts till. Efter den senaste renoveringen av läktarsektionen ”The Northern Grandstand” år 2006, är den officiella publikkapaciteten idag 100 000 besökare fördelat på 95 000 sittplatser och 5 000 ståplatser. Publiksiffran för AFL-finalen 2010 mellan Collingwood och St.Kilda är officiellt 100 016 personer. Var de 16 extra personerna höll till avslöjar inte historien. Flera sporter har satt sina publikrekord på The G, förutom tidigare nämnda AFL även Cricket, Rugby League, Rugby Union och Baseball.
Melbourne Cricket Club bildades i november 1838 och den första matchen ägde rum mot ett militärlag på The Old Mint vid hörnet av William och Latrobe Streets. I januari år 1839 låg den första officiella hemmaplanen vid Burial Hill (Flagstaff railway station), en plats som dock redan var bortlovad till Botanic Garden, varför klubben i oktober 1846 blev tvungen att lämna platsen. Den nya hemmaplanen placerades intill Yarra-floden där the Herald och Weekly Times building ligger idag. Återkommande översvämningar tvingade dock klubben att leta efter en bättre plats. Valet föll på ett område i södra Melbourne vilken man återigen tvingades lämna, nu på grund av järnvägens framfart. Yarra Park blev till slut platsen där man år 1853 inledde bygget av The Melbourne Cricket Ground. Den 30 september året därpå spelades den allra första cricketmatchen.

The G ligger i det för alla sportintresserade världsberömda området Melbourne Sports Precinct. I närheten ligger bland anant Rod Laver Arena, Hisense Arena och AAMI Park. Även om arenan huvudsakligen är värd för Australian Football och Cricket så spelas även Soccer (Fotboll), Rugby Union, Rugby League och ibland även konserter The Melbourne Cricket Ground (MCG)

Artister som uppträtt där är bland andra Rollings Stones, Madonna och Michael Jackson. Påven John Paul II besökte arenan 1986. År 1956 var The Melbourne Cricket Ground huvudarena för de olympiska spelen.
Lagen som har The G som sin hemmaarena är Hawthorn FC (AFL), Richmond FC (AFL), Collingwood FC (AFL), Melbourne FC (AFL), Victorian Bushrangers, Melbourne Stars (T20)
Adress: Brunton Avenue, Richmond 3002. Tel: (03) 9657 8867. The MCG ligger cirka 1kilometer från centrum (CBD Central Business District).
Det finns två pendeltågstationer nära the MCG. Jolimont (även känd som MCG Station) ligger strax norr om arenan och erbjuder en fin promenad genom Yarra Park. Från centrum tar man Hurstbridge eller Epping lines. Den andra stationen är Richmond sydost om the MCG.
Historiska event: Melbourne 1956 Olympic Games, Melbourne 2006 Commonwealth Games, 1992 Cricket World Cup Final.
Arena Dimension: 173.6m x 148.3m

http://www.mcg.org.au/
http://www.mcc.org.au/
http://www.afl.com.au/