IMG_2575
Text & Foto: Åsa Duffy

Nya Zeeländarna älskar sin öl och i en populär folkvisa från 1960-talet av Rod Derrett ”Rugby, Racing and Beer” beskrev den arketypiska ”Kiwimannen” som en man som älskade att titta på rugby, satsa på hästkapplöpningar och dricka god öl. Kanske ligger det lite sanning i detta i alla fall när det handlar om rugby och öl med tillägget att det inte bara är män som föredrar den ädla drycken.

De flesta av oss känner kanske till kända Nya Zeeländska ölmärken som Steinlager och Tui men finns mer än femtio så kallade ” boutique-bryggerier” som etablerats i nästan varje region i landet. Var och en av dessa bryggerier har sin egen unika identitet av riktigt god handgjord så kallad craft beer. De allra flesta av ölsorter som produceras i Nya Zeeland är en typ av lager, antingen blek eller gul i färgen och alkoholhalten ligger mellan fyra till fem procent. I de flesta butiker där man kan köpa alkoholhaltiga drycker kan man tappa upp färsk öl direkt på flaska direkt från fatet vilket är en fantastisk smakupplevelse. Vissa sorter är dessutom bara tillgängliga på fat.

Den första öl som bryggdes i Nya Zeeland gjordes på order av engelska upptäcktsresanden James Cook i slutet av 1700-talet. Han hade en övertygelse om att öl skull bekämpa den skörbjugg som han och hans besättning ville undkomma på den tiden. Den europeiska, och främst brittiska invandringen till Nya Zeeland under 1800-talet resulterade i att en rad lokala bryggerier och pubar etablerades i landet. Det första kommersiella bryggeriet däremot etablerades 1835 i staden Russell på Nordön. Faktum är att många av de äldsta anläggningarna runt om på Nya Zeeland och då i synnerhet på Sydön i området kring Nelson fortfarande producerar öl. En del av bryggerierna använder sig av beprövade traditionella metoder som numera har influerats av modern teknik och en ekologisk strategi. Många av de första nybyggarna både från England och Tyskland slog sig ner i området kring Nelson och började odla humle för att tillverka öl. Förhållandena norr på sydön visade sig vara alldeldes utomordentligt exemplariska och öltillverkningen satte verkligen fart under 1800-talet. Man började odla olika typer av humle och till skillnad från många andra håll i världen skonades Nya Zeeland från flera sjukdomar som exempelvis mjöldagg som var vanligt att humle blev angripen av. Flera olika sorter kunde odlas fram och korsas vilket också bidrog att produktionen av ekologisk humle blev särskilt gynnsam.

IMG_2523

I dag finns det mer än 250 olika sorters öl som bryggs i Nya Zeeland och många av dessa har vunnit internationella priser. Exempel på några kända lokala humlesorter är Southern Cross, Nelson Sauvin, Riwaka, Motueka och Pacific Gem. Humlen skördas under hösten, dvs slutet av februari och mars varje år och omkring 90 procent av humle som producerats i Nya Zeeland exporteras. Förespråkare inom branschen menar att om utvecklingen fortsätter kommer lilla Nya Zeeland att vara världsledande inom bryggerinäringen när det handlar om hantverksmässigt framtagen öl. Trots att man exporterade nära 600 tom humle det senaste året är efterfrågan just nu större än tillgången. Tillväxtområdet är så kallad specialframtagen ”boutique öl” och Nya Zeeland satsar stort på att ständigt utveckla och ta fram unika smak- och aromegenskaper som ska ge dem ett försprång på marknaden. Trots att Nya Zeelands export bara utgör en procent av världens humleskörd är det värt mycket pengar för Nya Zeeland. Om man besöker Nya Zeeland och tycker om öl då är Nelson på Sydön en bra utgångspunkt. I området finns drygt tio olika bryggerier med tretton olika märken av öl och de flesta bryggerierna erbjuder guidade turer och provsmakning. Terry McCashins är den som till stor del kan ta åt sig äran för dagens hantverk av öl och hans historiska Rochdale Cider Factory är väl värt ett besök. Här kan man få lära sig allt om öltillverkning och prova olika sorters öl. Missa heller inte ett besök på Founders Brewery i Nelson som är Australasiens första certifierade ekologiska bryggeri som har flera prisbelönta sorter som Long Black , Tall Blonde och Redhead .

IMG_2522

Det finns flera guidade turer som man kan göra och en mycket popular tur är J J s Tours Natural Brewery Trail. Här åker man på en guided öltur och besöker inte mindre än fyra lokala prisbelönta bryggerier inklusive Harringtons som gjorde ölet för Sagan om ringen-filmerna. Vill man hellre cykla, njuta av naturen och kombinera besök på ölbryggerier med att upptäcka vingårdar, historiska byggnader, gallerier och bara njuta av omgivningarna i en långsammare takt kan jag rekommendera The Great Taste Trail. En annan operator The Gentle Cycling Moutere Wine & Beer Country Ride erbjuder dessutom guidade cykelturer på lugna landsvägar och avslutar med ölprovning på Nya Zeelands äldsta pub Moutere Inn där man också kan stanna över natt. Befinner man sig i Nelson I mars månad får man inte missa det man döpt till Marchfest, Nya Zeelands motsvarighet till Munchens Oktoberfest. Varje år I februari hålls en annan festival rum i Blenheim med ungefär samma tema mat, vin och öl. På den sistnämda ges bryggerier chansen att presentera årets första öl. Varje år i augusti hålls Nya Zeelands största ölfestival Beervana rum i Wellington och under samma månad håller Auckland sin Beer-Festival.
För mer info se:

http://www.beertourist.co.nz/index.html

http://www.jjs.co.nz/brewery.html
Text och foto: Åsa Duffy