Härliga smakupplevelser och vackra vingårdar i södra Australien
Text & Foto: Tina Bergqvist

Södra Australien är en pärla när det gäller fantastisk mat och dryck. I Adelaide kan du äta riktigt god mat från alla världens hörn, inte minst på Central Market där det finns stånd med färska grönsaker och frukter, ostar, kött men även food courts och många bra restauranger att välja på om du är sugen på asiatisk mat. Mina favoriter är Sushi Train, Banh mi (vietnamesiska baguetter som finns på asiatiska Bakery´s) och dumplings, men det finns en helt ny matvärld att upptäcka i Adelaide även bortom det asiatiska köket. Många generationer tyskar, greker och italienare har också lämnat sina avtryck i stan. Är du i södra Australien och vill få extra härliga matminnen, så åk till den tyska byn Handorf och ät tysk korv med surkål, eller på vintur i Adelaide Hills eller Barossa Valley. Du kan åka ensam, men se till att ha någon som kan köra dig dit och hem igen, eller åk på en organiserad vintur. Det är lite dyrare men du får mycket bakgrundsfakta och sightseeing på köpet. Då stannar ni till på flera vingårdar där du får provsmaka olika viner, och ibland ingår lunch också. Det finns gott om matmarknader och matevent i och runt omkring Adelaide under året.

Maggie Beer´s Farm Shop och restaurang i vackra Barossa Valley
Har du möjlighet att ta dig till Barossa Valley på egen hand så passa på att besöka Maggie Beer´s Farm Shop och restaurangen The Eatery. Maggie Beer är en känd australiensisk kock som brukar gästspela i Masterchef Australia. Han har sitt eget matlagningsprogram ”The cook and the chef” tillsammans med en annan känd kock, Simon Bryant. Hon har en liten butik med egengjorda produkter i Nuriootpa i Barossa Valley cirka 7,5 mil från Adelaide. Där kan du bland annat hitta olika marmelader, dukkha, olivolja, vin, gourmetglass, inlagda tomater och annat gott till matlagning. Just hennes glassar är fantastiska, det är svårt att sluta äta när man väl provat. Min favorit är med choklad och salt karamellsås, som säljs på bland annat matbutiken Foodland, och både som pinnglass och en minivariant i burk på hennes Farm Shop. Är du intresserad av matlagning finns möjligheten att få en liten demonstration i hur man använder en av Maggie Beers populäraste ingredienser verjuice (den syrliga saften från omogna druvor), eller varför inte testa en fyratimmars matlagningskurs eller lära dig att göra din egen gin. Om du ändå är i krokarna så passa på att njuta av en god lunch på The Eatery. Köket har öppet fram till klockan 15. Du kan även ta en kaffe och fika inne i hennes Farm Shop. När jag var där åt jag fantastiskt god friterad Barossakyckling med en god aioli, med underbar utsikt över den lilla sjön de anlagt själva, där sköldpaddor och ankor simmar omkring. Väldigt rofyllt och vackert, speciellt som det går fint att promenera runt den och ta fina bilder.

Budgetvänliga alternativ
Ett tips är att kolla allthedeals.com.au (och välj rätt stad, Adelaide i det här fallet) om du är sugen på att åka på en vintur eller vill prova på någon ny spännande restaurang, eftersom det kan finnas bra erbjudanden till billigare priser på sidor som groupon. ”All deals” samlar alla dessa sidor i en. Där kan du även hitta roliga aktiviteter eller prisvärd massage. Jag åkte på en vintur med min pojkvän via ett av dessa erbjudanden, och det var en otroligt rolig dag där vi stannade till på fyra eller fem vingårdar för provsmakning, och åt en god lunch däremellan. Det är absolut inget köpkrav, så man kan njuta av några glas vin helt utan att känna ett måste att spendera pengar. Vi besökte även ”Whispering Wall” i Barossa; en stor mur som är känd för sina akustiska egenskaper. När du viskar något kan man höra det glasklart på andra sidan muren, 100 meter bort.

Omgivningarna i Barossa Valley och Adelaide Hills är helt fantastiska, och med alla vingårdar i närheten är det värt att lägga några timmar på att åka omkring och njuta av den vackra naturen, och besöka de vingårdar som du blir nyfiken på.