Huvudstaden i västra Australien – Perth
Text & Foto: Per Jörgner

Vi anländer till Perth den 28 november strax efter klockan 22 på kvällen efter fem timmars flygning från Brisbane. Det är då man inser hur stort Australien är! Efter drygt tre veckor på östkusten ska vi nu vara cirka en vecka i västra Australiens huvudstad – Perth. Staden har med omgivningar drygt två miljoner invånare och är den näst mest, efter Honolulu, isolerade miljonstaden i världen. Närmsta stad med över hundratusen invånare är Adelaide som ligger 213 mil från Perth.

Redan på flygplatsen känner man att här är lite vildare än i östra Australien. Perth är centrum för delstatens många gruvor och vi ser många gruvarbetare och ingenjörer på väg med flyg till/från fyndigheterna i det ödsliga inlandet(”The Outback”. Vi har läst att gruvnäringen de senaste åren drabbats av en nedgång men under vår vistelse i Perth märks inget av detta. Staden verkar vara ytterst välmående.
Den första morgonen i Perth hämtas vi av våra vänner Johanna och Marcelle. Johanna är en svensk tjej som första gången kom hit 2009 för att besöka en vän från Sverige. Hon föll för staden och året därpå kom hon tillbaka för en fem veckors semester. Några år senare studerade hon Fashion & Textile Design i Perth och under den perioden träffade hon sin make Marcelle som är född och uppvuxen i Perth. Johanna jobbar idag som ansvarig för en modebutik i centrala Perth – en svensk framgångssaga Down Under.

Dagen bjuder på fint försommarväder, molnigt men inget regn och 23 grader. Vi inleder med att besöka den enormt vackra Kings Park med fin vårväxtlighet och fantastiska vyer över staden. Lunchen intas på ett av stadens trendiga mikrobryggerier. Där beställer vi bland annat varsin provsmakningsbricka med fem små glas fyllda med mikrobryggeriets produkter: Veteöl, Lager, Kölsch, Aussie Ale och India Pale Ale – alla väldigt goda. Sedan får vi en biltur genom centrala Perth och besöker våra vänners trevliga lägenhet strax väster om centrum. Dagen avslutas med promenad längs floden Swan River.

Nästa morgon bjuder på sol och blå himmel när vi promerar till Captain Cook-terminalen för en båttur på floden. En fördel med att bo i centrala Perth är att många sevärdheter ligger på promenadavstånd och så kan man åka med någon av de många gratisbussarna. Vi betalar 30 australiska dollar för en dryg timmes båttur med guide (fika ingår) längs Swan River till Fremantle som är Perths hamnstad. En trevlig resa där vi bland annat passerar Australiens dyraste hus. Vår guide berättar att det senast såldes för 54 miljoner australiska dollar. I Fremantle åker vi gratisbuss, vandrar längs några affärsgator och äter Fish & Chips till lunch vid havet. Vi åker med det moderna, rena och luftkonditionerade lokaltåget tillbaka till Perth.

Vi träffar våra vänner på kvällen och ser en solnedgång över havet strax norr om Cottesloe (nästan så att vi västkustbor får lite hemlängtan). Sedan ser vi Kings Park i mörker med stadens ljus nedanför – mycket vackert – och äter middag på en utmärkt thai-restaurang en bit utanför centrum som våra vänner har som favorit sedan tidigare.

Dagen därpå blir det sol och bad i Indiska Oceanen. Vi åker först till Cottesloe Beach som ligger vid havet strax norr om Fremantle. Sol och blå himmel med 26 grader i luften och drygt 22 i havsviken. Vi tar några uppfriskande dopp och solar en hel del, som vanligt med solskyddsfaktor 30 till 50 i Australien. Sedan åker vi en underbart vacker kustväg två mil norrut till Hillarys Marina Beach där vi äter lunch på en restaurang precis vid havet och sedan fortsätter ”chilla” på deras fina sandstrand. Till middag får vi hemlagad delikat ”Aussie Pizza” hemma hos Marcelle och Johanna.

Den 2 december gryr och blir till ännu en dag med sol och blå himmel. Sommaren har kommit på allvar och dagarna blir allt varmare. Det är 34 grader mitt på dagen när vi promenerar genom stadens centrum för lite shopping. Värmen hindrar inte jultomten och tomtemor att, fullt påpälsade, gå omkring på gatorna. Vi ser St Mary’s Cathedral (katolsk) och konst på Art Gallery som är gratis och har en fin uppsättning verk av framför allt brittiska och australiska konstnärer– rekommenderas! På kvällen ser vi Perths imponerande julparad tillsammans med våra vänner. Kul för oss nordbor att se paraderande vagnar med snögubbar i den varma sommarkvällen.