Vandringar och fiske på Nya Zeeland

Text & Foto: Lena Lysvret

Glimtar från vår senaste resa på Nya Zeeland i december 2018.
När vi (Lena, Peter, Katrin och Jacob) planerade denna resa, vårt fjärde besök, valde vi från våra personliga erfarenheter. Vi hade delvis fokus på vandringar och en del fiske då Peter är en inbiten flugfiskare.
Vi började vår vistelse i Auckland där vi bland annat besökte den botaniska trädgården som ligger en bit söderut utanför centrum vid väg 1, Hill Road Manrewa. Den är väl värt ett besök om man är intresserad av växter och blommor. Vi kände igen påfallande många växter från vår egen fauna.
Vi besökte också Shakespear Regional Park, ungefär 50 km norr om Auckland. Sväng av vid Silverdale. Det är ett fint område med möjlighet till promenad i både skog och äng där man samsas med en hel del får. En fin vandring, dock inte så lång, men som erbjöd härlig utsikt från utsiktstorn över havet och Auckland. I Silverdale finns också en inomhusskidbacke. Kan ju te sig lite lustigt för oss nordbor.

Efter tre dagar i Auckland styrde vi kosan till Coromandel. Vi hade hyrt en stuga på Whitianga Holiday Park. Vi besökte några favoriter såsom Cathedral Cove och Hot Water Beach. Mycket turister men upplevelsen är ok ändå.
Nya Zeeland har lyckats möta den ökade turismen och utvecklat faciliteterna. Till exempel är den närmaste parkeringen till Cathedral Cove stängd under högsäsong och man hänvisas till en större parkering några kilometer bort där det finns en schuttle som man kan ta till ordinarie parkeringsplats. Man behöver inte känna att man inte kan gå till stranden trots avståndet till parkeringen. Det finns också alltid rena och fräscha toaletter på de mest oanade platserna.

Vi gick också en track vid namn Kauaeranga Kauri Trail. Ingången till parken är belägen i närheten av Thames. Det finns många spår att välja på, vi gick upp mot Pinnackels Hut. Väldigt brant och tuff. Vi kom halvvägs, sedan vände vi. Åter igen, fantastisk natur.
Nästa stopp på vår rundtur var Ohaupo, där vi besökte the Tree Church. En helt fantastisk trädgård med en kyrka helt i växande träd och buskar. Väl värt en liten omväg för ett besök. Öppen på söndagar, men det går fint att komma annan tid efter överenskommelse med ägaren. Besök hemsidan treechurch.co.nz
Vi fortsatte vår resa söderut och tillbringade några dagar i Wellington. En av dagarna gjorde vi en utflykt till Cape Palliser, Nordöns sydligaste fyr. En bra bit att köra men med omväxlande omgivningar och stopp för fika i några av de små gemytliga samhällen man passerar så blir utflykten väldigt trevlig. Det är 252 trappsteg upp till den polkagrisrandiga fyren från vilken man har en härlig utsikt. En och annan pälssäl hade också hittat dit. De där pälssälarna luktar inte jättegott.

För att spara tid flög vi vidare till Queenstown. Vi fördelade nio nätter mellan Queenstown, Wanaka och Te Anau. Alla de här tre orterna är mer eller mindre exploaterade. Upplevelseföretagen gör sitt bästa för att få oss intresserade av jetbåtar, bungyjump och diverse andra våghalsiga äventyr. På turistbyrån kan man få tips och kartor på vandringar. Man behöver dock fråga efter kartor eftersom dessa kostar en liten peng och inte ligger framme. Inte långt från Queenstown ligger Arrowtown, en liten by bevarad från guldgrävartiden, väldigt mysig. Där finns det lite olika turer att gå, vilket rekommenderas. Det var annars i Wanaka som vi tycker att vi gjorde de häftigaste turerna och bodde på det häftigaste stället. Vi hade bokat allt boende före avresan. Det innebär att man inte alltid riktigt vet hur man ska bo. I Wanaka hade vi bokat ett BoB som låg en bit utanför stan. När vi började leta efter stället och kom längre och längre ut på landet började vi bli lite oroliga. Men det hade jag inget för, det visade sig att detta var det bästa boendet på hela vår resa. Det som var så fantastiskt var värdfamiljens varma välkomnande, huset och hela atmosfären. De var helt självförsörjande på el, (solpaneler), och vatten, (regnvatten). Huset var byggt av halm och stampat jordgolv, i modern tappning. Väggarna var säkert 50 cm tjocka. På gården fanns ett litet lamm som flaskmatades, vilket vi gärna fick hjälpa till med. Det fanns också en mycket glad och sällskaplig liten hund. Med tanke på att vi är mycket nyfikna och intresserade av just denna byggteknik och att kunna leva på detta sätt så var det en total fullträff. Stället heter Mitchella Farm Bed & Breakfast, rekommenderas.

Det finns många fina leder och vandringar i Wanaka, så är det vandring man är ute efter så är Wanaka värt att besöka. Te Arnau är kanske mest förknippat med Milford Sound. Vi har besökt både Milford och Doubtful Sound vid tidigare resor, båda fjordarna är väl värda ett besök. Vi har också tidigare besökt Te Arnau-grottan med lysmaskarna, häftigt. Denna gång blev de vandring på Kepler Track för mig och en del fiske för maken.
Vi avslutade vår resa i Auckland med två nätter på YHA Auckland city, ett boende som jag verkligen kan rekommendera. Prisvärt och centralt. De två sista dagarna i detta härliga land försökte vi ta tillvara på sommar och sol så mycket vi kunde. Vi visste ju att vi snart skulle vara tillbaka i mörkret och slasket hemma i Sverige. Vilken tur att man har sina bilder och kan drömma sig tillbaka.