Photo by CDC on Unsplash

COVID-19 virus
I nyhetsbrevet som skickades ut den 19 januari i år var det huvudsakligen bränderna i Australien som stod i fokus. Att situationen snart skulle bli ännu värre anade förmodligen få förutom möjligtvis någon epidemiolog i Kina. För alla oss andra inklusive hela rese- och turistindustrin har vi chockat kunnat se på när världen, som vi kände den på bara några månader, välts omkull. Både Australien och Nya Zeeland är hårt drabbade och har båda infört lockdown. På facebookgrupper som exempelvis den stora ”Svenskar i Australien” kan vi läsa om desperata svenskar som försöker hitta flighter hem. Många som befunnit sig på working holiday har förlorat sina arbetstillfällen då bland annat caféer, restauranger och hotell stängts ner. Gränser mellan stater och territorier har stängts och flyg har ställts in. Situationen för turister är mycket svår då flera tvingats i karantän. Offentliga möten med fler än två personer är förbjudna.

Nya Zeeland befinner sig i skrivande stund på ALERT LEVEL 4
Alert Level 4 betyder att alla nyzeeländare som inte arbetar med samhällsviktiga arbeten måste stanna hemma och även undvika fysiska kontakter med andra personer än de i hushållet.
Mataffärer, apotek, sophämtning, internet och banker kommer att fortsatt att fungera.
New Zealand Government har på hemsidan covid19.govt.nz och sociala medier samlat information och senaste nytt om vad som gäller i landet. Huvudbudskapet är dock:
”Everyone should stay at home. This is the best thing we can all do to stop the spread of COVID-19.”
https://covid19.govt.nz/
https://www.facebook.com/UniteAgainstCovid19/
https://www.instagram.com/uniteagainstcovid19/

Covid -19 (Coronavirus) AUSTRALIAN GOVERNMENT
Uppdateringar gällande covid-19 och situationen i Australien hittar du på Coronavirus (COVID 19) Australian Government. Sidan uppdateras regelbundet med de senaste nyheterna, rekommendationerna och råd från regeringen. Offentliga möten har begränsats till maximalt två personer. Alla personer är ombedda att hålla sig hemma förutom vid nödvändiga inköp av mat och medicin. Resor till arbete och utbildning är tillåtet.
https://www.australia.gov.au/

Det var i december år 2019 som det nya coronaviruset upptäcktes i Wuhan i Kina. Sjukdomen som det ger upphov till kallas COVID-19. WHO använder nu namnet COVID-19 virus. Viruset finns främst i små droppar som frisätts i luften när man hostar och nyser.

Startsida