Intervju med Csaba och Australienbloggen
Text: Lars Wallin Foto: Privat

Csaba Bene Perlenberg heter upphovsmannen till den nystartade Australienbloggen. Vi blev förstås nyfikna och tog kontakt för att lära känna personen bakom bloggen

1. Berätta, vem är Csaba Bene Perlenberg och varför en Australienblogg?

– Till vardags är jag fristående kolumnist och debattansvarig på Kvällsposten och GT, de lokala editionerna av Expressen. Men jag är även filmregissör, och det var tack vare min långfilmsdebut som jag fick möjligheten att åka till en filmfestival i Sydney hösten 2017 då min film blev uttagen för en visning, som intresset för Australien inleddes. Tack vare politikintresset började jag av nyfikenhet följa Australiens politiska liv, och blev snabbt både fascinerad och lätt beroende av en mycket dramatisk inrikespolitisk situation.

2. Har bloggen någon koppling till den tidigare Australienbloggen som drevs av Johan Drejenstam fram till år 2013. En blogg som därefter under några år var en del av tidningen Vagabond?

– Inte det minsta. Vill han släppa Facebook- och Twitter-namnen till mig hade jag varit tacksam, haha.

3. På Australienbloggen kan man bland annat läsa en lång och intressant intervju med Sveriges ambassadör Henrik Cederin i Canberra, Australien. Hur var det att besöka ambassaden och att få träffa ambassadören på plats i Canberra?

– Det kan man läsa om i detta nummer av Down Under!

4. Kommer fler intervjuer och reportage från Australien? Arbetar du förresten som journalist till vardags?

– Yes, ambitionen är att ha en intervju varje vecka och ett par längre reportage om året, när läsarna minst anar det. I snitt ska bloggen uppdateras med en kortare nyhet varje dag, ibland fler.

5. Vad kommer du att skriva och berätta om i australienbloggen, hur ser framtiden ut?
Restips, nyheter?

– Tanken är att utveckla verksamheten som den ser ut i dag med fler externa leverantörer av material, exempelvis personliga krönikor samt bli en samlingspunkt för expats både i Sverige och Australien. I den mån det finns behov av det ska det även finnas utrymme för debattartiklar, även om just det utrymmet kanske är lite väl smalt. Fokus ska dock fortsätta att vara på nyheter om saker som rör både Sverige och Australien inom näringsliv, kultur, samhälle, forskning och politik.

– Sen ska jag själv använda australienbloggen som plattform för reportagepaket åt andra medier, vilket jag redan gjort åt en mediakoncern, där de första reportagen kommer att publiceras under våren.

6. Har det blivit flera resor till och runt om i Australien?

– Sammanlagt har det blivit tre resor, till Sydney och Canberra.

7. Har du några guldkorn som du vill dela med dig av, städer, platser, restauranger?

– I Canberra rekommenderar jag varmt caféerna Mocan & Green Grout och The Cupping Room. I Sydney är Basket Brothers en återkommande favorit och Paramount Coffee Project, båda nära Hyde Park samt Porch and Parlour i Bondi. Och så Swedish Fika i Manly, givetvis.

8. Du skriver även om nyheter inom kultur och musik på Australienbloggen. Har du några favoriter att tipsa om. Artister, scener, klubbar, filmer?

– William Crighton är ny bekantskap, vars australiensiska americana lägger sig under huden. Och bluesartisten C.W. Stoneking är något av det mest omvälvande jag hört – det låter precis som en amerikansk southerner från 30-talet. Magiskt.

9. Vår förening och tidning har fokus på Down Under, Australien och Nya Zeeland. Har du även besökt Nya Zeeland?

– Yes! Har varit i Auckland och i områdena kring Te Aroha. Bedövande vackert. Hoppas återvända inom kort.

10. När blir nästa resa till Down Under?

– Nästa resa, denna gång till Melbourne och Hobart i Tasmanien, går av stapeln i april. Det blir ett par längre reportage åt två olika andra medieplattformar och ett par originalgrejor åt Australienbloggen.

Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen säger stort tack till Scaba för alla svar och tips och ser fram emot ett framtida samarbete med spännande artiklar och reportage i Down Under.

www.australienbloggen.com