Singapore – Ett perfekt stop-over på väg ”Down Under”

Text: Margot Garmelius Foto: Tomas Eisner

Singapore – Det är ett perfekt stopp på väg ”Down Under”. Varför perfekt undrar du? Jo, det ligger ungefär halvvägs, du får värme (kanske för varmt ibland), det är säkert och tryggt, mycket att se och göra, bra flygförbindelser och bra shopping. Reser du i december får du också möjlighet att se en ljus- och ljudshow med jultema i området ”Garden by the Bay” där också det spektakulära hotellet Marina Bay Sands Hotel ligger.

Vår resa startade en tidig förmiddag i december från Arlanda för en dryga fyra veckors resa till NZ och Australien. Fulla av förväntan och längtan efter både värme, nya upptäckter och att få återse gamla vänner Down Under steg vi ombord på planet till Köpenhamn för vidare färd med Singapore Airlines. Vi valde att göra ett stop i Singapore av just de anledningar jag räknat upp här.
Det enda som kan sägas vara en nackdel med att starta resan på morgonen från Stockholm är att man anländer till Singapore när klockan är midnatt vår , vilket betyder att det har varit svårt att få så mycket sömn på flygresan dit. Tröttheten infinner sig lagom till det är dags att landa. En viss planering inför resan i form av nattsudd kan vara ett alternativ. Vi var nu ordentligt trötta när vi runt klockan åtta på morgonen lokal tid kom till vårt hotell för att få veta att vårt rum förmodligen inte skulle vara klart förrän tidigast klockan 13. Att vandra omkring i staden i 32-gradig värme i fem timmar då kroppen säger att klockan är ett på natten är ingen lätt match. Dock gav hotellet oss möjlighet att använda alla bekvämligheter i form av pool och, vilket gjorde att vi fick chans att fräscha till oss och njuta lite.

Väl ute i vimlet efter några timmars sömn vaknar kroppen och energin återkommer och vi var redo att upptäcka Singapore, äta och dricka. I Singapore är det enligt min mening så kallade ”Food Stalls” som gäller när det kommer till mat. Det finns flera sådana runt om i staden som bäst kan beskrivas som en matmarknad. Ingen fine dining precis men enkelt, billigt och gott. Chilli crab är en av favoriterna. Kladdigt men mycket gott och väl värt att prova.

När det gäller shopping så finns ju Orchard Road med flera shoppingcentra och märkesbutiker men lite mer spännande kan vara att besöka China Town och de indiska kvarteren ”Little India”. Jag skulle försöka hitta ett snyggt sidentyg inför ett bröllop, vilket gjorde att de indiska kvarteren var intressanta och där fanns allt!! Alla kulörer och olika kvaliteter så det blev mycket svårt att välja. Efter mycket vånda så bestämde jag mig för ett mycket vackert glänsande kornblått tyg. Jättesnyggt!
Ett måste i Singapore, tycker jag, är att lägga några timmar på ett besök i Botaniska trädgården. Vi tog tunnelbanan dit. För övrigt det allra bästa sättet att förflytta sig i Singapore förutom att promenera och en och annan taxiresa. I Botaniska finns det en enorm artrikedom och en växtlighet som är minst sagt frodig. Tack vare det fuktiga och mycket varma klimatet växer allt här. Orkidéerna är ett speciellt minne jag har från den Bträdgården och även hällregnet vi fick uppleva mitt under vårt besök. Här gällde det att hitta lite tak över huvudet och behovet kom snabbt.

Vi valde att lägga två nätter i Singapore denna gång för att få möjlighet att se lite mer. En utflykt till ön Sentosa fanns i vår plan, så efter en god natts sömn gav vi oss av med tunnelbanan. Sentosa är en ö byggd för upplevelser, badliv, barhäng och allehanda aktiviteter. Inget vi skulle utforska men det var intressant att se det stora utbudet. För att få se så mycket som möjligt av ön tog vi linbanan över. – ett mycket bra sätt att få en god överblick över vad ön har att erbjuda. Det blev bland annat en promenad längs stranden tills vi igen blev fångade av regnet. Denna gång kunde vi ta oss vidare under tak och när vi väl kom tillbaka till hotellet hade regnet upphört.

På kvällen tog vi oss ner till Garden By the Bay som är en modern skapelse, svår att beskriva. Vi var skeptiska till att lägga pengar på att gå in i detta inferno av ljus och ljud men tog beslutet att ändå göra det och väl inne insåg vi att beslutet var rätt. Det är svårt att beskriva upplevelsen i ord. Allt är på sätt och vis ”för mycket” men ändå så annorlunda och spektakulärt att upplevelsen blir total och inte så lite ”crazy”. Det är en ljus- och ljudshow bland dessa stålträd, fyllda med växter. För oss som förknippar julen med kyla, stillhet och levande ljus är det lite svårt att finna julstämning här i över 30-gradig värme. Det blir mer av att man går omkring med gapande mun och fallande haka. Lite längre bort ser vi på storskärm tomten som kommer flygande med sitt ekipage. En släde fylld med julklappar, dragen av en massa renar, allt ackompanjerat av julmusik på hög volym. Helt ”crazy”.
Tidig kväll dag tre flög vi vidare från Singapore till Auckland, en flygresa på runt 11 timmar. Här kändes möjligheten att få sova lite mer realistisk, vilket också blev fallet. Väl framme i Auckland känner jag mig inte utvilad men ändå helt okay för att klara av den nyzeeländska tullen med tillhörande kontroll och en vidare flygresa till Nelson där vi skulle starta vår resa hos goda vänner.

Att ha delat av resan i två etapper och att dessutom kunnat närma oss Nya Zeelands tidszon med flera timmar gjorde det lättare att till slut vända på dygnet, vilket det ju i praktiken handlar om. Jag kan verkligen rekommendera ett stopp i Singapore, om man har tid.