Drömresan avbröts av covid-19
Text: Lars Wallin Foto: Sara Johansson

Sara från Uddevalla hade knappt inlett sin resa och Working Holiday i Nya Zeeland förrän landet mer eller mindre stängdes ned.

Hej Sara och välkommen hem. Innan vi frågar om covid-19 så backar vi till tiden före avresan.
När var det du reste till Nya Zeeland och hur såg planerna ut?

Jag reste till Nya Zeeland i januari 2020 och planen var att jag skulle göra en Working Holiday, det vill säga kombinera turistande med jobb. Tanken var att jag skulle resa runt i landet under några veckor, volontärarbeta för ett företag i några veckor och sedan söka efter ett betalt arbete och permanent boende. Jag hann dock bara göra de två första delarna innan coronapandemin gjorde att jag bestämde mig för att avbryta resan.

För dem som planerar eller kanske känner någon som funderar på Working Holiday i Nya Zeeland, kan du ge tips på hur man går till väga, vem kontaktar man, hur hittar man jobb?
Den som vill göra en sådan här resa i Nya Zeeland behöver ansöka om ett Working Holiday-visum, som tillåter dig att både turista och arbeta i landet i upp till ett år. Visumet kan bara sökas av dem som är mellan 18-30 år och man kan bara få det en gång i livet. Eftersom den nyzeeländska regeringen är strikt när det gäller inträde i landet, behöver visumansökan vara godkänd innan man reser dit. På deras webbsida (www.govt.nz) hittar du all nödvändig information och hur du ansöker om visumet. Svenskar kan göra en digital ansökan, vilket är väldigt smidigt.
Den som vill jobba i landet behöver ett så kallat IRD-nummer, vilket är motsvarigheten till vårt personnummer och används av olika myndigheter, banker och arbetsgivare för att kunna identifiera dig i olika taxeringssyften. Du ansöker om numret hos Inland Revenue (motsvarande Skatteverket) och jag gjorde det via deras webbsida (www.ird.govt.nz). Jag minns att jag inte kunde ansöka om numret förrän jag befann mig i landet, det vill säga då mitt visum hade aktiverats.
När det gäller att få tag på jobb så finns det flera sätt att gå tillväga på. Man kan givetvis ta hjälp av internet. Det finns en webbsida som heter Trademe, vilken är ungefär som Blocket och där kan du bland annat hitta jobbannonser. Det finns även en webbsida som heter Backpackerboard, där arbetsgivare som vill anställa backpackers annonserar. Det finns även Facebook-grupper där man kan få kontakt med olika arbetsgivare. Man kan även göra på det hederliga gamla sättet; skriva ut sitt CV och personligen lämna över det till arbetsplatserna.
När man planerar en sådan här resa dyker det upp många frågetecken. Inför min resa fick jag många tips och mycket hjälp via Facebook-grupperna Svenskar i Nya Zeeland och New Zealand backpackers. Jag hittade även mycket matnyttig information på olika resebloggar, där erfarna resenärer har samlat information och ger tips utifrån egna reseupplevelser.

Hur gick resan, vilka mellanlandningar hade du?
Resan dit tog ungefär 30 timmar och gick hyfsat bra. Jag reste från Landvetter med mellanlandningar i Frankfurt och Singapore. När jag bokade flighterna så tänkte jag att jag vill komma fram så fort som möjligt och valde att resa ”i ett sträck”. Men när jag var i Singapore kände jag att jag borde ha turistat där i några dagar innan jag fortsatte vidare till Nya Zeeland, dels för att få vila kroppen, dels för att jag blev nyfiken på landet.

Vad gjorde du första tiden i Nya Zeeland?
Under den första veckan ägnade jag mig åt alla nödvändiga bestyr såsom att skaffa mitt IRD-nummer, öppna bankkonto och försöka vända rätt dygnet. Jag upptäckte även Auckland och gick på olika sociala event för att lära känna trevliga människor.

Var bodde du vid ankomst, hade du bokat hemifrån?
Den första natten spenderade jag på ett vandrarhem som heter Attic Backpackers och jag bokade boendet i samband med att jag bokade flygbiljetten. Därefter bodde jag på ett annat vandrarhem som var lägre i prisklass.
För att få komma in i Nya Zeeland måste man alltid ha ett boende för den första natten (minimum). Du måste alltså ha bokat det innan du kliver av planet. Det behöver inte vara ett betalt boende utan kan vara hos släktingar eller vänner, men du måste kunna ange en adress när du träder in i landet. Mitt tips till den som ska göra en Working Holiday är att ha samma boende under den första veckan. När du ska ansöka om ett bankkonto hos någon av landets banker ska du kunna bevisa att du bor på den adress som du anger i ansökan. Jag tror att varje bank har sin egen procedur för att kontrollera att du bor på den adress som du har angivit. Min bank hade som regel att man skulle bo på samma ställe i minst tre nätter.

Hann du resa runt i landet? Har du några resetips, platser du kan berätta om?
Ja, det gjorde jag. När jag hade varit i Auckland i ungefär en vecka bestämde jag mig för att jag ville uppleva landet innan jag skulle börja på mitt volontärarbete. För att på ett enkelt sätt ta mig runt och träffa nya vänner valde jag att resa med turismföretaget KiwiExperience. Det finns så mycket vackert och häftigt att upptäcka i Nya Zeeland att jag har svårt att begränsa mig, men jag ska göra ett försök…
En av de saker som fascinerade mig oerhört mycket var Nya Zeelands natthimmel. Eftersom landet ligger på södra halvklotet och har relativt liten ljus- och luftförorening är deras natthimmel mycket annorlunda än vår svenska natthimmel. Under min rundresa valde jag att gå på en guidad tur på Mount John Observatory i närheten av Lake Tekapo. Under de mörkaste timmarna fick vi en rundvisning av observatorieområdet och möjlighet att skåda himlakroppar. Det var så häftigt! Och när man ändå är där så bör man även besöka de båda sjöarna Tekapo och Pukaki, som båda har otroligt klart vatten.

När man befinner sig i Nya Zeeland bör man definitivt lära sig mer om maoriernas kultur, som skiljer sig mycket från vår västerländska kultur. Gruppen som reste med KiwiExperience fick möjlighet att besöka Tamaki Maori Village och där fick vi lära oss hur det traditionella livet för maorifolket såg ut, fick en målande beskrivning av deras trosåskådning och uppleva en underhållande föreställning. Det är väl värt ett besök.
Sedan rekommenderar jag att man ska besöka något av landets termiska områden. Jag besökte bland annat Wai-O-Tapu Thermal Wonderland och fick uppleva makalösa färger, formationer och fenomen som orsakas av termisk aktivitet.
Till sist; det går inte att prata om Nya Zeeland utan att nämna Sagan om Ringen. Under min resa besökte jag Hobbiton och fick även se berget Ngauruhoe, som figurerade i Mount Doom-filmerna. För mig som var tonåring när filmerna kom ut var detta två magiska upplevelser!

När hörde du först talas om corona och covid-19? Berätta gärna hur ni diskuterade?
Eftersom det har hänt så mycket sedan dess har jag hunnit glömma bort detaljer, men jag kan försöka att berätta i stora drag. Jag fick höra om covid-19 för första gången när jag volontärarbetade. Vid det laget var allmänheten skeptisk till de regleringar som regeringen införde för butiker, restauranger och olika sorters evenemang. Man skämtade även gärna om hur man skulle hälsa på varandra.
Eftersom jag och mina arbetskamrater levde som i en bubbla och hade fullt upp med att lära känna varandra, resa runt i landet och utföra vårt arbete så lade vi inte direkt märke till de förändringar som skedde. Vi märkte att färre människor rörde sig i samhällena och att butiker och restauranger fick färre besökare, men vi hade inte en tanke på att påverkan skulle bli så stor som den faktiskt blev. Det hela skulle dock komma att ändra sig när vi insåg att länder i Oceanien höll på att stänga sina gränser. Jag har ett specifikt minne från en kväll då vi befann oss i Wellington. Vi hade installerat oss i huset som vi hyrde för natten och slog på kvällsnyheterna. Där rapporterade de om att Australien höll på att stänga sina gränser för turister. Den här nyheten skapade oro bland oss eftersom detta skulle påverka en av tjejerna i gruppen. Hon hade nämligen redan ett Working Holiday-visum i Australien och planerade att återvända dit igen. Jag har för mig att hon hade cirka 18 timmar på sig att ta sig in i Australien och gruppen diskuterade om vi skulle panikköra henne till Aucklands flygplats för att hon skulle kunna hinna med ett flyg som avgick innan tidsfristen gick ut. Hon valde dock att stanna kvar i Nya Zeeland och fortsatte att jobba med oss. När sedan företaget som vi jobbade för blev tvungna att ställa in sina tre sista evenemang började vi ana att det var stora förändringar på gång även i Nya Zeeland. Och mycket riktigt, under den följande veckan förberedde regeringen landet för att gå in i en så kallad lockdown.

Vad fick dig att fatta beslutet att resa hem till Sverige och hur lyckades du hitta en flight?
Ända fram till dess att den nyzeeländska regeringen meddelade att den skulle införa en lockdown i landet hade jag en förhoppning om att kunna stanna kvar. Jag funderade på att köpa en bil, bo på någon gård och jobba för mat och husrum eller söka jobb inom fruktindustrin. Det hela eskalerade snabbt och jag funderade över om jag skulle hinna arrangera logistiken kring allt detta innan nedstängningen trädde i kraft. Det var när landet utlyste State of emergency som jag definitivt bestämde mig för att försöka resa hem till Sverige.
Redan innan jag åkte till Nya Zeeland hade jag bokat en öppen returbiljett och min första tanke var givetvis att jag skulle boka om den biljetten. Men eftersom Singapore, där min mellanlandning skulle ske, hade stängt sina flygplatser för mellanlandning var det omöjligt. Mitt enda alternativ var alltså att boka en ny flygbiljett, vilket var lättare sagt än gjort. Vi fick kontinuerligt information om att landet skulle stänga sina flygplatser och jag blev på riktigt orolig för att jag inte skulle lyckas ta mig hem till Sverige inom den närmsta tiden. En av tjejerna i gruppen hade dock lyckats hitta en biljett till Amsterdam via Los Angeles. Hon hade inte fått några indikationer på att Los Angeles flygplats skulle stänga möjligheten för mellanlandning och jag valde därför att boka samma rutt. Eftersom läget var så osäkert kunde vi dock inte slappna av och följde nervöst utvecklingen. De flygbolag som skulle ta oss hem drog ner antalet flighter, vilket gjorde att vi var tvungna att hålla koll på om vi behövde boka om biljetterna. Jag minns att jag kollade min mejlkorg och flygbolagens flightuppdatering stup i kvarten och följde nyheterna för att få uppdateringar om vad som hände i omvärlden, framförallt i USA. Jag och min vän hamnade till slut plats på samma flighter och kunde följas åt hela vägen till Amsterdam.

Kommer du att resa tillbaka till Nya Zeeland för att slutföra det du påbörjade?
Jag vill gärna åka tillbaka till Nya Zeeland för att avsluta mitt äventyr, men i nuläget vet jag inte om det är möjligt. Det är mycket oklart när landet kommer att öppna gränsen igen och jag är osäker på om jag kommer att kunna få tag på ett jobb. Coronapandemin har påverkat landets ekonomi kraftigt och jag tror att det kommer ta lång tid innan den återhämtar sig. Jag vet inte om jag vill ta risken att åka dit för att kanske upptäcka att det är omöjligt för mig att få tag på ett arbete. Tiden får utvisa vad som händer helt enkelt.