Covid-19 i Australien

Text & Foto: Tina Bergqvist

Världen har förändrats från en dag till nästa. År 2020 har inte varit ett snällt år för Australien. Först var det alla bränder och översvämningar, och nu coronapandemin, som drabbat hela världen. Det är en unik situation och här delar jag med mig av mina reflektioner om hur livet varit i Australien under mars-maj.

Kunder har slagits för att hinna få tag i det sista paketet toapapper på Coles, en matbutikskedja i Australien. Handsprit och ansiktsmasker har tagit slut. En 17-årig tjej fick höga böter på $1 652 (ca 11,200 kr) för att ha övningskört med sin mamma i delstaten Victoria, eftersom de ansetts ha brutit mot sociala isoleringsregler då det räknats som ”icke-nödvändigt resande”. (Boten drogs senare tillbaka.) Vid ett tillfälle skällde Australiens premiärminister Scott Morrisson ut den australiensiska befolkningen i en TV-sändning för att det är ”un-Australian” att bunkra toapapper och annat, och uppmanade alla att skärpa sig. Pubar, restauranger, caféer, bibliotek, biografer, skönhetssalonger, gym och affärer som inte är ”nödvändiga” att shoppa i har stängts på obestämd tid och hundratusentals människor har förlorat sina jobb. Asiater i Australien har upplevt ökad rasism eftersom viruset kommer från Kina. Många äldre har blivit sjuka i samband med kryssningsresor. Affärer har gått i konkurs och i många mataffärer sitter lappar om social distansering och att ta hänsyn till varandra. Det har visats dagliga presskonferenser på TV.  Enligt health.gov.au har 0,7 procent av befolkningen i Australien hittills drabbats av covid-19. I skrivande stund (mitten på maj) är de officiella siffrorna 98 döda och 7 045 som insjuknat.

Hanna i Sydney har på nära håll sett de tråkiga konsekvenser som skett när någon närstående dör under den här tiden. Hennes svägerska har nyligen dött efter en tids sjukdom (inte i covid-19). Eftersom hennes sambo har en stor familj har det varit krångligt att besöka sjukhus då svägerskan bara fick ha besök av en ”nominerad person”, förutom mot slutet när fler kunde besöka henne. Dessutom kunde inte svägerskans pappa, som bor i Darwin och är 95 år, närvara vid begravningen i Sydney på grund av att han då skulle behöva vara i två veckors karantän först. Max 10 personer fick närvara på hennes begravning.

Men, det finns även några ljusglimtar. Mitt i allt kaos har generositet vuxit fram. I Facebookgruppen ”The Kindness Pandemic” delar folk, främst australiensare, med sig av fina saker de gjort eller fått av andra under den här tiden. Till exempel blev en kvinna överraskad med motsvarande cirka 5 000 SEK av en okänd avsändare, som stöd under krisen. Ett par som skulle gifta sig fick i sista stund återbud från den bokade fotografen, men då erbjöd sig en annan person att fotografera deras bröllop gratis. Andra har gett bort blommor, mat eller bakat till grannar och de som jobbar på sjukhus. I matbutiker har det införts speciella prioritetsshoppingtimmar för äldre och de som jobbar inom sjukvården och livsmedelsbranschen hyllas som hjältar.

För många svenskar i Australien har det varit tufft att vara så långt från sin familj och vänner hemma i Sverige och att inte veta när de kan ses igen. Om någon närstående blir sjuk eller dör är det i nuläget svårt att snabbt kunna ta sig dit, eftersom flygen begränsats och det inte alltid går att åka vidare från till exempel Kastrup till Sverige utan ett speciellt intyg om fortsatt resa.

När denna tidning går i tryck har förmodligen de flesta restriktioner lyfts i Australien. I juli planeras de resterande sociala distanseringsrestriktionerna upphävas. Det har sett olika ut i olika delstater, men så här har det sett ut under större delen av pandemin:

  • Social distansering på 1,5 meter
  • I södra Australien får det max vara 10 personer på offentliga platser, och max 2 i övriga landet (har senare ändrats till 10 även i VIC och ACT)
  • De som är över 70, riskgrupper över 60 och ursprungsbefolkning som är över 50 år uppmanas stanna hemma
  • På bröllop får det vara max 5 personer och max 10 på begravningar (15 maj ändrades restriktionerna i QLD och SA till 10 personer på bröllop, 20 inomhus och 30 utomhus vid begravningar)
  • ANZAC Day-firandet den 25 april ställdes in i hela landet
  • Alla som kommit till Australien under den här tiden har varit tvungna att självisolera sig under två veckor, antingen hemma eller på hotell
  • Befolkningen har uppmanats att ladda ner en CovidSafe-app, för att spåra smittspridningen genom att telefonen känner av andra telefoner i närheten som också har appen installerad. Ifall du blir sjuk kan man på så sätt spåra andra som varit i närheten under samma period
  • Gränserna mellan delstaterna har stängts och patrulleras av polis
  • Även Australiens yttre gränser är stängda, och bara medborgare, permanent boende och nära familjemedlemmar kan ta sig in. Samma grupp är även förbjuden att resa utomlands under pandemin (med ett fåtal undantag)
  • Restriktioner för hela landet har under den här tiden varit att man bara får besöka mataffärer, apotek, uppsöka läkare, träna eller gå till jobb/skola om det inte kan göras på distans. Alla uppmanas att stanna hemma så mycket som möjligt, i den mån det går. Restauranger har erbjudit take away och hemleverans genom olika appar.

På Tasmanien har två sjukhus stängt på grund av epidemiutbrottet.  I Sydney har stränderna varit stängda men öppnat igen för surf– och simträning. De flesta studenter studerar på distans. Folk har fått höga böter om de umgåtts i parker och varit fler än två personer. De har uppmanats att promenera istället för att socialisera.

I NSW får man bara köra max 50 km från sin hemadress. I Victoria har det varit strikta restriktioner och lett till höga böter om de inte följs.  De flesta elever har distansundervisning, även om man är på plats i skolan, men följer samma lektioner som vanligt. Hästracing utförs utan publik. Queensland, Adelaide och Cairns öppnade upp för caféverksamhet med mera igen den 15 maj.

Det har varit förhållandevis lugnt i södra Australien. I Adelaide har de stora nyheterna främst kretsat kring att några äldre amerikanska turister varit sjuka när de var i Barossa Valley och efter det var flera byar i Adelaide Hills-trakten tvungna att isoleras, bland annat Lobethal. Flera flygplatsanställda blev smittade på Adelaides flygplats. Personligen har jag inte drabbats mer än att det inte funnits toapapper i matbutikerna på drygt åtta veckor. Nu finns det gott om toapapper igen, och andra varor som varit populära har börjat dyka upp på hyllorna (framförallt ris, konserver och handsprit). Folk har generellt varit duktiga på social distansering, bortsett från på strandpromenader, torg i närheten av stränderna och på IKEA. På Anzac Day var det en lång kö för att ens få gå in. Det har varit lite som att leva i en bubbla, med mycket mindre social samvaro och försiktighetstänk när vi varit i mataffärer eller bland folk. Vi ser äntligen en ljusning här eftersom några nya fall inte rapporterats de senaste veckorna.

Även om det fortfarande går att skicka brev via Australia Post till Sverige, har post som jag skickat dit under februari inte kommit fram än. PostNord i Sverige har ett tillfälligt stopp på all post till Australien från 30 mars.

Scott Morrisson har betonat att det är upp till varje delstat och territorium att bestämma när varje restriktionslättnadssteg inleds, med en period på cirka 4 veckor per steg. Steg 1 innebär små babysteg. Steg 2: biografer, gym och gallerior kan öppnas men med max 20 kunder samtidigt. Gränserna kan öppnas upp för visst resande inom landet. Steg 3 tillåter folksamlingar på upp till 100 personer, folk kan återvända till sina jobb och nattklubbar kan öppna igen, allt resande inom landet är tillåtet liksom begränsat internationellt resande mellan Australien och Nya Zeeland.

Stay safe!