Intervju med Vito Hui – Australisk student i Lund våren 2020
Text: Erwin Apitzsch Foto: Privat

Du lämnade Australien i januari, då skogsbränderna härjade som värst, för att studera vid Lunds universitet, bara för att uppmanas av regeringen att återvända hem i mars på grund av coronaviruset. Hur var situationen i Sydney?

– Eftersom de flesta i min familj och mina vänner bor i Sydney, långt borta från skogsbränderna, var jag inte alltför orolig, men det var tråkigt att se mitt hemland lida när jag var borta i januari. Det var första gången jag skulle bo utomlands, så det var en ny upplevelse och ibland utmanande för mig att ha koll på allt som hände i Sydney. I mars förändrades situationen nästan dagligen men vid den tiden var Sydney och Australien fortfarande relativt förskonade från coronavirus.

Varför kom du till Sverige, och vad gjorde du?
– Jag har aldrig varit i den här delen av Europa förut, så jag var mycket intresserad av Skandinavien och angelägen om att uppleva så mycket som möjligt i denna del av världen. Jag är mycket tacksam för att jag kunde komma till Sverige och Lunds universitet som utbytesstudent under en termin. Jag studerade Sustainable Urban Landscapes, som en del av min Master of Architecture vid University of Sydney.

Vilka var höjdpunkterna under din vistelse i Sverige?
– Det var många höjdpunkter, även om vistelsen blev mycket kortare än planerat. Det bästa var alla de människor som jag hade turen att träffa under min korta tid i Sverige, mina nya kamrater, lärare och studiekamrater. Från den dagen jag kom kände jag mig lugn och varm tack vare mina kamrater. Jag hade samma känsla när jag studerade, eftersom lärare och studiekamrater var mycket välkomnande.

Vad är den största skillnaden mellan studier i Australien och Sverige?
– Jag kan bara göra jämförelser med den tid som jag fysiskt tillbringade i Sverige. Jag studerade i en liten grupp med omkring 30 personer, och den största skillnaden var att ha ett studieutrymme och ett eget bord, som vi alltid hade tillgång till för att samarbete utanför lektionstiderna. Det var fantastiskt att ha en kollektiv och vänlig atmosfär för att studera tillsammans.
I Australien, särskilt på University of Sydney, har vi inga tilldelade bord eller platser för gruppdiskussioner utöver lektionstiderna, vilket innebar att många gick hem och att vi inte såg varandra så ofta.

Vad saknade du mest under din vistelse i Lund?
– Det jag saknade mest var definitivt mina närmaste vänner och familjen i Sydney. Vid flera tillfällen behövde de min hjälp och av förklarliga skäl kunde jag inte hjälpa dem. Vanligtvis är jag alltid redo att hjälpa till, så det var tufft att inte vara där. Men jag är mycket tacksam för tekniken, eftersom jag åtminstone kunde vara där digitalt och i andan umgås med de människor som ligger mig varmast om hjärtat.

I mitten av mars rådde University of Sydney dig att återvända hem? Vad var din reaktion och vad gjorde du?
– Min reaktion var ”som väntat” med tidigare meddelanden från universitetet, som gradvis gick mot rekommendationer att återvända. Även andra utbytesstudenter från hela världen hade redan åkt tillbaka till sina hemländer så det kom inte som någon överraskning.
Efter att ha pratat med mina föräldrar och vänner hemma, bestämde jag mig för att flytta tillbaka och boka min återresa till Australien. Jag tror att det från det rådgivande e-postmeddelandet till avresan den 19 mars bara tog ungefär en vecka.

Hur var din resa hemresa?
– Den var ganska smidig trots att den tog lång tid. Med den danska gränsen stängd ville jag inte ta risken att flyga ut från Köpenhamn, så jag åkte till Stockholm och Arlanda flygplats istället.
Även om det totalt sett var ganska tråkigt, var tågresan mycket trevlig eftersom vädret var bra och jag kunde se några av de olika landskapen i Sverige. Jag har aldrig varit i Stockholm, så jag var glad att ha lite tid att se lite av stan före flygresan hem.
Från Stockholm till Dubai och sedan till Sydney gick flygningarna som planerat. Flygbytena gick ganska smidigt, vilket var bra men jag var lite orolig för den bristfälliga screeningen av coronavirus.

Och vid din ankomst var du tvungen att sitta i karantän i ditt eget rum i 14 dagar. Hur var det?
– Jag hade mycket tur för en vecka senare var alla återvändande resenärer i karantän i 14 dagar på hotell. Jag kunde alltså åka hem till mina föräldrar, som var väl förberedda med mat och förnödenheter, vilket jag var mycket tacksam för.
Det var definitivt den längsta tiden jag har stannat inomhus och begränsad till ett rum. Jag stannade i mitt rum och lämnade det bara för att gå till mitt eget badrum. Mina föräldrar serverade måltider. Sammantaget var upplevelsen naturligtvis isolerande men den var fortfarande ganska bra. Och ja tack och lov, vi är alla fortfarande friska och friska.

Vad gör du nu?
– Med tillstånd från mina kurskoordinatorer fortsätter jag mina studier i Lund på distans och digitalt i Sydney. Jag har redan haft flera inlägg och presentationer, vilket har varit unikt men definitivt hanterbart.
Så det mesta av min tid spenderas fortfarande på studier. Jag har återupptagit saker som jag brukade göra som spel, tittar på TV-program och filmer. Och för tillfället är det mycket videosamtal med vänner.