Margot på Hot Water Beach 1996
Hot Water Beach – En värmande upplevelse på Nya Zeeland
Text & Foto: Margot Garmelius

Hot Water Beach är en av Nya Zealands mest populära och spektakulära naturupplevelser. Ett besök här är ett måste tycker jag om man reser runt på Nordön och närmare bestämt Coromandelhalvön. Att vid lågvatten kunna gå runt på en strand, gräva en grop och få ett hett bad är helt unikt, i alla fall vad vi känner till. Dock får man vara beredd på att det är mycket turister.

Det är termiskt vatten som bubblar strax under ytan av sand och vid lågvatten går det att njuta av det varma vattnet på ett mycket enkelt sätt. Det är bara att gräva en grop i sanden så har du ditt eget badkar med hett vatten. Hot Water Beach har uppnått ett kult-liknande status som ett ”under” här på Nordön och besökare flockas på den vanligtvis ganska öde stranden när det är lågvatten. Stranden ligger 6 km söder om Hahei är ett måste se under en resa på Coromandel halvön. Lockelsen av att på detta sätt få bada i riktigt varmt vatten gör att horder av människor söker sig dit. De kommer hit med en blandning av spänning, fascination och förväntan. Boende i området är förundrade och det är kanske inte så konstigt. För dem är det ju på ”Mammas gata” och något helt naturligt. Jag kan dock själv tycka att det är alldeles för varmt att bada i sandgropen.

hot-water-beach (2)

Vid högvatten visar stranden mycket av det man förväntar sig här på Nya Zeeland – rullande surfvågor, branta bergssidor och glimtar av öar i den vidsträckta horisonten. Vid lågvatten ändras sig scenen markant. Varje dag, utan undantag för t.ex. dåligt väder, semester, vinter eller andra omständighet hittar du alltid en grupp av människor som kan ha samlats inom en radie på 20 meter. Det är ett febrilt grävande för att hitta rätt ställe och hittar du rätt här när du gräver så sipprar det upp hett vatten. Upp till +64 grader Celsius.

Jag var här första gången redan på 70-talet men kom sedan tillbaka på 90-talet med mina två barn och dom tyckte förstås att det var väldigt märkligt, men mycket kul. Jag har sedan varit tillbaka igen på senare år och reagerade då på det ökande antalet turister jämfört med tidigare besök. Det är ju kanske inte så konstigt då Nya Zeeland har många fler turister nu. I alla fall innan Covid-19 spred sig över världen och gjorde att Nya Zeeland stängde ner sina gränser. När du kommer hit så får du parkera på den stora parkeringen som ligger vid den sydligaste änden av stranden. Numer finns det också ordentliga toaletter och duschar. Det fanns det inte när jag kom hit de första gångerna. Här ser man vad turismen och intresset för stranden har gjort. Äventyret väntar precis bortanför den grunda bäck som du måste vada över för att komma till den delen som kallas ‘Hot Rock’, ca 200 meter bort längs stranden.
Hot Water Beach har mycket starka strömmar, en del farliga rev och hål som kan göra det osäkert att bada. Om du vill ut och simma här bör du simma mellan flaggorna som finns uppsatta och se till att barn, vänner och familj övervakas hela tiden de är i vattnet. Reven och strömmarna kan vara utmanande även för den duktige simmaren, så försiktighet rekommenderas. Bada med aktsamhet och var försiktig även när du vadar i knädjupt vatten utefter stranden.
Anställda badvakter patrullerar stranden från december till februari och frivilliga badvakter patrullerar sedan stranden varje helg fram till påskhelgen.

Hot Water Beach 1973 (2)

Befinner du dig i området kan jag också tipsa om en utflykt till Cathedral Cove. Hahei är startpunkten för en vandring på cirka två timmar. Vid ebb kan du ta dig till denna katedralformade hålighet. Du har en mycket vacker utsikt från toppen så det är värt den fysiska insatsen.
Som nästan överallt på Nya Zeeland hittar du bra vandringsleder lite här och var, även så på Coromandelhalvön. Vid Cooks Beach på nordöstra delen av halvön hittar du en kortare vandring till Lonely Bay som är en liten fin avskärmad beach dit man endast kan ta sig till fots eller med båt/kajak. Det är aldrig långt till havet vart du än befinner dig på denna vackra halvö. Det finns gott om övernattningsmöjligheter i området och Coromandelhalvön har många trevliga stränder att besöka. Det är aldrig mycket folk på ständerna på Nya Zeeland för det finns gott om stränder att sprida ut sig på.

Hot Water Beach 1