Finns där något att vara rädd för i den australiensiska bushen?

Text & Foto: Malin Boman

Att australiensarna älskar att vara ute i naturen är väl knappast en hemlighet. Många föredrar att campa längs med kusten medan andra gillar att komma ut i bushen där det bara finns oändligt med, ja… ingenting förutom den orörda naturen; skog, bäckar, vattenfall, berg och dalar. Där njuter de allra mest av ensligheten i all enkelhet. De går på upptäcktsfärd under dagen och tänder lägerelden framför tältet (om det inte är eldförbud förstås) framåt kvällen medan insekter och andra djur drar igång sin kvällskonsert.

Som svensk kan man helt naturligt känna sig lite nervös så långt ute i ingenstans. Kryllar det inte av en massa ormar, farliga spindlar och en massa andra kryp? Jovisst, det kan väl hända, men är man bara försiktig så går allt bra, är alltid svaret man får tillbaka. Jahaja!

Och ibland tycks det nära på vara helt omöjligt att skrämma upp en australiensare som är uppfödd med att hålla ett öga på vilda och ofta farliga djur.

Men nu tror jag att jag faktiskt har hittat det enda som möjligtvis kan skärra upp den tuffaste av dem. Det skulle i så fall vara om de stötte på en mytomtalad Yowie (jaoee), om de nu överhuvudtaget tror på att de finns.

Enligt olika aboriginklaner ska de faktiskt existera på flera platser i den australiensiska bushen och flera grottmålningar styrker deras uppfattning. Kuku Yalanji-klanen i norra Queensland tror bestämt att de har levt sida vid sida med dessa varelser i flera århundraden och har en detaljerad historia av deras attacker i sina legender.

Dessa långhåriga apliknande varelser, som även kallas Yahoos, och en hel del andra namn kan tydligen bli mellan 1,80 och 3 meter långa och väga uppåt 450 kilo. Deras näsor är platta med breda näsborrar och de har klor till fingrar. De kan springa väldigt fort och ser perfekt i mörker och kan vara aggressiva mot människor. Det lär även finnas en mindre variant som blir uppåt 1,50 meter lång.

Aboriginerna som bodde längs med Sydney Cove när Första Flottan 1788 anlände, varnade de nyanlända britterna om att vara försiktiga när de gav sig ut i den snåriga terrängen. Året därpå fick tydligen en grupp straffångar och marinsoldater, som varit ute och jagat wallabies, syn på en varelse uppe på en kulle nära deras bosättning. Varelsen som lär ha varit två gånger så lång som en normallång man stod där och stirrade på dem. Upplevelsen måste ha gett ett starkt intryck då den beskrevs i ett brev till London fyrtio år senare.

I ett engelskt nyhetsblad från 1700-talet beskrivs hur en vild långhårig jätte hade blivit tillfångatagen. Det hände då en grupp sjöman stigit iland i Botany Bay och upptäckter att tre jättelånga nakna män kommer gåendes emot dem. Sjömännen, som blev livrädda, hoppade tillbaka i båten så fort de bara kunde. Kvar på stranden låg deras vattenkärl och en flaska rom som jättarna hittade. De två första jättarna smuttade på rommen men spottade ut den illa kvickt, medan den tredje hällde i sig resten. Alkoholen gjorde honom galen och han hoppade runt och förde ett sådant väsen att de andra två sprang därifrån. Först när han fallit ihop som död på stranden vågade sig sjömännen iland igen, band honom och släpade upp honom på båten där han sov i ett helt dygn medan de kedjade fast honom ordentligt. Kapten Lee från Botany Bay återvände senare till Plymouth i november 1789 där han visades upp for tusentals människor.

Även om detta bara är baserat på myter så finns det även gamla dagstidningar som vittnar om dessa varelser. I Freeman’s Journal från 1878 rapporteras att den mycket trovärdige Pat Kings familj hade mött en sådan hårig man. Deras yngre bror hade sprungit hem vit som ett lakan i ansiktet efter att han hade sett en sådan varelse, och systern erkände att även hon stått öga mot öga med en otäck varelse när hon gått runt ett staket på väg ut för att hjälpa till att valla hem korna. Där stod de och stirrade på varandra till dess att en annan syster ropade att hon var på väg med korna och den håriga varelsen svängde runt och lunkade iväg.

I Bombala i NSW upptäcktes 1912 en långhårig man på Creewah Station medan farmägaren Mr Sydney Jephcott var ute och samlade ihop sin boskap. Han hittade senare flera enorma fotspår som var 50 centimeter långa och 20 centimeter breda som han gjorde gipsavgjutningar av. Vad som hände med dom beskrivs dock inte i artikeln.

Nutidens Yowie jägare och deras upptäckter i den australiensiska bushen fortsätter i nästa nummer.