En höstdagstur i the Blackall Ranges
Text & Foto: Malin Boman

I början på maj tog vi en dagstur tillsammans med ett par gamla vänner från en av de vackraste platserna jag vet Maleny uppe i The Sunshine Coast Hinterlands, en dryg en och en halvtimmes bilväg norr om Brisbane.

Maleny ligger som sagt uppe på denna oerhört gröna bergskedja (Blackall Ranges) tillsammans med ett flertal andra mysiga små byar och är definitivt ett måste att besöka om man befinner sig i närheten av Brisbane och inte bara vill njuta av stränderna.

Så vår resa börjar ifrån Maleny som ligger omringad av stora gröna ängar med lugnt betande mjölk kor som trängs under de stora skuggande träden mitt på dagen. Vägarna här är som de brukar vara ute på landet, dvs. lite skumpiga, och inte de bästa, speciellt inte om man blir lätt blir åksjuk då de följer konturerna av naturen lite som en bergodalbana då den böljar sig både upp och ner längst med bergskedjan. Men utsikten är det definitivt inget fel på. Dessa vyer är verkligen mäktiga och det är svårt att bli mätt på dessa vackra gröna dalar och skogsklädda bergstoppar om vartannat som sprider ut sig ända ut till stränderna längst Solskens Kusten och Stilla Havet vid horisonten. På andra sidan berget finns det lika många dalar och från McCarthy’s Lookout ser man de magiska Glasshouse Mountains speciella bergstoppar sticka upp igenom den täta grönskan som från en annan värld.

Vi kör vidare och är snart framme i den mindre byn Monteville, där många små butiker och caféer sträcker sig ut över bergskedjans stupande kant för att fånga utsikten och där dagens första turister precis parkerat och nu jagar förmiddagens första fika. Här svänger vi dock ner för den branta bergskanten och följer vägen som slingrar sig igenom den tjocka regnskogsgrönskan för att komma fram till den lilla byn Palmswood längs ner. Där sprider sig på nytt små farmer med ananasplantager, jordgubbsodlingar och gröna ängar ut sig tills vi når vårt första mål för dagen och parkerar framför Rick’s Garage (www.ricksgarage.com.au). Vi är visst inte de enda som har kommit ett par minuter tidigt innan öppningsdags och vi får snart så i kö – på en helt vanlig tisdag! Mitt ute i ingenstans! Det bådar ju gott och visst har den gamla bilverkstaden fått ett helt nytt liv nu som en gammal amerikans diner. Väl inne finner vi hela stället fyllt av gammal memoribilia av alla de slag från 50 och 60 talet. Här finns bland annat ett flertal motorcyklar varav en Harley Davidson från 1910 talet med drivbältet synligt längst med vänstra sidan som stod uppställd under trappan. För dom som gillar motorcyklar i allmänhet är det tydligen roligast av allt att köra på långa kurviga vägar där de kan flytta kroppsvikten från en sida sadeln till den andra i kurvorna, och här runt Palmwoods är det gott om den varan vilket säkert har medverkat till att den gamla bilverkstaden nu har blivit ett så populärt ställe för både motorcykelentusiaster och gamla bilfanatiker. Och har man turen att komma hit på en helg så är tydligen parkeringen utanför och längst med gatan smockfull av stolta ägare av kromade fordon som kommit dit för att glänsa en stund.

Vi går upp och sätter oss på verandan en trappa upp då vädret är perfekt i skuggan och naturligtvis är det hamburgare som gäller på menyn och jag beställer en frukostburgare fylld med bacon, ägg och hashbrowns, den är mäktigt stor och god. Sedan tar vi en lång titt på alla samlar objekt och gamla planscher som klistrats upp i taken och upptäcker sedan att hela parkeringen utanför är nu fylld av väl putsade motorcyklar. Kanske var vi dom enda som inte kom körande på två hjul?


Vi kör vidare och upp igen längst med berget och svänger av mot Mapelton Falls National Park där vi parkerar. Här i den lummiga och svala regnskogen kan man se ut över den vackra Obi Obi dalen eller vandra längst med ett av de märkta promenadstråken. Det känns extra härligt att se hur det forsar vatten från ett av de välkända vattenfallen här igen, nu efter alla dessa år av torka.

Sist men inte minst på dagens schema tar vi oss vidare upp till The Barn i den lilla byn Flaxton som kom till år 1882 och som då rensades på skog för att anlägga ananas och citrusträds odlingar. Den trinda grisen vid skylten längst med vägen har visst redan lockat en hel del fika sugna resande och vi delar på ett par scones och en kanna te ute på altanen och njuter i stora drag. Så här högt uppe i bergen (högsta toppen är 450 meter över havet) är klimatet alltid åtminstone ett par grader svalare än nere vid kusten och så här på hösten är det inte ovanligt att se och lukta rök ifrån skorstenarna på sen eftermiddagen vilket aldrig förekommer nere på låglandet. Den där rökdoften får mig att associera till den svenska vintern fast att solen just då skiner från en klarblå himmel och det är tjugotvå grader ’svalt’. Här växer även träd som får höstgula eller röda blad vilket australiensarna i Queensland inte är vana vid och tycker är så exotiskt när de lägger sig som en gul matta längst med vägarna. Jag har dock svårt att känna någon riktig höstkänsla men är samtidigt tacksam för det eftersom vi hoppas kunna hålla huset någorlunda varmt om nätterna även utan element i vinter, och njuta av dessa soliga vinterdagar.