Två av Nya Zeelands mest spännande artister
Text: Lars Wallin

Den lilla hamnstaden Lyttelton belägen cirka 1 mil från Christchurch på östkusten av Sydön har fostrat två av Nya Zeelands mest hyllade och spännande artister. Att de dessutom under ett antal år var ett par skapar en extra dimension till berättelsen om Marlon Williams och Aldous Harding. Invånarantalet i Lyttelton var vid folkräkningen år 2006 drygt 3000.

Båda har numera lämnat Nya Zeeland och Marlon Williams är bosatt i Melbourne, Australien och Aldous Harding är bosatt i Cardiff i Wales.

Marlon Williams
Marlon Williams jämförs och beskrivs ofta med artister som exempelvis Roy Orbinson, Elvis Presley, kanske även Nick Cave. Om vi ska jämföra med svenska artister så går tankarna till Magnus Carlson i Weeping Willows. Det är mörker, melankoli, vemod, ljust och vackert på en och samma gång.

Marlon har sitt ursprung i den maoriska kulturen, Kāi Tahu på sin mor Jenny Rendalls sida och Ngāi Tai på sin far David Williams sida. Musiken fanns närvarande tidigt i uppväxten och han sjöng både i kyrkokören och vid Marae (En marae, malaʻe, meʻae eller malae är en gemensam eller helig plats som tjänar religiösa och sociala syften i polynesiska samhällen.). Min far hade ett stort musikintresse och pushade mig mot countrymusiken. Vid 17-års ålder år 2007 startade Marlon countrybandet The Unfaithful Ways (2007 – 2013) som år 2011 släppte skivan Free Rein. Samma år inledde Williams ett musikaliskt samarbete med artisten Delaney Davidson även han från Lyttelton och de släpper bland annat det hyllade albumet Sad but true. Efter flytten till Melbourne i Australien släppte Marlon år 2013 sin solodebutskiva Live At La Niche följst av studioalbumen Marlon Williams år 2015 och Make way for love år 2018. År 2019 släpptes Live At Auckland Town Hall som även finns filmad och publicerad på Youtube. I samband med turnén år 2018 upptäckte Marlon via Spotify den kanadensiska folk- / roots-duon Kacy & Clayton med ursprung i Wood Mountain, Saskatchewan (Clayton Linthicum på gitarr och Kacy Anderson på sång). Marlon hörde av sig till Kacy & Clayton vilket resulterade i den gemensamma skivan Plastic bouquet som släpptes år 2020, och som fått fina recensioner över hela världen. Har ni inte upptäckt Marlon Williams och hans säregna röst och musik och samtidigt uppskattar folk, roots och country, besök närmaste skivaffär eller Youtube och skriv ”Marlon Williams – Dark Child (Live At Auckland Town Hall)”. Att Marlon även har en skådespelarkarriär får ni läsa vidare om vid ett annat tillfälle. https://www.marlonwilliams.co.nz/

Diskografi
Album
Marlon Williams & Delaney DavidsonSad But True- The Secret History Of Country Music Songwriting vol 1 2012

Marlon Williams & Delaney Davidson:  Sad But True vol 2. 2013
Marlon Williams:  Live At La Niche 2013

Marlon Williams & Delaney Davidson:  Sad But True vol 3
Marlon Williams:  Marlon Williams:  2015
Marlon Williams:  Make way for love 2018
Marlon Williams:  Live At Auckland Town Hall 2019
Marlon Williams & Kazy & Clayton: Plastic bouquet 2020
Singlar/ep

Marlon Williams:  Hello miss lonesome 2015

Marlon Williams:  Dark child 2016
Marlon Williams:  Strange things 2016

Marlon Williams:  Vampire again 2017

Marlon Williams:  What´s chasing you 2017
Marlon Williams:  Nobobdy gets what they want anymore 2017


Aldous Harding
Hannah Harding mera känd som Aldous Harding kommer som sagt även hon från det lilla kustsamhället Lyttelton. Sällan har väl uttrycket ”Vad har dom egentligen i vattnet där” varit mer passande. Aldous som ibland jämförts med artister som Kate Bush och Scott Walker är uppväxt i en musikalisk familj där modern är den kända nyzeeländska folksångerskan Lorina Harding, År 2015 års släppte Aldous Harding sitt självbetitlade debutalbum. Två år senare kom det hyllade albumet Party som innehåller låtar som exempelvis Imagining My Man. Musiken kan kanske beskrivas som konstnärlig singer / songwriter med oväntade vändningar, det är vackert, melankoliskt och drömskt. Aldous trollbinder lyssnaren med sin röst och sitt gitarrspelande och man tas med på en kulturell resa, svår att beskriva men enkel att rekommendera.  År 2019 släpptes skivan Designer som bland annat innehåller den stora hiten och singelskivan The Barrel. Aldous valde inför Designer att återigen samarbeta med producenten John Parish, som tidigare har jobbat med bland andra PJ Harvey och Sparklehorse för att hitta det unika och avskalade soundet. Tillsammans med sin tidigare livspartner Marlon Williams bildade hon ett av Down Unders mest omtalade och talangfulla par inom musiken. I december 2018 gick de med brustna hjärtan skilda vägar, dock hann de spela in smäktande vacker musik innan uppbrottet, bland annat den vackra balladen Nobody gets what they want´s anymore. Aldous bor numera i Cardiff tillsammans med sin partner den walesiska artisten H. Hawkline. Aldous skivdebut skedde på sin mamma Lorina Hardings skiva, den prisbelönta Clean break där den få trettonåriga Aldous medverkade.

https://www.aldousharding.com/

Diskografi
Album
Aldous Harding: Aldous Harding 2014
Aldous Harding: Party 2017
Aldous Harding: Designer 2019
Singlar/ep
Aldous Harding: Horizon 2017
Aldous Harding: Live at KEXP 2017
Aldous Harding: Elation 2017
Aldous Harding: The Barrel 2019
Aldous Harding: Old Peel 2020
Aldous Harding: Revival 2021