Stop over ger en extra krydda på väg till eller från

Text och foto: Birgitta Eriksson

Resan till eller från Down Under tar många timmar. Det kan man inte göra så mycket åt. Men man kan ju passa på att upptäcka andra delar av världen på vägen dit eller hem. Vi har valt några olika stop over på våra resor till och från Australien och Nya Zeeland. Singapore, Bangkok, Fiji, Hongkong och San Fransisco. Alla har gett oss minnesvärda upplevelser. Om man ska göra ett stop på dit- eller hemvägen eller både och är en fråga om tid, pengar och förstås hur mycket man längtar dit eller hem. För att komma i någorlunda fas med dygnsrytmen kan 2 – 3 nätter vara ett riktmärke.

Första resan december 2003 – februari 2004 valde vi att stanna några dygn i Singapore på ditvägen. På hemvägen tog vi en ”omväg” och tillbringade en vecka på Fiji före hemresa och stop over i Bangkok. Från Sydney till Fiji tog det ”bara” 2 timmar och 40 minuter.

Singapore

Singapore är lite av en favorit, dels för att flygplatsen i sig är ”greppbar” trots sin storlek, dels för de snabba förbindelserna mellan flygplatsen och centrum. Man hinner komma någorlunda i fas med tidsomställningen. Det finns förstås också en hel del att upptäcka och förundras över. Inte bara stadens renhet, höga hus, tekniska finesser och effektiviteten. Behöver man komplettera sitt bagage finns det stora möjligheter, inte minst på Orchard road. Vi har bland annat passat på att köpa en kamera och lite kläder där. Eftersom kameran var en taxefree-vara fick vi tillbaka en del på flygplatsen. Kommer man dit under det kinesiska nyåret kan man räkna med att hamna bland lejon och drakar på gator, i restauranger och butiker. Så mycket andra djur ser man dock inte i Singapore. Vi såg inte en enda hund första gången vi var där och bara några enstaka katter.

Restauranger finns det däremot gott om. Både längs huvudgatorna, längs floden, i Chinatown och Little India. Längs floden, i parker och andra promenadstråk kan man beundra berättande ”konstverk” i järn. Man kan också passa på att besöka Raffles Hotel, dricka en Singapore Sling och tänka tillbaka på hur det kan ha varit för hundra år sedan, då bartendern Ngiam Tong Boon blandade denna drink. Utflykter i Singapores närområde kan också rekommenderas. Vid vårt första besök deltog vi i en Night safari några mil bort med T-bana och buss. Det var visserligen massor med folk men skönt att få en förnimmelse av att gå i en djungel. En annan utflykt vi kan rekommendera är linbanan ut till ön Sentosa. Gardens by the Bay, Merlion Park och många andra häftiga sevärdheter kan man också njuta av om tid och ork räcker till.

Ett minnesvärt exempel på den effektivitet vi mötts av var när vi anlänt till flygplatsen Chanti 2007 och jag på väg till tunnelbanan upptäckte att min plånbok var borta. Den måste ha ramlat ur fickan när jag bytte om på toaletten efter landningen. Jag rusade tillbaka till informationsdisken utanför terminal 1 och förklarade vad som hänt. De knappade in mina uppgifter om vad som fanns i plånboken i en dator samtidigt som jag kom på att den kanske fallit ur fickan i flygplanet. Då måste jag prata med ”Lost and Broken” innanför glasdörrarna. Fick byta mitt pass mot ett besösrkort och blev sedan insläppt till Quantas Lost and Broken. Där kunde jag dra en stor lättnadens suck. Den hade hittats i planet. Pust!! Och passet fick jag tillbaka.

Fiji

Vår första resa hem från Down Under gick som sagt via Fiji och Bangkok. På Fiji stannade vi en vecka, bodde på en liten resort vid havet och hyrde en bil. Det gav tillfälle till lata dagar, sol och bad, umgänge med par från andra delar av världen, spännande utflykter, flodfärder och en liten uppfattning om hur det är att leva i Söderhavet. Mycket intressant och minnesvärt. Inte minst när vi en dag körde till Suva för att se lite av Fijis stadsliv. Ungefär halvvägs dit stoppades vi av en polis och trodde förstås att vi kört för fort. Men nej han ville bara ha skjuts till en annan by, Lami. När vi efter att antal timmar vände nosen tillbaka mot vår resort blev vi på nytt stoppade av en polis. Samma polis (!) som nu ville ha skjuts tillbaka. Han var inte vidare pratsam, men några fortkörningsböter fick vi inte.


Bangkok

”Avstickaren” till Fiji blev ingen genväg hem till Sverige. För att ta oss till nästa ”stop over” i Bangkok måste vi först till Sydney (4 timmars flygning) och byta flyg. Bangkok kan säkert vara värt betydligt längre tid än vi hade 2004, men genom att hyra en egen sightseeingbil med chaufför och guide hann vi se några av de större sevärdheterna i de centrala delarna, bland annat templet Wat Po med den liggande jättebuddan (15 m hög och 46 m lång). På egen hand letade vi upp Wat Phra Kaeo och Stora Palatset omgivet av massor med stora och små tempel. Här kan man se sig mätt på Buddha-statyer och -bilder, guld, mosaik och annan prakt. Vi hann också med ett besök hos en skräddare (statligt erkänd) som lovade sy upp en väst till dagen efter helt enligt min mans önskemål. Och jadå, den levererades i tid till hotellet och passade perfekt. Då och än idag.

Vad mer kan man hinna se och göra i Bangkok under några dygn? Vill man shoppa kan man gå ut på kvälls- och nattmarknaderna och försöka köpslå. Gator med mer dubiösa erbjudanden bör man däremot undvika, åtminstone var det så i början på 2000-talet. Samma dag som vi skulle resa hem hann vi gå genom universitetsområdet till Siam Square som bland annat är ett köpcentrum med butiker och inomhusmarknader i flera plan. Vi tog också en promenad genom en park där vi såg två varaner i en damm och gjorde ett fotostop vid statyn av Rama I. Det var verkligen ett fotostop eftersom många ville fotografera statyn med sin fru/man framför, men det ville inte vi. Tuk-tuk kan också vara ett alternativ när man någorlunda snabbt vill ta sig fram i trängseln på Bangkoks gator. Vi använde det färdmedlet  för ett besök i River City, där floden trafikeras av färjor och diverse exotiska båttyper.

Hongkong

Två gånger, 2007 och 2017, har vi valt Hongkong som stop over i 2 – 3 dygn på vägen hem från Australien respektive Nya Zeeland. Liksom Singapore är det en stad som både har en effektiv flygplats, bra förbindelser mellan flygplatsen och centrum och många spännande sevärdheter. Första gången bodde vi i Kowloon närastrandpromenaden, som går längs bukten på Kowloon-sidan och med utsikt mot alla skyskrapor på Hong Kong Island. Mäktigt! Med hjälp av apostlahästarna, spårvagnar och buss kan man hinna se en hel del i både Kowloon och Hong Kong Island på några dagar. Om man tar bergbanan upp till Victoria Peak får man en fantastisk utsikt över stora delar av Hong Kong. Bergbanan går brant uppför och till stor del genom ”djungel” = tät regnskogsliknande vegetation. Från slutstationen går många och långa rulltrappor till en utsiktsterrass. På de olika våningsplanen finns butiker, spelsalonger och restauranger.

Vid vårt senaste stop over i Hongkong 2017 bodde vi i de mer centrala delarna av Kowloon och ägnade de två dagar vi var där åt att bland annat utforska områdena längs Nathan road och en liten del av den stora oasen Kowloon Park. Där kan man se färgglada statyer av rollfigurer från filmer och serier. Från Nathan road kan man komma ner till strand-hamnpromenaden Tsim Sha Tsui där man får se upp för de många motionärerna. Inte så långt därifrån ligger Park of Stars med statyer och avtryck av skådespelare och andra kinesiska kändisar. Några av statyerna hade vi tidigare sett längs strandpromenaden 2007. Under ett stopp i Hongkong kan man förstås också passa på att titta in i tempel och köpcentra. Vill man utnyttja dygnets alla timmar kan kanske ett besök på en nattmarknad vara lockande. Eller varför inte bara sitta på en bänk, studera trafiken och folklivet, titta på otroliga byggnadsställningar av bambu och njuta av allt man kommer att uppleva eller har upplevt Down Under.

San Francisco

Kanske ett lite udda, men väldigt spännande stop over provade vi 2013 på vägen till Nya Zeeland och Australien. Vi var dels nyfikna på att se San Francisco, dels kunde få ett fördelaktigt pris genom att lösa en jorden runt-biljett. Samtidigt får man förstås räkna med att det krävs en hel del pappersexercis för att komma in i USA. Från London till San Francisco tog det cirka 10 timmar. Med ett centralt boende nära Fisherman´s Wharf hann vi se och uppleva en hel del under de två hela dagar vi var där. Förutom att utforska Pier 39, titta på pälssälar och många andra sevärdheter i och runt Fisherman´s Wharf åkte vi förstås spårvagn och gick serpentingatan Lombard street. Fängelseön Alcatraz avstod vi däremot från att besöka. Vi valde i stället att hyra cyklar och för egen maskin cykla över Golden Gate-bron och hade lite picknick på en kulle på andra sidan bron innan vi cyklade tillbaka. Kul upplevelse. Innan vår korta och intensiva vistelse i San Francisco hann vi gå upp till Coit Tower som man ser från olika håll i staden. Det visade sig innehålla fina muralmålningar.

Som sagt ett spännande stop over fyllt av minnesvärda upplevelser i en stad som man så ofta sett och ser på film. Men kanske inte det mest vilsamma stoppet eller den snabbast fortsatta färden till Down Under. Från San Francisco via Los Angeles till Melbourne tog det 17 timmar plus väntetid i Los Angeles. Dessutom passerar man datumlinjen så tidsuppfatt-ningen blir minst sagt sönderryckt. Men vad gör det när man väl kommit fram till resmålet och har mängder av nya upplevelser Down Under framför sig.