Musik & kultur Down Under
Text: Lars Wallin

Love in bright landscapes

Historien om David McComb och The Triffids. ”Too Wordly for Australia, Too Australian for the World”. Love in bright landscapesär den inspirerande, tragiska och intima berättelsen om David McComb, sångare och låtskrivare i det legendariska australiska bandet The Triffids. David McComb, föddes den 17 februari 1962 i Perth, Australien och avled i sviterna efter en bilolycka den 2 februari år 1999.
https://www.loveinbrightlandscapes.com/
———————————————————————————————————
ABBA i storbild på Sydney Harbour Bridge i samband med återföreningen
Även om gruppen är svensk så är de evigt förknippade med Down Under och finns i hjärtat hos åtminstone den äldre befolkningen. I samband med den stora nyheten om återförening och ny musik som ägde rum den 2 september så visades gruppen upp på storbild på Sydney Harbour Bridge.
https://themusicnetwork.com/abba-sydney-harbour-bridge/
———————————————————————————————————
Post-punk bandet Guardian Singles from Aotearoa New Zealand (Earth)

The Ellen Melville Centre var fyllt till bredden av kaffe och kakor när Tāmaki supergroup Guardian Singles fullständigt tog över lokalen förra året i samband inspelningen av 95bFM‘s Drive Island serier. I de nyss släppta live- och videoklippen av eventet är gruppen frontad av en vibrerande Thom Burton (Wilberforces, SoccerPractise) på gitarr, Durham Fenwick (Green Grove) Fiona Campbell (Vivian Girls, Chain and The Gang, Coolies) och Yolanda Fagan (Na Noise, BOZO) i låtarna ‘Tea Lights Exploding’ och ‘Being Alone’. Båda är singellåtar från det självbetitlade albumet. https://youtu.be/X2NIVR76Law
https://www.facebook.com/guardiansingles

___________________________________________________________________________

Selina´s i Coogee ska rivas
Den klassiska musikscenen Selina´s på Coogee Bay Hotel ska rivas bekräftar hotellets ägare Chris Cheung. Allt har sin tid och det finns ingen plats längre för den här verksamheten säger Cheung.
Dave Faulkner från Hoodoo Gurus säger att Selina´s har varit viktigt för många band i Australien, det var mellansteget från de små pubarna till de större scenerna för både The Oils och Inxs med flera.
https://www.instagram.com/selinascoogee/

________________________________________________________________________
Paul Kelly – ‘On The Road Again’ 2022
Paul Kelly tvingas på grund av den rådande covid-19 situationen flytta fram flera av de planerade turnédatumen till mars och april 2022.
frontiertouring.com/paulkelly
_________________________________________________________________________
Midnight Oil släpper nytt album / Bluesfest i Byron Bay framflyttat till 2022
The Oils 13:e album ‘Show of Hands’ var planerat att släppas i samband med gruppens konsert på Bluesfest i Byron Bay i oktober 2021. Festivalen är nu framflyttad till den 15–18 april 2022 på grund av covid-19. Uppdatering kring skivsläpp och turnéer har inte presenterats än.
https://www.midnightoil.com/
Andra band som kommer att uppträda är: PAUL KELLY, JIMMY BARNES, PETE MURRAY, KASEY CHAMBERS, JOHN BUTLER, XAVIER RUDD, Missy Higgins mfl

———————————————————————————————
Nyzeeländska bandet Ha the Unclear på turné
Aotearoa ger oss ut på turné med ny musik och gamla favoriter med titlar som ‘(We’re gonna die in a) Rented House’, ‘No Lemons in the Lemonade’, och ‘Even Artichokes Have Hearts (So Why Don’t You?). Förra året släpptes EP:n ‘Threads’ EP innehållande ‘Strangers’ och den Sylvia Massy/Tom Healy producerade ‘Julius Caesar’.  Bandet skriver att det är osäkra tider så håll er friska tills vi ses i det nya normala.
facebook.com/hatheunclear
instagram.com/hatheunclear/

___________________________________________________________________________
Klassiska Melbourne venues i Netflix nya tv-serie ‘Clickbait’
Även om de största delarna av serien har spelats in i förorten Broadmedows i Melbourne så har flera scener utspelats i cbd distriktet ”The central business district (CBD) ”.
De uppmärksamma har noterat de legendariska klubbarna Fitzroy’s Tramway Hotel på 165 Rae St, tillfälligt omdöpt till Rogue’s Bar inför inspelningen. Även The Gem på 289 Wellington St, i Collingwood har använts i filminspelningen. Förutom miljöerna kan man även höra musik av de australiska rapparna Kwame och Arno Faraji i deras låt Ain´t so.
https://www.netflix.com/se/title/80991754
——————————————————————————————————–

APRA has announced the country’s top songwriters for 2021

Det prestigefyllda Silver Scroll awards utdelas varje år till Nya Zeelands bästa låt.
Via omröstningar har APRA valt ut de fem finalisterna The Beths, Troy Kingi, Maisey Rika, Tipene, and Anthonie Tonnon. Vinnaren utses den 14 oktober.
https://www.apraamcos.co.nz/
https://www.facebook.com/apraamcosnz/

——————————————————————————————————–
Troy Kingi’s – Nya Zeeland

Black Sea Golden Ladder – The Visual Album
En film som inspirerats av de tio låtar som finns på Black Sea Golden Ladder, en utforskning i människans erfarenhet som sträcker sig från barndomen till döden.
https://www.youtube.com/watch?v=ftj76DRD5m8

——————————————————————————————————–
Australian stories porträtterar Michael Caton

Den populära tv-serien Australian stories på ABC har i sitt augustiavsnitt en fin dokumentär om den legendariska skådespelaren Michael Caton som nu vid 78 års ålder känner att klockan börjar slå allt snabbare och slutet närmar sig. I dokumentären får vi följa med från de tidiga åren fram till dags datum. Introducerad av skådespelerskan från the Rafters Rebecca Gibney

https://www.abc.net.au/austory/home-straight/13515734
-.——————————————————————————————————

Hoodoo Gurus första skiva på 11 år släpps under 2021
Hoodoo Gurus frontman Dave Faulkner planerar fortfarande för bandets första album på 11 år. I väntan på detta kommer gruppens fans att få tillgång till singellåtar som kommer att släppas under året. Nyss släpptes ”World of pain”, och förra året ‘Hung Out To Dry’. Gruppen har även släppt den nyligen remastrade ”Songs about death”. 
https://www.hoodoogurus.net/