Coronaviruset är tillbaka på Nya Zeeland
Text: Åsa Duffy Foto:  Dan Freeman on Unsplash

För första gången på ett halvår upptäcktes ett nytt fall av covid-19 i landet. Nya Zeeland som är mycket restriktiva såg detta som tillräckligt för att stänga ner Auckland i Norra Nya Zeeland under en vecka och resten av landet under tre dagar. De smittofall som man hittills har haft har alla registrerats hos inresande från utlandet och de har fångats upp av landets karantänsystem. Den person som man misstänker har smittat har rest in från Australien och har trots att han suttit i karantän haft med sig viruset. Skolor, kontor och annan allmän verksamhet har hållit stängt. Invånarna har fått stanna hemma och uppmanades bara gå ut för att uträtta nödvändiga ärenden, som exempelvis att handla mat, vaccinera sig och gå till apotek.

En intensiv smittspridning pågår just nu i samhället, där samtliga fall har koppling till varandra. Det är bekräftat att det nyupptäckta fallet rör sig om deltavarianten av coronaviruset, något premiärministern Jacinda Ardern kallar ”en game changer”. Antalet covidfall har ökat snabbt och spridit sig från Auckland till bland annat huvudstaden Wellington. Hittills har drygt ett sexhundra fall kunnat konstateras och över 30 personer befinner sig på sjukhus där ett fåtal patienter får intensivvård.  Huvuddelen av dem tillhör en grupp människor som samlades vid en kyrka i förorten Mangere i staden Auckland innan landet försattes i en ny lockdown. Det finns risk för att betydligt fler har smittats.

Antalet nära kontakter som figurerar i myndigheternas smittspårning omfattar redan över 15 700 personer och sjukvården fortsätter att hitta nya personer som har varit i kontakt med smittade. Bland de smittade finns sex barn under ett år som alla är smittade med Covid-19 i Delta-utbrottet. Ashley Bloomfield, direktör för landets Folkhälsomyndighet sa på en presskonferens att Delta varianten är helt olika tidigare upplevelser då den är väldigt smittsam och sprids mycket snabbt. Samtidigt har vaccinationsprogrammet i Nya Zeeland rullats ut i långsam takt. Knappt 20 procent av den vuxna befolkningen i landet är fullvaccinerade. Nu är det rusning till landets vaccinationslokaler. Den sista måndagen i augusti delades 63 333 doser ut – det högsta antalet under en dag.

Premiärministern sa under en presskonferens att utbrottet tros vara på sin topp men att det kommer att ta betydligt längre tid – fyra till sex veckor – innan det är eliminerat och betonar vikten av att vaccinera sig.


Australiens premiärminister Scott Morrison säger att det är ”absurt” för regioner – inklusive Nya Zeeland – att tro att en eliminering är möjlig.  Han kommenterade några stater och territorier i Australien som har sagt att de kommer att fortsätta eliminera och hålla sina gränser stängda för delstaten New South Wales. ”Varje stat och territorium som tror att de på något sätt kan skydda sig mot Covid med Delta -stammen för alltid, det är bara absurt och dumt.”
Detta är dock inget som bekymrar Jacina Ardern och hennes regering. I mitten av mars förra året, i början av pandemin, myntade hon ett uttryck: “Go hard and go early.” Nya Zeeland kommer obevekligt att fortsätta med sin elimineringsstrategi på obestämd tid och menar att det fanns två val för landet:


Det ena var att låta Covid-19 “rulla på” medan det andra var att gå in med strikta åtgärder för att hålla det utanför samhället och eliminera viruset och Jacinda Ardern säger att hon inte tänker be om ursäkt för att hon valde det sistnämnda. Därför var det återigen dags för att i slutet av augusti lansera landets strängaste nedstängning hittills. Nivå 4 är den högsta pandeminivån och Auckland and Northland i Nya Zeeland kommer fortsatt att under minst två veckor till ligga kvar på den nivån medan nivå 3 är aktuellt i resten av landet. Den lägre nivån innebär mer frihet men fortfarande ett antal restriktioner. Du måste arbeta hemifrån om du har möjlighet. För de som återvänder till sina arbeten har ytterligare försiktighetsåtgärder implementerats.

Det innebär att alla anställda måste bära mask, registrera sig med smittspårningsappen och hålla minst två meters avstånd till varandra. Skolor kommer enbart att vara öppna för barn vars föräldrar måste gå till arbetet. Kaféer, restauranger och takeaways får endast öppnas för kontaktlös upphämtning, leverans eller hemkörning. Företag som kräver nära fysisk kontakt, till exempel frisörer, körlärare, tatueringssalonger eller nagelsalonger, förblir stängda. Bondemarknader, underhållnings- och turistfaciliteter, nattklubbar och gym kan inte öppnas.