Where The Birdmen Flew
Min imaginära resa Down Under via musiken


Text & Foto: Christer Warholm

Australien, denna exotiska kontinent, långt, långt bort från ett kallt och grått Sverige har alltid fascinerat mig, ända sedan vi läste om det på mellanstadiet har jag velat åka dit. Tyvärr har det under mitt 60 åriga liv aldrig blivit någon resa till Down Under, men som tur är så har musiken därifrån kompenserat reslusten lite. Min musikaliska resa tillsammans med Australien började sommaren 1976 när jag köpte ett import ex AC/DC:s High Voltage, året efter såg jag gruppen på Scandinavium som förband till Black Sabbath, och det var inget snack alls om vilket som var det bästa bandet den kvällen.

Det var ungefär i den här vevan som jag började samla skivor på allvar, och ett av mina tidiga inköp har jag fortfarande kvar i samlingen The Dingoes – ”Five Times The Sun” från 1977, en skiva som jag fortfarande uppskattar. Det var också nu som jag hittade punken eller om den hittade mig. Det enda band från Australien som lyckades finna sin väg till Sverige var The Saints och deras ”Stranded” är i mina ögon ett av de stora mästerverken från slutet av 70-talet.

En bit in på 80-talet började jag köpa mycket australiensisk musik, och det blev mest singlar, vilket är det format jag uppskattar mest. Det blev grupper som Radio Birdman, Hoodoo Gurus, Scientists, Sunnyboys, Huxton Creepers, Lime Spiders, Paul Kelly och många fler som snurrade flitigt på min skivspelare och fortfarande gör. Den Australienska rocken från 80-talet hade en attityd till musiken dom spelade som jag saknade hos många Amerikanska och Europeiska band vid den här tiden, det fanns också en rå oborstad ton i gitarrerna och en desperation i sången som tilltalade mig.

Jag skall försöka lyfta fram lite singlar som jag tycker är dom bästa och som kanske behöver komma fram i den annars så statiska ljudbild vi matas med i musikmedia.

John Kennedy’s Love Gone Wrong  –  King Street/To Forget, från 1985
John Francis Kennedy är en låtskrivare av rang, kanske något han fick med sig från Liverpool där han föddes. King Street är som många av J.F.K.s låtar stillsam och eftertänksam pop med oerhört bra melodier.


Fun Things – Fun Things EP från 1980
Fun Things EP innehåller fyra låtar med attityd, första låten When The Birdmen Fly har inspirerat till samlingsskivorna Where The Birdmen Flew, fulla med Aussie punk. Klart bästa låten på skivan är annars Savage, här kan man prata om attityd och att lyssna på den här på hög volym öppnar upp alla sinnen på vid gavel och ditt lyssnande blir aldrig vad det en gång var. Detta var deras enda EP, den finns också som två spårs 7” på Franska Sonics Records.

The Summer Suns – All Away/The Girl In A Mexican Restaurant från 1989
Kim Williams skötebarn The Summer Suns spelar precis som namnet hintar om, vacker sommarpop fyllda med klingande gitarrljud och sommar skön sång, närmare Byrds än så här har inget band från Down Under kommit.

The Stems – Tears Me In Two/Can’t Resist från 1985
Garagerock från Perth med Dom Mariani som frontfigur. Tears Me In Two är en garageklassiker av stora mått, med fuzzade gitarrer och en farfisa orgel byggs en ljudmatta upp som bär melodin tillsammans med Doms röst.

The Beasts Of Bourbon – Psycho/Good Times/ Sometimes Good Guys Don’t Wear White från 1984
Tex Perkins och hans vapenbröder gör i mitt tycke den klart bästa versionen av Leon Paynes klassiker. Ta er tid att se videon som är länkad nedan, den förstärker en redan bra låt.

The Screaming Tribesmen – 12” EP från 1985
Startades i Brisbane, men det var först efter flytten till Sydney som framgångarna kom. Screaming Tribesmen är ofta farligt nära gränsen till hårdrock, men när dom är som bäst då är det riktigt bra. Öppnings låten på den här tolv tums EPn Date With A Vampyre är aussierock när det är som bäst, tuggande gitarrer och ett tight komp.

The Eastern Dark – Johnny And Dee/Julie Is Junkie från 1985
Något av det absolut bästa som kommit från Australien i musikväg, James Darroch var frontfigur och låtskrivare, Bandet spåddes en lysande framtid men tyvärr blir det inte alltid som man tror. Darroch omkom och några andra i bandet skadades i en trafikolycka i mars 1986 bara några dagar efter deras fantastiska MiniLP var klar.

The Spliffs – You Know What They’ll Say/ Thanx To You/ I Know A Girl från 1986
Pop med stort P från lilla Townsville i Queensland, singeln är inspelad i ett Garage och allt är DIY (Do It Yourself). Skivan innehåller tre poplåtar med grym stämsång och en naivt naken ljudbild som kan charma även ett HiFi freak. Skivan kommer att återutges i Sverige under våren 2022.

Länkar till låtarna
JFK – https://youtu.be/PVdMXp5x6dY

Fun Things – https://youtu.be/_x-IIz9YNmk

Summer Suns – https://youtu.be/9NLo85ULgG0
Stems – https://youtu.be/fwBdAhuy85c

Beasts Of Bourbon – https://youtu.be/gk7pxBGLqaM

Screaming Tribesmen – https://youtu.be/i7vI6_lcnTY

Eastern Dark – https://youtu.be/V46b1zQj4qo

Spliffs – https://youtu.be/Pfyp0LIOp4c

Dingoes – https://youtu.be/919phJQtlK8