Dansk Simunion har i drygt ett år haft australiska Mark Regan som landslagstränare. MyPlanet har besökt honom för att höra om hemligheten bakom Australiens imponerande resultat i den internationella idrottsvärlden.

Text: Poul Broberg

Foto: Polfoto

Det är en alert Mark Regan som tar emot på sitt sparsamt inredda kontor. Det är tidig förmiddag, men Mark Regan har redan varit igång i några timmar och jagat de danska landslagssimmarna fram och tillbaka i bassängen i Farum.

– Det är inte långt till OS i Aten, så träningen har intensifierats, inleder Mark Regan. Att det inte är vem som helst som de danska simmarna har stående på bassängkanten, vittnar föregående OS om. Här hämtade Mark Regan som huvudtränare för det australiska damlandslaget hem ett guld, fyra silver och ett brons till den idrottstokiga nationen. Efter det framgångsrika OS i Sydney blev Mark Regan som huvudtränare på ?Australian Institute of Sports? ledare för hela det australiska simlandslaget som är ett av världens absolut bästa.

Man kan därför undra varför Mark Regan har valt att byta ut positionen på toppen av den internationella simvärlden mot en något mindre framträdande roll i lilla oansenliga Danmark.
– Det hände en del saker i Australien som gjorde att det var på tiden att jag sökte mig till nya utmaningar. Jag fick en förfrågan från Dansk Svømmeunion och såg det som en stor möjlighet att vara med och bygga upp någonting helt nytt från grunden. Därför tog jag steget från Australien till Danmark, förklarar Mark Regan, som dock inte vill utveckla vad det var som fick honom att lämna australisk simning.

Saknar vinnarkultur
Efter lite mer än ett år i Danmark känner Mark Regan att han och familjen, som består av hustru och två söner, nu börjar finna sig tillrätta. Kvar i Australien har han också en dotter som studerar på universitetet.

– Det var absolut en stor omställning att komma till Danmark och inte minst att upptäcka att den danska idrottskulturen är något helt annat än den australiska. I Australien SKA man till varje pris vinna, medan jag tycker att idrottsutövare i Danmark många gånger när det på allvar börjar göra ont saknar den där sista viljan att vinna, säger landslagstränaren.

Respekt för idrottsstjärnorna
Också när det gäller det sätt på vilket idrotten behandlas i medierna, finns det några fundamentala skillnader mellan den australiska och den skandinaviska idrottskulturen, påpekar Mark Regan. ? I Australien råder en stor respekt för en idrottsstjärnas prestation eftersom den gör alla stolta över att vara australier. Idrotten blir helt enkelt en fråga om nationell stolthet som används för att bygga upp den australiska nationen. Trots att det australiska samhället innehåller många olika kulturer klarar idrotten att göra alla stolta över att vara australier. Det är en väldigt viktig funktion, understryker Mark Regan.

? I Skandinavien upplever jag överhuvudtaget inte att idrotten har samma erkännande. Man känner inte nationell stolthet över en fantastisk idrottsprestation. Däremot kan drottningens födelsedag eller bröllopet den 14 maj mellan Frederik och Mary verkligen få fram den nationella stoltheten hos danskarna. Det kan jag ha svårt att förstå, berättar Mark Regan.

Är du tränare på heltid?
Det är inte bara i behandlingen av de aktiva idrottsutövarna som Mark Regan har upplevt stora skillnader mellan Skandinavien och Australien. ? Själva tränaryrket tas mycket mer seriöst i Australien. Man vet att det handlar om ett heltidsjobb som kräver lika många mänskliga och yrkesmässiga kvaliteter som ett jobb i näringslivet. I Danmark finns det folk som frågar vad jag jobbar med för övrigt, när jag berättar att jag är tränare, tillägger Mark Regan.

Att tränaruppdraget handlar om 100 % seriositet råder det inte minsta tvivel om efter att ha tillbringat en timme i Mark Regans sällskap. En äkta australisk vinnare har invaderat den skandinaviska idrottsvärlden. Och kanske kan Mark Regan med sin australiska vinnarmentalitet nog också kamma hem många medaljer till dansk simning innan kontraktet löper ut år 2006?

Vi presenterar
Poul Broberg, idrottskonsulent i Køge kommun, är redaktör för MyPlanet Magazine och har varit i Australien flera gånger, bland annat som medkommentator vid OS i Sydney.

Fem snabba svar

Poul Broberg: När jag säger Australien, vad tänker du på då?

Mark Regan

  • Den australiska desserten Pavlova.
  • De australiska golfbanorna. Min personliga favorit är Yowani Country Club i Canberra.
  • Det australiska klimatet.
  • Sportfiske i Australien ? och som en riktig sportfiskare vill Mark Regan inte avslöja var i Australien man fångar den största fisken.
  • Canberra. Staden ses över axeln av många, men jag tycker om Canberra, stämningen och det fantastiska bushområdet runt omkring.