Solen reflekteras i Huon River. Här finns äppelplantager längs floden, körsbärsodlare bjuder ut sina varor till försäljning och lyckosamma seglare fångar den sena eftermiddagsbrisen ? och allt är precis så vackert som man kan föreställa sig? bara en halvtimmes bilresa från Hobart.

Text: Erin Collins

Vi flyttade från Tasmanien till Melbourne på grund av yrkesmässiga orsaker för ett år sedan och har just kommit hem från vår första resa tillbaka till ön. När vi körde ner genom Huon Valley för att besöka några vänner var min första tanke att jag måste ha tillbringat mina tio år på Tasmanien med stängda ögon. För det är så otroligt vackert! Men sanningen är att jag uppskattade Tasmanien även när jag bodde där. Så mycket att vi motstod frestelsen att bränna alla broar och sälja allt när vi kom till Melbourne, även om vi förmodligen ska bo här i minst fem år.

Överflod av kultur
Erkännas bör dock att Hobart, Tasmaniens huvudstad, är en liten stad med ca 200 000 invånare och har förstås inte samma utbud som en större stad som Melbourne. Men det som finns på Tasmanien är så mycket mer lättillgängligt! Och det finns så mycket att det är lätt att känna sig nöjd, inte bara på grund av hur vackert det är, utan också på grund av hur bekvämt och enkelt det är att göra saker. Till exempel kunde vi åka från vårt hem i South Hobart till en konsert på konservatoriet eller till en föreställning på Theatre Royal bara 10?15 minuter i förväg och utan att behöva bekymra oss om vare sig parkering eller trafik.

För en stad av Hobarts storlek är kulturutbudet imponerande. Här finns en världsberömd symfoniorkester, ett välrenommerat konservatorium, en konstskola samt dans-, teater- och dockteaterkompanier? Och Launceston kommer inte långt efter! Dessutom är Tasmanien värd för flera fina festivaler ? från de populära Huon och Tamar Valley Folk Festivals som går av stapeln i januari varje år, till nyare festivaler som Ten Days on the Island, the Taste of Tasmania (ingår i the Hobart Summer Festival), the Circus Festival och många mindre regionala evenemang som till exempel the Apple Harvest Festival som bidrar till att hålla liv i lokal kultur och historia.

Salamanca Market är stället
Innan vi lämnar stadens nöjen får jag inte glömma att nämna den alltid lika populära Salamanca Market. För var någonstans i världen kan man annars besöka en vanlig lördagsmarknad vid hamnen precis mitt i staden med den ständigt närvarande och evigt föränderliga Mount Wellington i bakgrunden? Jag har tydliga minnen av att stå på Salamanca Market en klar, solig vintermorgon och se diset lätta över berget och därmed uppenbara dess snöklädda skönhet, medan solen bara några meter därifrån blänker i Derwent-floden. Men Salamanca Market uppvisar inte bara en fysisk skönhet. De omkringliggande gallerierna på Salamanca Square och själva marknaden är en avundsvärd källa av konst och konsthantverk av hög klass. Vidare kan man här täcka sitt veckobehov av frukt och grönsaker, delikatesser, hemlagad senap och marmelad och dessutom få möjlighet att kolla in andrahands- och blomsterbodarna. Caféerna runt Salamanca upprätthåller Tasmaniens goda rykte om produkter i världsklass, oavsett om det gäller kaffe och kakor eller gourmetmåltider med utsökta tasmanska viner.

Natur utan motstycke
De flesta förknippar Tasmanien med en vild och otämjd natur ? och det finns det en god anledning till. Tasmanien kan med stolthet visa upp några av världens vackraste områden med orörd natur vilka finns med på världsarvslistan samt en mängd nationalparker och -skogar. Många av dessa kan nås under en dagstur från städerna. Från Hobart kan man på mindre än två timmar ta sig till Mount Field National Park, Hartz Mountains, Cockle Creek vid Researche Bay och kalkstensformationerna i the Hastings Caves. Från Launceston finns liknande möjligheter att besöka Liffey Falls, Mole Creek Caves och prova på forsränning på Mersey River. För den som är ute efter större utmaningar finns en uppsjö av möjligheter. Den kända vandringsleden Overland Track mellan Cradle Mountain och Lake St Clair och Coastal Track längs South West Cape eller de mer krävande lederna vid Federation Peak och Walls of Jerusalem är bara några exempel.

Ett mörkt och brutalt förflutet
Tasmaniens historia har troligtvis varit våldsammare än det övriga Australiens. Det närmast totala utplånandet av aboriginbefolkningen är en svart fläck i statens historia, tätt följd av en osedvanligt brutal och tragisk tid när man tog emot straffångar. Straffkolonier som Port Arthur, the Female Factory i South Hobart och tukthuset på den vackra Maria Island är fysiska påminnelser om ett förflutet som aldrig får upprepas. En del menar att det är Tasmaniens problematiska historia i kombination med öns oförutsägbara klimat och ibland otillgängliga vildmark ? vilken påminner människan om den ständigt närvarande naturen ? som gör att författare och konstnärer av alla sorter i stort antal slår sig ner här för att skapa skönhet och konst i Australiens sydligaste bosättning.

Vi presenterar
Erin Collins är australier, gift med en dansk och har bott tio år på Tasmanien.

Länkar
http://www.discovertasmania.com.au
http://www.walkabout.com.au
http://www.tas.gov.au
http://www.edu.au/australia/tas.html