Idrotten har gjort mig till allt det jag är, sa Cathy Freeman till MyPlanet Magazine när hon var i Köpenhamn i samband med sin utnämning till H C Andersen-ambassadör.

Text och foto: Jesper Bradsted

Staden Mackay är en typisk stad på Australiens östkust. De fantastiska Whitsunday Islands pryder kustområdet utanför staden som ligger 1 700 kilometer norr Sydney. Den 16 februari 1973 föddes en aboriginflicka i Mackay. I dag ? 31 år senare ? är hon känd som en av Australiens största idrottsprofiler. Cathrine Astrid Salome Freeman heter hon, eller bara Cathy Freeman ? och hennes liv har fram tills nu varit minst lika spektakulärt som det område i vilket hennes födelsestad ligger.

Från Mackay till Melbourne
Sitt första lopp sprang Cathy som femåring. Hennes lärare tyckte att hon skulle ställa upp på skolans idrottsdag. Det var ingen dum idé. Cathy fick smak för löpning ? och redan i början av 80-talet upptäckte Queensland-tidningarna henne. Cathy fick smeknamnet ?Mirakelflickan från Mackay?. 1991 steg Nick Bideau in i Cathys liv. Den garvade journalisten från Melbourne sökte upp henne på nyårsdagen och sa rakt ut: – Der finns mer i livet än detta. Följ med till Melbourne och träna med Australiens bästa löpare. Det behövde han inte säga två gånger. Cathy flyttade till miljonstaden där hon blev presenterad för tränaren Peter Fortune.

Även om Cathy hade stora framgångar på löparbanan fick hon känna på verkligheten utanför den. Hon fick jobb på huvudpostkontoret, men många vägrade låta sig betjänas av en aboriginer ? de gick helt enkelt aldrig fram till hennes kassa. Men hon har aldrig dolt var hon hör hemma. När hon har vunnit ett lopp har hon ofta också sprungit ärevarvet med både den australiska och den karakteristiska aboriginska flaggan.

Målet var OS-guld
När Australien 1993 tilldelades det prestigefyllda OS år 2000, sådde Cathy fröet till sin allra största dröm. Hon ville vinna guld i favoritdisciplinen 400 meter ? och det i sitt hemland. Som en försmak på vad som komma skulle, tog hon en fin andraplats vid OS i Atlanta 1996. 1997 blev det guld på 400 meter i VM. Drömmen om det optimala gjorde att Cathy var borta från Australien många månader om året för att träna och tävla. Men hennes popularitet i hemlandet blev större och större, och 1998 utsågs hon till ”Årets australier”.

Den olympiska elden i Sydney
När det så i september 2000 var dags för OS i Sydney var det i mer än en betydelse med Cathy Freeman i huvudrollen. Många minns de fantastiska bilderna av en djupt rörd Cathy Freeman som under jublet från 110 000 åskådare på olympiastadion tände den olympiska elden.

Och det skulle bli ännu bättre. Drömmen från 1993 gick i uppfyllelse ? Cathy vann guld på 400 meter med tiden 49,11 sek. ? Det lyckligaste ögonblicket i mitt liv, lär hon själv ha sagt direkt efter finalen. Cathy Freeman blev symbolen för den olympiska elden.

Förebilder
I december 2003 var Cathy Freeman i Köpenhamn där hon utnämndes till H C Andersen-ambassadör, i likhet med till exempel både fotbollsspelaren Pelé och skådespelaren Harvey Keitel. I det sammanhanget fick MyPlanet Magazine möjlighet att tala med stjärnan. Och det är ingen tvekan om att idrotten betyder och har betytt väldigt mycket för henne. ? Utan idrotten skulle jag inte vara den jag är i dag, sa hon bland annat. Hon hoppas samtidigt att hon som aboriginer även i fortsättningen kan vara en förebild för många andra. Och när det gäller hennes utnämning till H C Andersen-ambassadör, kan hon hitta många likheter mellan aboriginerna och sagoförfattaren från Odense.

– Precis som H C Andersen berättade historier är min kultur också präglad av historieberättare, sa den blyga världsstjärnan den eftermiddagen i december förra året. Och det råder heller ingen tvekan om att ?Mirakelflickan från Mackay? är en riktig H C Andersen-saga.

Info
Cathy Freeman ska springa med den olympiska elden vid OS i Aten till sommaren. Läs mer på: http://www.cathyfreeman.com

Vi presenterar
Jesper Bradsted är journalist och hade en aktiv roll i samband med Meet Australia ? den australiska filmfestivalen i Danmark. Han har just valts till suppleant i Vänskapsföreningens styrelse.

Kronprins Frederik utnämner Cathy Freeman till H C Andersen-ambassadör vid en ceremoni i Köpenhamns rådhus.